用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離 ...
go

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離

兒童被稱為社會未來的主人翁,他們的成長對社會有直接的影響。父母是影響他們成長的主要因素,今日社會普遍的情況,是兒童在物質豐富的環境成長,卻沒有愛。單親家庭、離婚、雙職父母等,對成長中的孩童有深遠的影響。犯罪年齡的下降是明顯的例證。家長們,願我們的子女在你我心中佔着更高的位置,較享受、名利更重要。至終,神的話成為他們成長的伴隨者,使他們永遠走在真理的道上。

原帖由 benny2008 於 08-10-2 01:13 發表
How time flies! I served for the 1E class on the 愛心家長服務 for one month already. This is really a memorable experience for me. There are totally 33 classmates in 1E class. I still remember clearly ...

Benny哥
我都有同感呀, 雖然我在1E班只係服務左好短時間, 但每次送阿仔返學時碰到佢地, 佢地都會叫我嫁...
至於阿仔讀的1C班, 真係非常感激一班有愛心, 又盡責的家長姨姨幫忙, 尤其是維他,孔太,毛太等等, 對小兒的無微不至, 真係用千言萬語都講唔晒呀, thousand thanks
Cindy
請入來參觀皓皓豬唱歌啦呢度 ;-)

我諗你都係唔知邊個打邊個嫁啦...如果有機會...明晚告訴過你知啦...話晒佢地都有照顧過你仔仔嫁...

原帖由 cindymama 於 08-10-9 22:15 發表
我諗你都係唔知邊個打邊個嫁啦...如果有機會...明晚告訴過你知啦...話晒佢地都有照顧過你仔仔嫁...
Cindymama, 麻煩你明晚介紹多一次我比 Benny 師兄識, 我同你一齊遇到佢大家吹水咗咁多次, 佢都重未攪清楚我係邊個 哈哈 !

Eli

原帖由 benny2008 於 08-10-9 23:33 發表
Hi Eli
我d記性真係吾合格
benny
Uncle Benny, 等我今晚   吓你, 你印象就會深刻好多      

Eli

Sherinema
當然無問題啦 , 今晚等我地兩個一齊 下佢啦....佢一定唔會唔記得你架啦...

Cindymama

Benny,
你再無藉口話唔知邊個打邊個啦...昨晚個個靚師奶都比你影晒相喇....
Cindy

Dear Tim Sir - Benny,
Just for your info., I need to work in this week, so I will back to school as voluntee in next week la... see u in next week ah...記得教我wo..hehe

原帖由 benny2008 於 08-10-11 08:35 發表
Dear 温太:
靚師奶個名唔錯播
benny

突然間叫我溫太, 我唔識應你添, 因為好少人咁叫我...

原帖由 benny2008 於 08-10-15 12:00 發表
cindymama
死啦!我仲好掛住1E班 ,但我個仔係1C!
Benny:(  

Benny,

見你咁掛住1E班的小朋友,咁你得閒記得幫我睇住小公主了

Josephine

原帖由 benny2008 於 08-10-15 12:00 發表
cindymama

Not only you.... me too...

原帖由 benny2008 於 08-10-15 12:05 發表
sherinema
花師奶去左邊呀?
benny
Uncle Benny, 唔使擔心 sherinema 喺到啊  

原帖由 cindymama 於 08-10-12 08:49 發表

突然間叫我溫太, 我唔識應你添, 因為好少人咁叫我...
Cindymama, Uncle Benny 唔叫你溫C9 已經好比面你 la

cindymama
Uncle Benny, 唔好剩係掛住1C & 1E 班, 記得得閒過去1A 班照顧吓我個女啊 ! 唔該晒    

Sherinema

原帖由 sherinema 於 08-10-15 22:55 發表
Cindymama, Uncle Benny 唔叫你溫C9 已經好比面你 la

咁真係要多謝佢喎...唔該晒...

原帖由 benny2008 於 08-10-15 23:21 發表
Hi Sherinema
我今日同Cindy係沙呂操場見到Sherinema妳個千金Sherine,於是我大叫Sherine,佢回頭向我一笑
benny

係呀, 你咁大聲叫嚇到Sherine有d驚訝, 因為佢見到我係你隔離先笑咋

原帖由 cindymama 於 08-10-16 07:15 發表

係呀, 你咁大聲叫嚇到Sherine有d驚訝, 因為佢見到我係你隔離先笑咋
Cindymama, 好彩 Sherine 唔係今朝見到你哋咋, 否則嚇到佢唔識默書你話點算!! Uncle Benny, 你都係逢星期二&四唔好嚇親佢弱小嘅心靈, 哈哈

sherinema

Cindymama, Benny 先生 & 夫人 :

今日真係唔該晒你哋嘅幫忙

Sherinema

原帖由 sherinema 於 08-10-16 17:40 發表
Cindymama, Benny 先生 & 夫人 :

今日真係唔該晒你哋嘅幫忙

Sherinema

客咩氣呢

原帖由 cindymama 於 08-10-17 02:13 發表

客咩氣呢
嘩! cindymama 你攪mud鬼,  02:13   請問你係咁夜都未瞓, 定話係啦咁早起床呢