用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 又開始交表啦
樓主: linglingkiki
go

又開始交表啦 [複製鏈接]

我下午去交表,排52籌,但當時辦理第26籌,我都等了個多鍾頭才攪掂,其間都有10個8個被打回頭。

意思係未家長個名爸爸, 就一定要爸爸去交表, 如果媽媽去就要授權書...

原帖由 kellyly 於 08-9-26 17:47 發表

父母既,屋企既水/電/煤(你老公名定你名?)
而且睇下係你定你老公去申請你仔仔小一
如果係你既而水電煤係用你名登記,係既就得
唔係既就要你老公寫份授權書比你la.
到時帶呀仔出世紙  & copy  or id & copy
你同你老 ...

醒目開學勳章

原帖由 August07 於 08-9-26 23:03 發表
意思係未家長個名爸爸, 就一定要爸爸去交表, 如果媽媽去就要授權書...

唔需要, 只要有爸爸身份証副本就可以.

醒目開學勳章

原帖由 阿西 於 08-9-26 17:13 發表

住址證明﹖父母定細路﹖
我仲睇資料,唔知要預備咩野,揀邊間都仲十五十六  星期六可唔可以交表呀﹖

星期六所有學校都唔收表架, 小一入學單張有寫.

我今朝去交表, 前面有3-40人, 心諗排到好後, 但到我完成後, 我的號數係14, 所以有好多人打回頭.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

原帖由 pdcynthia_ip 於 08-9-26 23:11 發表

唔需要, 只要有爸爸身份証副本就可以.

唔係噃!今日我去交表時俾張電費單copy學校,佢話係我老公個名唔得,要係我個張單先得,好彩我帶定張差餉單〔我名啲〕,佢話填表和交表、住址證明都要same person.

原帖由 hinhin.mami 於 08-9-26 18:17 發表
我之前打過去教統局問係唔洗攪o甘多野o架, 因為小朋友出世紙度有晒爸爸媽媽名, 所以係無問題o架, 我今日交表時都 ok 唔洗受權書.

因我係比呀仔id card 咁就要我同c6既id copy,唔知其他係唔係.
但學校就有收我授權書la
因住址証明全都係c6名,佢就要收la.

原帖由 anivan911 於 08-9-26 23:52 發表

唔係噃!今日我去交表時俾張電費單copy學校,佢話係我老公個名唔得,要係我個張單先得,好彩我帶定張差餉單〔我名啲〕,佢話填表和交表、住址證明都要same person. ...

係呀,個住址証明係邊個既就邊個去好d.
唔得既就要授權書la.

我都交了.....71號
十點前交,等了起碼十分鐘,因為在等候期間,遇到學校係小息時間,又了解多啲間學校.....
仲要咁啱老師take break換人中,由校長同我核對資料.....又了解多啲......個校長都幾nice
[size=medium]queensroad

我廿六號都交了表, 我幾開心呀, 因為我是一號籌.  順帶一提, 依家好多家長會替仔女申請兩張出世紙來方便自己他日替子女搵學校用, 而自己亦會影定副本以便不時之需.  好彩自己出門前看清楚出世紙右下角號碼和副本是否一樣, 因為申請兩張出世紙而右下角號碼是不一樣, 所以影邊張, 就帶番果張正本啦.  我見有核對的老師發現排我身後的家長是有這樣問題, 好彩老師好人, 叫佢去校務處影印, 如果唔係, 果間學校附近更靜, 都好難搵文具店影印啦. 請大家留意.

請問係那間小學, 我老公好唔得閒, 一定要我去, 屋企d單全部都是他的名字 ??????????????
原帖由 anivan911 於 08-9-26 23:52 發表

唔係噃!今日我去交表時俾張電費單copy學校,佢話係我老公個名唔得,要係我個張單先得,好彩我帶定張差餉單〔我名啲〕,佢話填表和交表、住址證明都要same person. ...

申請表上邊個位置可以顯示我係第幾個遞交表格?

唔係wor!! 我個住址証明係我老公, 所以我份form就填老公個名, 影埋老公個身份証交埋就ok, 唔使委託信wor!! 本指引都冇話要信, 我都打過去學校問, 佢哋話好似我咁交就ok wor!!

醒目開學勳章

我下星期一先去:)

我今日都交左啦.9點鍾去到,無乜人,有d驚驚,驚自己簡錯學校呀

醒目開學勳章

咦......今日會收表嗎

原帖由 yenwong965 於 08-9-27 16:09 發表
我今日都交左啦.9點鍾去到,無乜人,有d驚驚,驚自己簡錯學校呀

原帖由 yuenwa 於 08-9-26 23:19 發表
我今朝去交表, 前面有3-40人, 心諗排到好後, 但到我完成後, 我的號數係14, 所以有好多人打回頭.

你好,唔好意思,我想問下個號數寫係邊?你咪每間學校都寫同一個位?thanks!

你好,首先恭喜你第一號籌
其實我都排第一交表(婆婆交),但唔知邊個位置顯示排第幾,可否解答呢? thanks!

原帖由 MimiCactus 於 08-9-27 10:08 發表
我廿六號都交了表, 我幾開心呀, 因為我是一號籌.  順帶一提, 依家好多家長會替仔女申請兩張出世紙來方便自己他日替子女搵學校用, 而自己亦會影定副本以便不時之需.  好彩自己出門前看清楚出世紙右下角號碼和副本是否 ...

原帖由 we_love_audrey 於 08-9-27 20:09 發表

你好,唔好意思,我想問下個號數寫係邊?你咪每間學校都寫同一個位?thanks!

我所申請的學校, 在我的表格頂部印上"2009014", 咁我信我係14號.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

thanks a lot!
我張表沒有,只在「學校填寫部份」寫咗學校編號,另外,空白位置寫咗個1字同一個唔知咩字。
係咪所有學校都會紀錄交表次序(編號)???

原帖由 yuenwa 於 08-9-27 20:23 發表

我所申請的學校, 在我的表格頂部印上"2009014", 咁我信我係14號.
‹ 上一主題|下一主題