用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章五 (07年10月) ...
樓主: snowbell
go

「家長發問及閒聊區」舊文章五 (07年10月)

歐陽sir舊年整傷腰骨(校長話), 上年全年請左病假, 結果上年本來我仔係佢教既中文科全年圴由代課老師教.:-|
原文章由 COWCOW2000 於 07-10-8 18:14 硐表
hello snowball:

請問誰是歐陽sir. 點解佢請咁長假? tks.

Bambi:

多謝妳的回應. 係咪好嚴重? 因亞仔本來今年由歐陽SIR教中文
科. 但上次代科老師說歐陽SIR 今年都唔番.所以佢會教足全年.
其實學校是否睇吓請新老師代替歐陽SIR. 頭尾請兩年病假似乎
腰傷幾嚴重. 下年(2009)可否番嚟都唔知.

原文章由 Bambi 於 07-10-9 10:06 硐表
歐陽sir舊年整傷腰骨(校長話), 上年全年請左病假, 結果上年本來我仔係佢教既中文科全年圴由代課老師教.:-|

有事請教.

亞水仔明日開始游水班 (佢恨左好耐), 但你知佢地個書包都幾金下,仲要加多個small size 購物袋.游水又多 "嫁撐"喎,點帶呢??

可唔可以放學時搵人一支箭咁標過去,比佢呢??

叫阿水太做helper, 乜難題都解決,仲可以望實阿水囝.

原文章由 亞水 於 07-10-10 14:04 硐表
有事請教.

亞水仔明日開始游水班 (佢恨左好耐), 但你知佢地個書包都幾金下,仲要加多個small size 購物袋.游水又多 "嫁撐"喎,點帶呢??

可唔可以放學時搵人一支箭咁標過去,比佢呢?? ...

我仔都係聽日游水喎!
自從呀咩咩無黎呢度之後, 呢度拍晒烏蠅喎!
呀咩咩就算唔做主持都可以過黎飲下茶, 同我地say過hi喎! 最多我請你.
有事請教.

P5係最辛苦的一年, P6會舒服得多.好快就挨過la.

原文章由 zitalin 於 07-10-10 22:07 硐表
呀咩咩可能同個仔d功課搏鬥緊, 我地d功課好似落葉, 一枱都係, 有d仲未教完, 唉......

原文章由 zitalin 於 07-10-10 22:07 硐表
呀咩咩可能同個仔d功課搏鬥緊, 我地d功課好似落葉, 一枱都係, 有d仲未教完, 唉......

請問落葉即係幾多樣功課?

有事請教.

HELLO

亞水仔星期六有無學游水?
小KK星期六學,今年好多人做HELPER,都無得做!
開始温書未嗎?

KK MaMa

可唔可以講下實情係點, 等我有D準備, 我地今年都唔算得閒, D老師要求高左, 可能始終大個D啦!
原文章由 zz 於 07-10-10 22:24 硐表
P5係最辛苦的一年, P6會舒服得多.好快就挨過la.

周六學踢波呀。

溫書呢家野就交哂比水太,大佬哇,我負責跑山架,仲邊得閒教仔讀書丫。

原文章由 NamNamKo 於 07-10-11 10:13 硐表

HELLO

亞水仔星期六有無學游水?
小KK星期六學,今年好多人做HELPER,都無得做!
開始温書未嗎?

KK MaMa

P5好多功課+worksheets,P6暫時幾輕鬆,功課不多.

原文章由 Bambi 於 07-10-11 10:30 硐表
可唔可以講下實情係點, 等我有D準備, 我地今年都唔算得閒, D老師要求高左, 可能始終大個D啦!

亞水仔尋日放學返來講,話有個同學仔 "走左lu"。唔通真係辛苦得滯,頂唔順?

咁呀水仔頂得住嗎?
我剛問呀仔佢響LS讀書開心多定辛苦多, 佢諗都無諗就好CONFIRM答話: 一定係開心多啦!
唔響LS讀都唔一定唔辛苦架!

ZZ:
我好驚! 好快到我....
原文章由 亞水 於 07-10-11 16:18 硐表
亞水仔尋日放學返來講,話有個同學仔 "走左lu"。唔通真係辛苦得滯,頂唔順?

原文章由 zitalin 於 07-10-11 21:36 硐表
最高紀錄18樣!落葉係 : 一科有幾張 worksheets 都係翌日要交, 仲要幾科都係咁!

嘩!真係好驚!請問要做到幾点?我的小兒p.2有時都要做到9 :00(因為佢真係好慢)

今日仔仔第一日反乒乓球班,買咗件乒乓球會運動服,又真是幾靚,老公都話有型.仔仔就好開心.
DouglasMaMa :lol

你仲有2年,可能有轉變,副校長都上左任la.驚就到時call我,我幫你舒緩壓力

其實讀緊d囝好容易適應,都係果種教法,功課明顯增加,唯一唔同就係d囝都feel到緊張氣氛,佢地都有壓力,你要幫佢舒緩壓力,仲要在囝面前抑制自己的壓力.

插班生就要段長時間適應,因所有野對佢地黎講都係新的,不過佢係過江猛龍,應該應付到ga.
好掛住odin tim.

原文章由 Bambi 於 07-10-11 19:20 硐表
ZZ:
http://www.hk-laufamily.com/_1579.gif我好驚! 好快到我....
...

wah!18樣 .我們舊年假期前功課都冇咁多,印象中最多15樣(假期前).平日都不超過10樣.

原文章由 zitalin 於 07-10-11 21:36 硐表
最高紀錄18樣!落葉係 : 一科有幾張 worksheets 都係翌日要交, 仲要幾科都係咁!