用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關保良局羅氏基金中學的問題?
樓主: ytpeople
go

有關保良局羅氏基金中學的問題? [複製鏈接]

謝謝你!
原帖由 小咖哩 於 08-10-7 17:08 發表
這個要看個別情況跟校長面談,女兒舊同學的哥哥便是與校長面談後決定留班的,對學生而言當然心理面不好受,但要是勉強升班恐怕日後更難達標。

...

其實我仔仔已讀此學校三年,但因成績未如理想所以要留班,我非常讚成未達標要留班,但如果一級內要留十幾廿個就未免不是味兒了
試想想如果留班生見今年可能得兩三個同學熟口熟面,大有機會不是同班生,他們都會有點不是味兒,會怕羞哩!但當看上去有大部份同學都是跟上年的面孔差不多,他們會怕羞嗎?他們真的會奮發圖強嗎?只會有種心態:佢都係咁啦!怕咩唧!
所以我本人讚成留班,但並不讚同一級不應留太多學生,以免好心做壞事!

今天看到學校出了以下通告: 留級預警通知書 (中一至中四)
特別提醒有關家長定當督促其子弟努力學習以爭取合格成績。

這個我十分同意。
另外有二個個案是學生連續留級達2年,至今學年仍然是中一生,我不理解這是什麼一回事,尤其是學生於第一次重讀仍然未能達標,已經去到必須高度關注其學習需要的地步了,學生、家長、以至學校方面那時候是如何處理這嚴肅的問題,及後學生那來堅毅的意志去克服過去2年學習上所遇到的困難,學校怎樣幫助學生面對心理上所承受的壓力....我很希望該兩位同學都能以正面的態度去面對。

原帖由 bobokoi 於 08-10-10 11:36 發表
其實我仔仔已讀此學校三年,但因成績未如理想所以要留班,我非常讚成未達標要留班,但如果一級內要留十幾廿個就未免不是味兒了
試想想如果留班生見今年可能得兩三個同學熟口熟面,大有機會不是同班生,他們都會有點不是味 ...

請問有冇人知:
保良局羅氏基金中學攪的「小六英中體驗」,其實係咪已經暗地裡為學生面試?因為凡參加的同學會有一張聽講證書,有埋全 名的!

其實你好想了解,你大可以問問學校的文書在地下校務處,他們會回答你想知的問題,你也大可以問問是否有學生在同一級留兩年的個案!但通常留了第二年都是同一班級,學校都會要求該學生轉校!不會再被機會該學生

原帖由 小咖哩 於 08-10-10 18:19 發表
今天看到學校出了以下通告: 留級預警通知書 (中一至中四)
特別提醒有關家長定當督促其子弟努力學習以爭取合格成績。

這個我十分同意。
另外有二個個案是學生連續留級達2年,至今學年仍然是中一生,我不理解這 ...

其實我只係希望同學都為自己學業著想姐,就這麼一個心願
我亦知道那位同學須要做part-time來幫補學費:(
聽她說今年一定要升班,否則就必須退學。

原帖由 bobokoi 於 08-10-16 11:09 發表
其實你好想了解,你大可以問問學校的文書在地下校務處,他們會回答你想知的問題,你也大可以問問是否有學生在同一級留兩年的個案!但通常留了第二年都是同一班級,學校都會要求該學生轉校!不會再被機會該學生

...

昨天,我去到學校門外等仔仔放學,發覺高年級學生態度一般,是否是正常。
唔知有沒有家長接放學經驗呢 ??

回覆 # 的文章

我見D高年級學生係學校附近都幾規矩,但有瀏覽他們寫的blog,有D寫得自己好反叛,希望係寫吓發洩吓姐..

在何處可以看見呢 ?? 請提供 !! 謝謝!

我都想睇下佢地的blog,可否告知或PM比我?謝謝!
原帖由 小咖哩 於 08-10-21 14:48 發表
我見D高年級學生係學校附近都幾規矩,但有瀏覽他們寫的blog,有D寫得自己好反叛,希望係寫吓發洩吓姐..

Hi, winniek and ytpeople

由yahoo, google 或 Baidu(百度) 打入 plklfc 便可找到他們的blog.  如不明,我可pm link 給你們

原帖由 ytpeople 於 08-10-21 16:38 發表
我都想睇下佢地的blog,可否告知或PM比我?謝謝!

睇到了,thx!
原帖由 小咖哩 於 08-10-21 17:01 發表
Hi, winniek and ytpeople

由yahoo, google 或 Baidu(百度) 打入 plklfc 便可找到他們的blog.  如不明,我可pm link 給你們

Dear gangway303, siuchun88, Cradlesong and 小咖哩,

Thanks a lot for your information.  My son is also going to move to Secondary 1.  Would like to have your comments on the teachers of Laws.  Are they nice?  Do they 有心機教小朋友or not?  Will the school help those 成績不好的 students.  Please help.

Sorry, I'm not familiar with Chinese typing.

原帖由 ganway3

03 於 08-10-6 09:43 發表
創校初期有自行收生及部份统一排位的學生, 但從08-09年度開始便全部自行收生, 不參加統一排位了, 學生質素更加有保證. 因為今年中一學前測驗, 學校當天晚上的中一學前家長會上報告平均80以上. 而且今年中一放榜後都 ...

羅氏的老師很年青,有活力而且很愛惜學生.學校舉辦很多交流活動,我覺得學校好有朝氣.

回覆 # 的文章

老師好布耐性,又有愛心,仔仔講好過小學的老師。相比下他喜歡中學生活。我最欣賞校長,他是個實幹的人,又比好多機會學生發揮自己,就 334 校制度,相較下囡囡學校羅氏有全面理念。一所學校,有好老師,學生外最重要是有一個好領導人 -- 校長。

回覆 # 的文章

好耐无寫文章啦. 罗氏有好校长和老師. 很重视学生的学習和德行. 老師年青和有心机. 我个女很高兴入到罗氏. 她也入都此学校而驕傲的.

但中一收生己经结束啦.

Hello ganway303,
好耐冇見你啦!  近來好嗎?

原帖由 ganway303 於 09-4-9 19:39 發表
好耐无寫文章啦. 罗氏有好校长和老師. 很重视学生的学習和德行. 老師年青和有心机. 我个女很高兴入到罗氏. 她也入都此学校而驕傲的.

但中一收生己经结束啦. ...

回覆 # 的文章

是呀!! 因为番大陸工作嘛!! 上次考试我囡囡遲到呀! English writing 要扣20%. 好彩我上刚見佢無打咭, 打电话比佢, 遲了十分鐘. 唔系就大件事啦!

好彩唔係期終考佔成30%架
番大陸工作都係我嗰行嘅催勢,我唔想離開d家人成個月,所以仲量緊地,

加油l!!!

原帖由 ganway303 於 09-4-10 13:17 發表
是呀!! 因为番大陸工作嘛!! 上次考试我囡囡遲到呀! English writing 要扣20%. 好彩我上刚見佢無打咭, 打电话比佢, 遲了十分鐘. 唔系就大件事啦!

回覆 # 的文章

我朋友个囡都考到入罗氏.

你个小朋友有否去清海交流圑呀? 昨天己经岀发. 我个囡無得去, 勁唔開心.
‹ 上一主題|下一主題