用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 HELP!!!! 請問邊間測試中心會好d 呀?
go

[讀障] HELP!!!! 請問邊間測試中心會好d 呀?

我女女今年9歲, 我發現佢好似有閱讀障礙, 想同佢做一個評估, 但又唔知邊間機構好?  以下三間測試中山, 邊間會好D呀, 請俾D意見呀?
1. 協康會
2. 小童群益會
3. 聖雅閣福群會

領思幾好架. 不過佢係私人機構, d 治療師好細心, 做一次評估約一千蚊左右.

原帖由 JollyTsang 於 08-9-30 13:11 發表
領思幾好架. 不過佢係私人機構, d 治療師好細心, 做一次評估約一千蚊左右.

大約要做幾多次先得.

原帖由 ninnin 於 08-9-29 11:55 發表
我女女今年9歲, 我發現佢好似有閱讀障礙, 想同佢做一個評估, 但又唔知邊間機構好?  以下三間測試中山, 邊間會好D呀, 請俾D意見呀?
1. 協康會
2. 小童群益會
3. 聖雅閣福群會
...

我個女(8歲)上星期在聖雅各福羣會做完,心理專家梁小姐都好細心,亞女分開兩日做,因為全套做要大概要3個鐘,做完梁小姐還同我傾了兩個鐘$4500

原帖由 WindyTan 於 09-1-21 17:02 發表

大約要做幾多次先得.

做評估一次就ok

一般做讀寫障礙的評估都要多過一節,因為心理學家要先為學生做智能評估,再做讀寫障礙評估,仲要講解報告結果予父母知道,讓家長明白孩的的情況及作出建議

一般做讀寫障礙的評估都要多過一節,因為心理學家要先為學生做智能評估,再做讀寫障礙評估,仲要講解報告結果予父母知道,讓家長明白孩的的情況及作出建議

回覆 # 的文章

我有個8歲女兒, 原意為她做學障test,
但心理學家說先做IQ test後再才做學障test的, 所以未做咗個IQ囉, 成最後IQ test部份証實女兒屬IQ正常但偏低, 所以建議唔好做 學障測試免浪費金錢, 請問你所做的也是這次序。 因我都唔知點打算, 女兒的成績都唔多掂, 因為已給她轉校及留一年了, 唉... 不知是不是不智, 請可否給意見。

博思會都有為學障小朋友提供評估服務, 同時亦有不同針對性的訓練和輔導, 詳細可以致電2870 1377

提醒: 如用cp做讀寫障礙要做埋智力測試的!