用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蔡繼有是否唔收個人檔案 ???
go

蔡繼有是否唔收個人檔案 ???

請問有去聽簡介會的家長, 或現有家長, [蔡繼有]是否唔收[個人檔案] ???

謝謝!

俊賢

我諗學校都唔會點睇個人檔案,不如跟學校指引,交兩頁紙吧!

我都想知. 是否都會收, 如不收, 學校就會注明.  好似保良局陳x仁就講明不用交portfolio.

請問這兩頁紙是portfolio or recommendation letter?我無去簡介會,所以唔知.
原帖由 kyliema2006 於 08-9-29 09:31 發表
我諗學校都唔會點睇個人檔案,不如跟學校指引,交兩頁紙吧!

今天去交表, 在屏封版上列出了所需文件: 出世紙, 回郵信封...最尾寫住 (...2 A4 pages, no portfolio)

而且, 見到有人帶了個 portfolio, 他們只准他選擇2頁紙...

可自選面試日期:
1. Oct 18 --- 9:00 am
2. Oct 11 --- 1:15 pm

f.y.i.

原帖由 jennytms 於 08-9-30 12:12 發表
我都想知. 是否都會收, 如不收, 學校就會注明.  好似保良局陳x仁就講明不用交portfolio.

其實整咁多嘢去佢地係唔會睇嘅!因為有咁多人申請!如果要睇俾著你都唔睇得咁多!主要睇面試當日小朋友真正表現!我遞表嗰日見到D家長將D証書縮到鬼死咁細放到一張紙滿哂一版!另一張就係小朋友D生活照!(因為佢話額外可以交多兩張A4紙)搏晒老命!我問一位在某直資學校任教朋友!你地會唔會睇同揀D特別好厘睇吓留意吓,答案係「我地係冇時間睇嘅!只睇小朋友表現!」所以自己衡量吓啦!仲有一D人話幫人整profile收錢又有咩面試課程Ner水!大家咪浪費金錢!不如同小朋友玩多D同用英文交談吓!或者留返D錢同佢(小朋友)去吓旅行好過!

原帖由 俊賢 於 08-9-30 14:02 發表
今天去交表, 在屏封版上列出了所需文件: 出世紙, 回郵信封...最尾寫住 (...2 A4 pages, no portfolio)

而且, 見到有人帶了個 portfolio, 他們只准他選擇2頁紙...

可自選面試日期:
1. Oct 18 --- 9:00 am
2. Oct 11 ...

Hello,

想問問係唔係只有 11 Oct & 18 Oct 這2天 interview 時間有冇得間架 ?? 因為早上同中午 個女學野既時間撞哂 唔知黃昏得唔得呢 ??

I don't know, since the time were fixed and posted on the wall, I think you can ask the staff directly.

f.y.i.

原帖由 pearjadema 於 08-9-30 15:16 發表

Hello,

想問問係唔係只有 11 Oct & 18 Oct 這2天 interview 時間有冇得間架 ?? 因為早上同中午 個女學野既時間撞哂 唔知黃昏得唔得呢 ??