用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島西選港島東Band 1中學(張祝珊英中)
go

港島西選港島東Band 1中學(張祝珊英中) [複製鏈接]

各位家長您們好.
小兒乃港島西一SKH小學就讀.他的成績屬Band 1.曾考慮
選本區那所官中,但家長及校長異口同聲勸免,若有比其更佳,更理想的選擇,不選它也顯罷!!,其實港島西中學真的有限,多數是齋男齋女,其餘男女校的校風則....(except 那所
優貭直資,但小兒並非他們眼中之elite,所以不用多想)

說實話,St Joseph 太demanding 及d 仔頗arrogant
and less polite.校舍十分十分頰窄.
剩下只有要付錢的Paul Boys,但又不像Co-ed那般優質,成績也屬平平.好似唔多值得,你地話我點選呢?

所以我很努力上網找入適我兒的band one英中,跨區也無妨,因為大前提講緊是在6年內朋輩的影响及受學校的薰陶,
不可只慕名入讀的.

此校收男多還是女多?
學生品格及進取嗎?
校長和老師,師生的關愛及互相支持正面嗎?
校舍空間,設備完善和先進?
學生應該很上進吧.
我不太喜歡那类有名無實的傳统名校.

如CCS與SKH鄧S堅比較,又如何取捨呢?

你們可樂意分享及見議嗎?祈盼回覆多多指教.

Thank you
Ht
   0    0    0    0

原帖由 Heart 於 08-10-2 12:21 發表
各位家長您們好.
小兒乃港島西一SKH小學就讀.他的成績屬Band 1.曾考慮
選本區那所官中,但家長及校長異口同聲勸免,若有比其更佳,更理想的選擇,不選它也顯罷!!,其實港島西中學真的有限,多數是齋男齋女,其餘男女校的校 ...

看完全文,好似妳有十足把握讓令郎入讀任何一間的中學,但又嫌三嫌四。其實申請所提及的中學自行派位的學生,個個都是Band one,到時只有學校才有選擇權。不要空想,否則只會一場空。

其實校舍 Spcc ,ST Joseph, King's 差不多,比起 St Stephen College 就一定細。 論Top 10 % 成績 SPCC , St Joseph, King's 都有中五學生去左李寶樁聯合書院, 恒生商學院等讀F.6。

原帖由 cman_li 於 08-10-2 13:08 發表
看完全文,好似妳有十足把握讓令郎入讀任何一間的中學,但又嫌三嫌四。其實申請所提及的中學自行派位的學生,個個都是Band one,到時只有學校才有選擇權。不要空想,否則只會一場空。

其實校舍 Spcc ,ST Joseph, King' ...

今次我非常非常認同你..

張祝珊今年好似冇面試, 唔知點揀學生入去?

Hi Littlekidult,

我看此校收生的資料,非常着重成績次第,但不像其他的Top校般要求相當比重在體艺比賽方面的表現.

Cmanli

"申請所提及的中學自行派位的學生,個個都是Band one,到時只有學校才有選擇權."
這個絕對正確.但作為父母的,為兒女選校時,
也不可"羊群心理","麻目尊崇".所以老師校長
很衷心地從 "教學熱誠+學生品格"兩者為大
前提,才產生他們的評價.我也應多參考不同家長對各校的寶貴意見後,再作合適的配對.
我兒只是一個平凡的學生,還不出11歲.

我個仔d同學今年有兩個跨區(我地係南區)派左入去, 一個P.5考第3一個考第10到, 兩個都冇面試. 兩個都好似係第二志願.
原帖由 Heart 於 08-10-2 15:27 發表

我看此校收生的資料,非常着重成績次第,但不像其他的Top校般要求相當比重在體艺比賽方面的表現.

Cmanli

"申請所提及的中學自行派位的學生,個個都是Band one,到時只有學校才有選擇權."
這個絕對正 ...

原帖由 Reximom 於 08-10-2 16:01 發表

你真是奇怪, 樓主為咩唔可以嫌三嫌四, 左挑右選自己囝囝報讀邊間中學?
人地依家唔係講緊”學校選學生既選擇權”, 係學生/家長選學校既報校權, 呢樣野當然權在家長手.
重有, 你又點知人地個囝囝唔係出類拔萃, “有 ...

樓主本人並無惡意用令郎開玩笑

真係咁勁就要見識一下。願聞其詳

原帖由 Heart 於 08-10-2 15:27 發表

Cmanli

這個絕對正 ...

個人體會

Spcc – 學生都係自動波, 比較乖, 男女相處問題不大,但有學費壓力,音樂方面比較出色。
ST Joseph – 學生少爺仔,比較率直及佻皮,但都讀書成績佳, 運動方面亦很好。
King's – 比較平民化,校規略為嚴緊,精英班成績比較好但有較大讀書壓力,有很多課外活動。

Heart,

對不起,其實我不太鍾意你的一句...

"我不太喜歡那类有名無實的傳统名校."

小兒正是就讀你所講的傳統名校.....

從3年級起,已為籌謀升中,3-4年的研究、參詳,反而得出另類結論....所有學校都是一樣,大家都係讀中英數,高考時都是一份卷,課程不會有什麼分別、突破.....

撇開感情,學生、老師及校長,學校的鐵三角,都只是一場交易,學校的優劣,決定於"自行收生"的質素,傳統名校可以收頭1%的學生、地區名校只能收到頭5%的學生。

我不是貪慕名校,但我想兒子擠身在"強人堆中",好似運動員,寧願敗在奧運會,不願勝在小比賽。

多謝你們各人的樂意分享.因本人發表內容的原故而造成任何誤解或爭辯,唔好意思.

那麽,打個比喻,CCSS可與那所中西區中學相若呢?

Littlekidults,

您兒其他 band one 的同學仔分別往那里去?方便透露嗎?

Ht

原帖由 wahyanpooh 於 08-10-2 16:55 發表
Heart,

對不起,其實我不太鍾意你的一句...

"我不太喜歡那类有名無實的傳统名校."

小兒正是就讀你所講的傳統名校.....

從3年級起,已為籌謀升中,3-4年的研究、參詳,反而得出另類結論....所有學校都是一樣,大家都係讀中 ...

唔認同"所有學校都是一樣"呢句..
"近朱者赤, 近墨者黑'..
呢個都係好多家長想揾間校風好成績好既學校原因之一..
band 1 同 band 3..
一定有佢哋既分別..

Wahyanpooh,

請息勞.
因為今年升中派位結果令本人感咢然,該所傳統名校竟然還有10個叩門位剩+其他家長(有兒子就讀該校的一羣)也說-ve.所以我和兒子也很猶疑.不過,我很喜歡該校校舍,距離它也只需5分鍾.唉!

最多本校學生升讀之首5間英文中學︰
聖公會呂明才中學
聖嘉勒女書院
英皇書院
英華女學校
聖公會鄧肇堅中學

升讀以英語授課中學包括︰
拔萃女書院香港真光中學
英皇書院聖保羅男女中學
皇仁書院嘉諾撒書院
香港華仁書院保良局第一張永慶中學
嘉諾撒聖方濟書院聖公會呂明才中學
聖公會鄧肇堅中學英華女學校
嘉諾撒聖心書院聖士提反女子中學
聖類斯中學聖嘉勒女書院
張祝珊英文中學匯基書院(東九龍)
港大同學會書院賽馬會體藝中學
高主教書院聖保羅書院
聖士提反書院

各班升讀英文中學概況︰

班別

6A

6B

6C

6D

6E

人數

已知King's 8個(幾日前d同學話有5個入精英班), QC 3個, 張祝珊 2個, 華仁(香港) 1個(因為大部份揀 King's 先..), 英華都幾多, 不過唔知幾實數.

原帖由 Heart 於 08-10-2 17:04 發表
多謝你們各人的樂意分享.因本人發表內容的原故而造成任何誤解或爭辯,唔好意思.

那麽,打個比喻,CCSS可與那所中西區中學相若呢?

Littlekidults,

您兒其他 band one 的同學仔分別往那里去?方便透露嗎?

Ht ...

我個人就覺得最緊要搵一間最適合自己小朋友的學校, 我都認識一部份家長, 佢地有D親朋戚友, 有D憑體育入某名校, 有D係某名直資讀書, 體育勁果位到會考時, 學校叫該同學以自己名義報會考(因為驚佢成績唔好拖低間學校成績%), 某名直資學生在學校成績中上, 但會考只得17-18分................

所以, 讀書係自己囝囡, 成績亦係自己囝囡攞, 如果小朋友鍾意間學校, 實會比心機讀書(正如小囡, 佢C都話要讀直屬中學, 咁我由得佢, 佢而家讀得好開心, 亦好有心機讀書, 縱使間學校唔係最TOP, 成績亦無以往咁好, 但係我都無後悔, 因為最後成龍成鳳, 都係靠佢自己)

我有個朋友講得好好, "天生我材必有用", 我相信cma_li 只係想比一個中肯既意見出黎, 無錯, 有時, 我地真係會高估自己小朋友既能力, 但係, 報得CCS, 佢一定只係會收全港最最top既學生(指成績), 如你不是全級5%, 你都唔會有機會, 仲要睇下你係邊間小學喎, 佢真係大把人揀

各位家長您們好.
選本區那所官中,但家長及校長異口同聲勸免,若有比其更佳,更理想的選擇,不選它也顯罷!!,其實港島西中學真的有限,多數是齋男齋女,其餘男女校的校 ...
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

原帖由 Heart 於 08-10-2 17:24 發表

因為今年升中派位結果令本人感咢然,該所傳統名校竟然還有10個叩門位剩+其他家長(有兒子就讀該校的一羣)也說-ve.所以我和兒子也很猶疑.不過,我很喜歡該校校舍,距離它也只需5分鍾.唉! ...

該校每年都預留10個叩門位,給家長/小朋友一個機會公平競爭。

各位家長您們好.

張祝珊收生集中係港島東及九龍東嘅小學, 2007年自行收生階段冇一個係來自中西區小學, 有可能係張祝珊對中西區小學(傳統名校附小除外)唔咁熟識, 如果冇面試攞分,跨區過去, 有小小冒險.
張祝珊及鄧肆堅兩者, 張祝珊成績好啲, 但中西區學生入鄧肆堅多啲.

回覆 # 的文章

Thank you, LittleKidult.

Hi Kanam287,

Yr founding is true. As far as I know some parents of my son's school prefer SKHTSK to KC now.(except those very very top group. That's why I want to pick CCS for not being one
of their majority within WC zone even this school most likely accepts 1-2 students from each school in Eastern or Kln districts. It may be risky as what you've said.

But, I don't think CCS only consider to accept those elite students after reading the latest infos about the F.1 allocation distribution list from the school website. Instead, those would rather target on high reputation schools like DBS/LS/DJS/SPCC/QC/Kln WY/HY/St Paul Convent....

回覆 # 的文章

Thank you, LittleKidult.

Hi Kanam287,

Yr founding is true. As far as I know some parents of my son's school prefer SKHTSK to KC now.(except those very very top group. That's why I want to pick CCS for not being one
of their majority within WC zone even this school most likely accepts 1-2 students from each school in Eastern or Kln districts. It may be risky as what you've said.

But, I don't think CCS only consider to accept those elite students after reading the latest infos about the F.1 allocation distribution list from the school website. Instead, those would rather target on high reputation schools like DBS/LS/DJS/SPCC/QC/Kln WY/HY/St Paul Convent....
‹ 上一主題|下一主題