用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Ying Wa 1st round interview
樓主: eva007
go

Ying Wa 1st round interview

原帖由 silvia_ng 於 08-9-29 10:45 發表

咦, 我個仔莫非同你個仔一齊考? 我個傻豬仔就係答5隻

我地8號(第一日)2:15分入房架。

我個仔係18號4:30pm個group的.

我仔仔話只得九隻! 跟你們的相差甚遠!!

呢環唔知係唔係考佢哋既觀察力?

還有一個星期多少少就公佈, 係唔係去學校門口睇結果?
(間間公佈都唔同 宜家自己都亂晒龍)

麻煩各位!

原帖由 羊咩囝 於 08-9-29 11:33 發表
我仔仔話只得九隻! 跟你們的相差甚遠!!

呢環唔知係唔係考佢哋既觀察力?

還有一個星期多少少就公佈, 係唔係去學校門口睇結果?
(間間公佈都唔同 宜家自己都亂晒龍)

麻煩各位! ...

係網上會知邊d人入2nd round的.

Hi all,

您們所講要數snoopy給林校長知.... 點解我囝囝話"無wor".... oh, 我想都係小數無問題的intervew呢!

另result是否在10月8日上網check? 雖然機會好少不過都好想快d有個了結.

努力!

原帖由 Venuscheng 於 08-9-29 11:34 發表

我囝囝講我知都要數喎, 他話數到14隻, 但不知是否準確.

My son also count 14.  I did the interview on 16 Sep 10:00am

原帖由 jennytms 於 08-9-29 15:29 發表
我囝囝講我知都要數喎, 他話數到14隻, 但不知是否準確.

My son said it was 11.  Everyone read a page and one of the kids raised a question and asked how many planets in the universe?

原帖由 ChapmanMa 於 08-9-29 15:58 發表
My son also count 14.  I did the interview on 16 Sep 10:00am

我個囝數到14隻.  我相信林校長想考佢哋觀察力.  你估佢會唔會每一group小朋友都收起d, 或都加多d, 等我哋d家長都冇辦法知道真正答案呢.

另外, 我覺得老師d問題都係不同, 我個仔其中一條中文題係中國攞咗幾多面金牌, 英文題係佢鍾意食乜, 數學題係找不同.  另外一條中文和一條英文佢出嚟就忘記咗問乜.  你哋有冇小朋友d問題同我個仔一樣呢, 可唔可以講埋嗰兩題我知.  我個仔兩題中文都係答 "對唔住, 我唔記得."

Trevor Mama

I am really nervous about the result of the interview as Ying Wa is my 1st choice!

I believe your son will have a great chance for the admission.  Coz my son said....no question from principal lam and just read 3 pages books only.....!!!!!!!

原帖由 alisoncheung 於 08-9-29 17:44 發表
我個囝數到14隻.  我相信林校長想考佢哋觀察力.  你估佢會唔會每一group小朋友都收起d, 或都加多d, 等我哋d家長都冇辦法知道真正答案呢.

另外, 我覺得老師d問題都係不同, 我個仔其中一條中文題係中國攞咗幾多面金牌 ...

原帖由 alisoncheung 於 08-9-29 17:44 發表
中國攞咗幾多面金牌

呢題係咪深左d呢﹖

Me too, My son likes Ying Wa very much..
He said he had already tried his best.
I believe him but we are not sure how the school would choose the candidate.
My son said the teacher gave marks to the questions he answered and it seemed that the teacher asker many questions , drawings... 8+?? = 11, arrange the picture in sequence....

原帖由 eva007 於 08-9-29 18:05 發表
I am really nervous about the result of the interview as Ying Wa is my 1st choice!

我囝囝都係數到14隻.
原帖由 ChapmanMa 於 08-9-29 15:58 發表

小兒舊年被取錄,但最終無入讀。

去年校長係2nd Interview 時竟然問翻 1st In 提及和看過的物件,故家長實在無從幫忙,全靠孩子的個人實力。

Snoopy 校長真係好堅、好正 !!!

原帖由 Venuscheng 於 08-9-29 11:34 發表

原帖由 阿西 於 08-9-29 21:34 發表

呢題係咪深左d呢﹖

亞仔果次有6個人. 5個數到9個, 1個數到14個
佢話校長用本書同佢地講左個故事. 說以前火車
係用煤氣的.不過宜家沒有再用煤氣既火車勒.
之後問佢地.等火車要企係邊. 有小朋友說企係黃
線之後.不過亞仔無出聲. 我問佢唔識咩 ? 佢話唔
係呀.因為佢應該會識. 哎呀. 比佢激死
亞仔重話校長同佢地講如果見到自己個名就有機
會見多一次咁話喎. 我都係好鍾意D間學校. 見校長
時間好似小左 d. 希望真係有機會見多次啦.
唔知 round 2 會剩返幾多人呢 ?
Catherine

原帖由 ABCD5678 於 08-9-29 23:06 發表

去年校長係2nd Interview 時竟然問翻 1st In 提及和看過的物件,故家長實在無從幫忙,全靠孩子的個人實力。

...

相信你囝囝入到一間你更加喜歡的學校, 恭喜~
多謝你提醒, 如果入到2nd in, 我再同囝囝憶述一下1st in的情形先. 不過入到的機會都好微

亞西,

囝囝講完俾我聽, 我即時問老公, 原來大家都唔係好清楚 (連daddy mami 都唔知, 佢點會知), 最後found out 係51面金牌.  雖然囝囝答唔到, 不過佢識講 “對唔住, 我唔記得”, 咁係我哋兩公婆心目中己經滿分了.  總好過亂答個數.  我哋大家都覺得唔會有好多小朋友識答, 係唔係好呀Q精神呢!

ChapmanMa,

多謝你, 不過到公佈嗰日我真係唔係好敢上去睇呀!  我怕我會好唔開心.
Trevor Mama

Hi, ABCD5678, 唔好意思, 介唔介意話我知你囝囝最後去了哪一間學校呢? 同埋你點解唔選YW 呀 ?

原帖由 ABCD5678 於 08-9-29 23:06 發表

...

My son also count 16.

唔知8號果日幾點學校個web就公佈結果呢?