用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有關申請聖心私立2009-10小一
樓主: tinnray
go

有關申請聖心私立2009-10小一

原帖由 janewong0125 於 08-10-30 09:50 發表
Hi Bobodad, we met again in this forum.

What do you think about CCC. Kei Wan Primary school (adrich Bay)?

Seems like we got simialr preference on the school as you also applied SPCC.

Thanks!

不好意思.
對這間小學所知不多, 亦無apply.

我都會照去吖, 但唔記得朝早定下晝in....

我鍾意間學校係返半日, 個人覺得小朋友有得午睡很重要, 但担心間學校超谷 ~ 我同事話, 精靈班有分兩班, 一班係純粹係學術成績尖子班, 一班就成績優異+行為良好班, 尖子班競爭大到d小朋友之間唔秋唔睬!! (佢個小朋友係返下午政府派位嗰間, 佢個女入左成績優異+行為良好班), 平均分講緊係0.幾的差異已可以上落幾個名次........上午私小希望無咁既情況la! 有無人可以分享??

原帖由 BBR 於 08-10-30 08:03 發表
我會照去,因為幾鍾意這間

就係因為半日制, 所以課程安排會好緊迫.

女兒現在就讀全日制幼稚園, 所以希望小學都係全日制.

聖心出名D人鬥得好勁.
我有個朋友, 佢自己&媽媽都係聖心畢業.  佢話一定唔會比自己個女讀聖心....

我反而覺得OK...   看看父母的要求&小朋友的性格/資質吧.

原帖由 BBR 於 08-10-30 10:57 發表
我朋友個女讀緊,但一定要參加課外活動,通常返到屋企已經4,5點,課外活動好似無校車接要自己去湊放學,等我問清楚先,但我就唔覺佢個女好谷而且成績都唔好,成日掛住打機

...

我相信每間學校都有特別勤力&叻的學生, vice versa..

are all applicants interview on 29 Nov?