用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 有冇確診為發展協調障礙嘅小朋友呀?
go

有冇確診為發展協調障礙嘅小朋友呀? [複製鏈接]

我個仔而家先得果19個月,我係咪擔心得過早呢!? 千其唔好笑我...因為我真係好擔心!!!!
我發覺亞仔無論係由原來坐係度然後企起身又好,正常行路都好,跑又好都會好容易跌親,無啦啦好哋哋行行吓都會跌親,佢本身都係好遲先識行,16個月先行出佢人生嘅第1步,但係都行咗3個月啦,無理由咁容易跌親架!? 有時明明響佢前面係有個障礙物,但佢都唔會注意到就絆到腳,都唔知佢係注意唔到定係根本無去注意!?
我睇過有關發展協調障礙嘅資料,都會有專注力不足,同手眼唔協調現象,正正係我個仔嘅問題,但佢而家咁細個,我都唔知幾時可以帶佢去評估!? 幾歲可以確診? 跟住落嚟我應該要做啲乜呢!? 請熱心人仕幫吓我...
   0    0    0    0
http://hk.myblog.yahoo.com/annietse0809/
諾諾@娘親

動作協調障礙

19個月的bb 通常太細個去決定是否動作協調問題,因要做一些指定動作評估其表現, 太細唔會合作倣效動作
通常bb易跌 ,可能是肌肉張力偏低. 或者唔專心或身體知覺較弱會比較易跌
你可以找 物理治療或兒科職業治療師check 下

原帖由 嗅屎忽 於 08-9-26 01:18 發表
我個仔而家先得果19個月,我係咪擔心得過早呢!? 千其唔好笑我...因為我真係好擔心!!!!
我發覺亞仔無論係由原來坐係度然後企起身又好,正常行路都好,跑又好都會好容易跌親,無啦啦好哋哋行行吓都會跌親,佢本身都係好遲先識行,1 ...

會唔會係對鞋問題,我個仔20個月,我個仔之前係著COMBI同DR。KONG後黎人地送咗對CROCS。。跟住成日都跌對腳而家好多印。。而家唔比佢著LU。。著番DR。KONG就好好多

原帖由 pokwongtam 於 08-9-26 22:37 發表
19個月的bb 通常太細個去決定是否動作協調問題,因要做一些指定動作評估其表現, 太細唔會合作倣效動作
通常bb易跌 ,可能是肌肉張力偏低. 或者唔專心或身體知覺較弱會比較易跌
你可以找 物理治療或兒科職業治療師check ...

如果唔係Thru健康院介紹去果啲,費用成50mins/$600蚊呀~~
http://hk.myblog.yahoo.com/annietse0809/
諾諾@娘親

原帖由 曲曲 於 08-9-27 11:03 發表
唔好太擔心
我囡到3歲入學後都成日跌
仲係跌到成腳都瘀晒

後來轉著某一牌子的運動鞋
真係無咁易跌
不過同牌子的黑色返學鞋就唔ok啦
又可能因為大左肌肉有力左無咁易跌 ...

我都唔知點解有時佢自己隻腳會cick番自己隻腳,有時無啦啦前腳掌比個地板"啜"住又會跌,有時好明顯係佢自己行路唔帶眼,1心諗住佢嘅Target就衝過去,根本唔會睇佢腳前面嘅障礙物,咁19-20個月大嘅bb仔如果有哩啲特徵係咪屬於正常吖!? 佢除咗出街易跌之外,響屋企都係咁,但響屋企係冇著鞋架喎~~
諾諾@娘親

原帖由 jojoplanet 於 08-9-30 15:09 發表

會唔會係對鞋問題,我個仔20個月,我個仔之前係著COMBI同DR。KONG後黎人地送咗對CROCS。。跟住成日都跌對腳而家好多印。。而家唔比佢著LU。。著番DR。KONG就好好多 ...

我啱啱仲買咗對雜嘜牌嘅鞋比亞仔著o忝! 貪型...等佢著完今季買番對Dr Kong先!!
諾諾@娘親

Hi 嗅屎忽,

我個仔現在已經5歲la, 他仍然會很容易跌倒的, 在他3,4歲時, 因我和兩位老師都察覺到他很容易跌, 他甚至連站著排隊時都會自己kick自己而跌低的, 後經健康院轉介到藍田的容鳯書測試過智能及體能, 結果智能相當高, 但體能方面就話佢平衡力很高, but手腳就唔協條, 物理治療師話完全唔洗做物理治療, 只要給他多做運動便可, 於是我就給他多做運動, 如多在公園玩(以前真是很心痛的, 明知他每次在公園玩都會跌到損晒及流血, 但都要忍心地繼續給他玩), 踏單車, roller skate, 跳韻律舞等, 仲有原來彈鋼琴都可以令手腳協條D架, 因腳都要踩pedal的. 他現在都已經有好轉了, 以前每天跌十幾廿次, 現在每天只跌幾次or 一次半次, 所以你都需要時常留意住他的情況, 或跟健康院商量吓, 你可以隨時致電健康院約見醫生ga, 不需要等下次覆診才講此事的。希望幫到你la!!!

我發覺亞仔無論係由原來坐係度然後企起身又好,正常行路都好,跑又好都會好容易跌親,無啦啦好哋哋行行吓都會跌親,佢本身都係好遲先識行,1 ...

前排同佢落公園多咗,哩排又真係少咗跌,睇完你個Post先知原來有幫助,唔該晒你呀~~

原帖由 wynma 於 08-10-30 16:13 發表
Hi 嗅屎忽,

我個仔現在已經5歲la, 他仍然會很容易跌倒的, 在他3,4歲時, 因我和兩位老師都察覺到他很容易跌, 他甚至連站著排隊時都會自己kick自己而跌低的, 後經健康院轉介到藍田的容鳯書測試過智能及體能, 結果智能 ...
諾諾@娘親

發 展 遲 緩 對 兒 童 有 甚 麼 影 響 ? 兒 童 可 以 在 一 個 或 多 個 範 疇 上 表 現 遲 緩 。 由 於 成 因 、 受 損 程 度 及 成 長 環 境 各 有 不 同 , 所 以 發 展 遲 緩 兒 童 的 表 現 會 有 個 別 差 異 。 智 能 或 認 知 學 習 、 思 考 及 解 決 問 題 的 能 力 語 言 語 言 理 解 、 表 達 及 發 音 能 力 大 肌 肉 坐 、 站 立 、 步 行 、 跑 、 跳 等 體 能 發 展 小 肌 肉 手 眼 協 調 、 工 具 運 用 及 抄 寫 能 力 等 社 交 及 適 應 力 溝 通 、 社 交 、 自 理 及 日 常 生 活 所 需 的 基 本 技 巧 ]

發 展 遲 緩 的 兒 童 有 甚 麼 徵 狀 ? 假 如 你 的 兒 童 出 現 下 列 其 中 一 項 情 況 , 或 你 對 兒 童 的 發 展 有 任 何 疑 問 , 請 儘 快 向 有 關 機 構 尋 求 協 助 。 年 齡 能 力 六 個 月 未 能 保 持 頭 部 穩 定 未 能 伸 手 抓 東 西 一 歲 未 能 扶 著 傢 俱 站 立 未 能 用 拇 指 和 食 指 檢 起 細 小 物 件 一 歲 半 未 能 獨 自 步 行 兩 歲 未 能 說 單 詞 , 如 「 車 」 、 「 街 街 」 未 能 跟 從 簡 單 的 指 示 , 如 「 俾 媽 媽 」 兩 歲 半 未 能 用 筆 在 紙 上 塗 鴉 未 能 將 單 詞 組 合 , 如 「 食 餅 」 , 「 飲 橙 汁 」 三 歲 未 能 說 簡 單 句 子 , 如 「 我 食 餅 」 未 能 配 對 基 本 顏 色 及 形 狀 ]

請問18.5個月男BB仲只係識講幾個單子,如"媽媽", "爸爸","家姐",姐姐,奶奶,街街,是否言語有障礙

甚 麼 是 語 言 發 展 遲 緩 ? 兒 童 在 指 定 年 齡 仍 未 能 達 至 以 下 表 現 , 便 可 能 被 界 定 為 語 言 發 展 遲 緩 。 一 歲 至 歲 半 * 可 以 說 出 常 用 詞 彙 - 例 如 : 媽 媽 兩 歲 * 能 將 詞 彙 組 合 - 例 如 : 坐 車 , 食 餅 兩 歲 半 * 可 以 說 出 更 豐 富 的 詞 彙 和 完 整 的 句 子 - 例 如 : 我 食 餅 * 開 始 會 發 問 三 歲 * 能 說 出 自 己 的 名 字 、 年 齡 * 能 簡 單 說 出 日 常 發 生 的 事 情 四 歲 * 明 白 簡 單 的 故 事 * 能 較 詳 細 複 述 已 發 生 的 事 情 * 愛 不 停 發 問 , 如 「 為 甚 麼 」 ? 五 歲 * 開 始 明 白 笑 話 和 懂 得 猜 謎 語 * 會 問 一 些 較 抽 象 的 問 題 ]

原帖由 tungkwan 於 09-8-24 14:22 發表
請問18.5個月男BB仲只係識講幾個單子,如"媽媽", "爸爸","家姐",姐姐,奶奶,街街,是否言語有障礙
‹ 上一主題|下一主題