用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 URGENT 1A 今日拼音功課
go

URGENT 1A 今日拼音功課

請問有冇人識做PART 1 呀?  我都唔明個圖講乜.... 死火...

阿仔填回來的 第一幅圖n 二t 三d 三l

Thank you so much for your response... but do you know why? accordingly to the meaning or the shape of picture or the sound of the picture?   accordingly to your answer, I think it's accordingly to the shape of the picture la... is that right?  

原帖由 looking 於 08-9-29 21:32 發表
阿仔填回來的 第一幅圖n 二t 三d 三l

阿仔都係填左n, t, d, l, 問佢點解, 佢正係話老師教, 我覺得似聲音多d, (一)成堡落橋或者開門聲, (二) 滴雨聲,(三)馬蹄聲,(四)唱歌趕豬 la la 聲(個樣有d似飄零燕), 全部都係我自己估咋! 錯都唔定!!

原帖由 goodbaby 於 08-9-29 21:58 發表
Thank you so much for your response... but do you know why? accordingly to the meaning or the shape of picture or the sound of the picture?   accordingly to your answer, I think it's accordingly to th ...

亞仔返嚟都係填n,t,d,l ,我問佢點解咁填,佢話老師教今次係跟圖形,之前做嗰D係跟個音。

哈哈! 原來係圖形呀! 隻馬真係好難睇成個d字呀!   

原帖由 kenichi 於 08-9-29 22:33 發表
亞仔返嚟都係填n,t,d,l ,我問佢點解咁填,佢話老師教今次係跟圖形,之前做嗰D係跟個音。

原帖由 HappyMatthew 於 08-9-29 22:37 發表
哈哈! 原來係圖形呀! 隻馬真係好難睇成個d字呀!   

真係想講句,"冇咗你哋點算呀!"

我投降,我承認我點都估唔到個答案,好彩有你哋咋。 多謝。

聽晚見。

不過認人有難度,你哋叫個仔認住隻"陽"啦,屆時我會帶埋"陽"嘅老豆"老楊",同"陽"嘅弟弟"小揚"一齊去。

我都係咁話呀... 多謝晒你地呀... 噚晚我真係想打比你地o架... 但又驚煩住你地... 所以最後都係send message博一博... 你地真係好... 我個仔真係唔帶個腦返學o架... 返黎呢part都冇做過... 又話乜都唔知... 唉...

aiya, 今晚我唔黎得啦.. 我要等星期六先見你地... 如果有咩special, 你地可唔可以話我知呀???

原帖由 yangma 於 08-9-29 23:19 發表

真係想講句,"冇咗你哋點算呀!"

我投降,我承認我點都估唔到個答案,好彩有你哋咋。 多謝。

聽晚見。

不過認人有難度,你哋叫個仔認住隻"陽"啦,屆時我會帶埋"陽"嘅老豆"老楊",同"陽"嘅弟弟"小揚"一齊去 ...