用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大坑真光私小
go

大坑真光私小

請問有無人知大坑真光面試係小組定個別接見,父母使唔使一齊見,同埋知唔知面試會問d乜?

只interview小朋友, 好像是輪流in, 問大概5-6條題目, 問題很簡單的。家長不用面試, 但要填問卷。

may i ask the proportion of boys and girls in each class?  does anyone know?

原帖由 TomDog 於 08-10-2 17:59 發表
只interview小朋友, 好像是輪流in, 問大概5-6條題目, 問題很簡單的。家長不用面試, 但要填問卷。

我女去年考, 有寫名 & 摺紙 & 問左幾個中文字.
晴晴媽媽

I'd like to know too. Thanks!

原帖由 晴晴_媽媽 於 08-10-3 13:32 發表
我女去年考, 有寫名 & 摺紙 & 問左幾個中文字.

請問摺紙有無圖比小朋友睇住?我自己手工好差,所以從來無教過個囡摺紙。

另外想請問仲記唔記得寫邊幾個中文字?因為真光幼稚園中文程度都幾高,而亞囡間幼稚園就較淺,唔知真小唔會要考番佢地真幼水平?

唔係考手工, 係就咁對摺一下嗰隻, 我諗係睇motor skill正唔正常, 會唔會跟指示做。

記憶中無考寫字, 認字或者有, 就算有都係一般幼稚園學生識睇嘅字, BTW, 跟教育局的指示, 小一面試唔應該有筆試。

放心啦, 真光d題目真係好合理的, 正常小朋友一定識的, 唔駛特別訓練。我都諗過, 佢d題目咁淺, 個個都全對, 唔知佢點揀人。

請問.. 家長填o既問卷, 係咪關於學校本身架?  謝謝!

原帖由 TomDog 於 08-10-2 17:59 發表

我囡囡明天會去interview
父母都要出席嗎?
爸爸工作好忙,不易度時間出來啊……

舊年唔使in家長~~
只係需要填問卷~
成個過程大概30分鐘內

good luck~
[url=http://www.magicalkingdoms.com/timers/]

祖安,

notice o個度講, 小朋友interview, 家長會被安排睇短片,但係無提及問卷, 份問卷使唔使紀錄interview 小朋友ge資料架? eg. 名呀... 新生編號呀? 咁架.. !.. 我擔心, 我白白痴痴咁會影響個小朋友. 請問真光會唔會有2nd interview 架? 唔好意思.. 好多問題!  謝謝!

Ahme

原帖由 袓安 於 08-10-10 14:25 發表
舊年唔使in家長~~
只係需要填問卷~
成個過程大概30分鐘內

good luck~

摺紙只係對摺, 中文字都係簡單的.

家長唔駛in, 問卷有小朋友名的, 我女無2nd in 就收到正取生的取錄信, 我估無2nd in 的.
晴晴媽媽

晴晴媽媽,
好多謝你!
Ahme

原帖由 晴晴_媽媽 於 08-10-10 17:36 發表
摺紙只係對摺, 中文字都係簡單的.

家長唔駛in, 問卷有小朋友名的, 我女無2nd in 就收到正取生的取錄信, 我估無2nd in 的.

原帖由 AhMe 於 08-10-10 16:11 發表
祖安,
notice o個度講, 小朋友interview, 家長會被安排睇短片,但係無提及問卷, 份問卷使唔使紀錄interview 小朋友ge資料架? eg. 名呀... 新生編號呀? 咁架.. !.. 我擔心, 我白白痴痴咁會影響個小朋友. 請問真光會唔 ...

我囡囡舊年in係叫佢剪紙&入A4紙入clear folder, 家長填問卷包括填小朋友的強弱項, 你每日有幾多時間陪伴佢等等.

原帖由 AhMe 於 08-10-10 16:11 發表
祖安,

notice o個度講, 小朋友interview, 家長會被安排睇短片,但係無提及問卷, 份問卷使唔使紀錄interview 小朋友ge資料架? eg. 名呀... 新生編號呀? 咁架.. !.. 我擔心, 我白白痴痴咁會影響個小朋友. 請問真光會唔 ...

AhMe

放鬆d~加油喲~
[url=http://www.magicalkingdoms.com/timers/]

濤兒, 晴晴媽媽, 祖安,

面試終於過左啦.. 仲要係好快咁過左...notice 寫要個半鐘.. 但係我由到學校門口至走個刻.. 都只不過係50分鐘!今年無問卷, 最攪野係.. 我問呀囡.. 先生問左咩呀? 呀囡答我.. "先生無問我問題喎! 淨係劃左自己同一個圓圈!" 佢仲比番張畫過我睇!??? 都唔知呀囡講真定係應酬我..! 面試 -都係講小朋友ge "做化" .. 呵呵呵.. 強求不來..!

再一次多謝你地! ...

原帖由 袓安 於 08-10-11 00:39 發表

AhMe

放鬆d~加油喲~