用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門~梁銶琚與譚伯羽!!
樓主: 0120
go

屯門~梁銶琚與譚伯羽!! [複製鏈接]

原帖由 nsk65 於 08-11-5 21:44 發表

你真係有d錯,成績固然之重要,但係呢間學校大把好成績嘅學生,多你一個唔多,少你一個唔少
我比個真實個案你聽,我個小朋友派位果年,佢有其中有三個同學仔,自選第一自願係同一間屯門區最top果間
第一個係由小二至小六全 ...

每間學校每年約收60個自行生,你認為有幾多個係因課外活動優異已收的呢??

以皇仁的官方要求,佢列出60個自行生中,會有8個因課外活動優異而收的,但大前提是學生一定要成績達標,否則寧將該位撥回"成績"行列。

我認同課外活動優異會有較大機會,但我堅信學校會留大部分學位給成績好的學生。

不要說梁銶琚,即使皇仁、華仁及喇沙等超級名校,每年都有約10%匪夷所思的收生個案,箇中原因可能是人事、課外活動、面試眼緣等....如其花時間在個別case,不如向大處着眼,讀好眼前書,因為成績就是入名校必殺技。

其實...很多BK家長是要鼓勵及信心,多於實際分析,就以樓主"0120"為例,多個家長已建議她選2間英中,而她亦表示接納...但轉個頭又在第2個留言問相同的問題.....

小兒在今年已讀中一,過去數年,在選校方面,反覆、交戰、吵架....其實應選的學校已在心中,但還是猶豫。旁人給予鼓勵及信心...就是最大的幫忙。

所以,我從不在BK分享另類升中CASE,因怕家長們更無所適從,心理更反覆....

敢都係想多d媽咪比下意見lor, 日期怏到la
原帖由 wahyanpooh 於 08-11-6 10:52 發表
不要說梁銶琚,即使皇仁、華仁及喇沙等超級名校,每年都有約10%匪夷所思的收生個案,箇中原因可能是人事、課外活動、面試眼緣等....如其花時間在個別case,不如向大處着眼,讀好眼前書,因為成績就是入名校必殺技。

其實...很多 ...
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

原帖由 0120 於 08-11-6 15:51 發表
敢都係想多d媽咪比下意見lor, 日期怏到la  

唔係笑你...我都經歷過呢個階段,比你更反覆,我稱為"升中更年期"...

原帖由 wahyanpooh 於 08-11-5 23:26 發表

每間學校每年約收60個自行生,你認為有幾多個係因課外活動優異已收的呢??

以皇仁的官方要求,佢列出60個自行生中,會有8個因課外活動優異而收的,但大前提是學生一定要成績達標,否則寧將該位撥回"成績"行列。

我認同課外 ...

你有冇睇清楚我d post 講乜,我d post都有講明成績好固然之重要,如果選果間學校,最好有埋課外專長,可能你領悟唔到

每間學校自行收60個名額,呢d好多人都知
咁你認為一個區,一間top嘅學校,只唔只60個成績達標嘅
學生去爭?如果你有埋課外,係唔係優勝過人呢!

皇唔皇仁我唔知,每間學校收生準則都唔同
呢個post主題講緊乜你知唔知,請你睇清楚d

原帖由 nsk65 於 08-11-6 21:59 發表

你有冇睇清楚我d post 講乜,我d post都有講明成績好固然之重要,如果選果間學校,最好有埋課外專長,可能你領悟唔到

每間學校自行收60個名額,呢d好多人都知
咁你認為一個區,一間top嘅學校,只唔只60個成績達標嘅
學生 ...

可能我真係領悟唔到你咁高尚的智慧.......................

原帖由 wahyanpooh 於 08-11-6 10:52 發表

其實...很多 ...

讀好書,入名校,係人都想
你睇d嘢都好簡單,你又唔睇下每年嘅課外運動,果d名校响校際比賽都掙餐死,為乜,你問下d學校啦?

呢d討論區,人地開得post緊係想聽下意見,你唔想分享啫,唔係代表所有人,人地都可以分享下掛!

原帖由 nsk65 於 08-11-6 22:28 發表

讀好書,入名校,係人都想
你睇d嘢都好簡單,你又唔睇下每年嘅課外運動,校際比賽都掙餐死,為乜,你問下d學校啦?

呢d討論區,人地開得post緊係想聽下意見,你唔想分享啫,唔係代表所有人,人地都可以分享下掛! ...

小兒今年已升一,你不妨search下BK,看看小兒讀那間中學,還有,你所講的乜獎物獎,大部分小兒都有,但都肯定講讀書係最重要的。

原帖由 wahyanpooh 於 08-11-6 22:34 發表

小兒今年已升一,你不妨search下BK,看看小兒讀那間中學,還有,你所講的乜獎物獎,大部分小兒都有,但都肯定講讀書係最重要的。

我唔理你小兒讀咩學校,
我所講嘅乜獎物獎,咁你小兒d獎有冇响讀小學嘅事期攞
真係冇你咁好氣囉,你明唔明我都話(讀書固然之重要),呢句說話點解,諗諗啦

原帖由 wahyanpooh 於 08-11-6 22:23 發表

可能我真係領悟唔到你咁高尚的智慧.......................

唔使可能.............................................唔好誇獎我

原帖由 nsk65 於 08-11-4 22:50 發表
如果小朋友讀書掂嘅,當然係選兩間英中
如果選梁球鋸,最好就係小朋友有一樣專長,例如運動,樂器,仲要係好突出果隻喎,如果冇就唔好嘥左自選其中一個位 ...

我致電過梁球琚,問係咪一定要 課外活動+成績 才會在自行中取錄,校方答覆....絕無此事!!!!

如果有個成績好但無課外活動的小朋友,因你誤導而無報梁球琚,你會否內疚嗎????

梁銶琚這類地區名校,最需要係公開試成績,有個運動員、鋼琴家學生,有用麼??如果課外活動咁重要....星之子陳易希的母校譚李麗芬紀念中學,點解仲係band 3呀???

家長只會因為學業成績而慕名入讀,呢點學校最清楚,學校只想收讀到書的學生...

小兒乜獎物獎有..校際音樂節鋼琴獨奏冠軍、直笛小組冠軍、學界跆拳道冠軍...寫唔晒...但呢D乜獎物獎完全無用呀,面試官眼尾都唔看呀!!

他入到名校,係因為小學全期在校內成績Top 10、平均分從不低於90分。他是跨區去灣仔同全港尖子爭名校"自行位",呢個係切切實實的個人經驗,唔係聽人講就當真。

END....不再回應,留俾你加多廿版,最希望長期置前

你地ng好敢la, 我開個topic都係想各位媽咪分享下, 比d意見, ng想你地有爭辨lor, 開心d la ,各位靚靚媽咪
原帖由 wahyanpooh 於 08-11-7 11:14 發表

梁銶琚這類地區名校,最需要係公開試成績,有個運動員、鋼琴家學生,有用麼??如果課外活動咁重要....星之子陳易希的母校譚李麗芬紀念中學,點解仲係band 3呀???

家長只會因為學業成績而慕名入讀,呢點學校最清楚,學校只想收 ...
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

原帖由 wahyanpooh 於 08-11-7 11:14 發表

我致電過梁球琚,問係咪一定要 課外活動+成績 才會在自行中取錄,校方答覆....絕無此事!!!!

如果有個成績好但無課外活動的小朋友,因你誤導而無報梁球琚,你會否內疚嗎????

梁銶琚這類地區名校,最需要係公開試成績,有個運動 ...

好行夾唔送囉喎,goodnight

你地認為譚伯羽band 1 頭入係mic機會大d呢 只希望各位媽咪理想決策
原帖由 nsk65 於 08-11-7 21:28 發表

好行夾唔送囉喎,goodnight

其他媽咪會否選這2晶呢
原帖由 0120 於 08-11-8 11:56 發表
你地認為譚伯羽band 1 頭入係mic機會大d呢 只希望各位媽咪理想決策  

其實係大抽獎時~如果我想將梁銶琚擺第1志願, 譚伯羽擺第2志願, 敢有無機會呢?(因為好多band 1生都會將譚伯羽做首選架)

就黎去ling表la, 各位媽咪有咩選擇呢,分享下la
我就不變
原帖由 0120 於 08-11-11 15:56 發表
其他媽咪會否選這2晶呢  

我都好頭痛唔知點揀呀...最怕揀左左....

最緊要清楚自己囝囡的BANDING,對號上小小入座。

哈, LEE 2間中學係12月8日會黎我仔間學校演講la
原帖由 kwlau 於 08-11-26 15:19 發表
最緊要清楚自己囝囡的BANDING,對號上小小入座。
‹ 上一主題|下一主題