用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母小學 2年級的家長, 請進來!
樓主: yk0108
go

2年級的家長, 請進來!

我都諗住喺呢度問下大家去唔去?不過我覺得幾貴

獅子頭, hochingman,

心情好低落..................................
來緊連續幾個星個不斷的默書要幫阿囡準備, 但偏偏阿囡的記性起碼要溫四,五次才完全記得, 同佢溫中文就我更加無心機, 成日都估唔到佢出咩, 真係求其合格就安落. 有時覺得好似有把聲:都唔駛返工, 咁得閑都攪到個囡咁.( 我現在的本能反應就同人講, 我好忙, 我好忙, 我好忙) 果日放學, 有d同學仔攞份大禮物, 原來是圖書設計獎, 阿囡又好"善"慕, 話從來都未試過視藝科貼堂, 其實我都好俾心機幫阿囡畫...
今日剛剛去完同學仔的生日會, 玩輸咗又兩行眼淚, 唉!都就來8歳, 究竟係天生性格定是我唔識教? 獅子頭, 你囡好耐性, 上兩次都係見你囡囡氹我囡, 真係感激你囡囡.
返工如果勤勤力力, 就算唔升職加薪都有糧出, 對住阿囡有時真係覺得充滿失敗感.
6月20日應該會兩母女去, 希望唔好好似上年咁黑色暴雨.

又想問下你地有冇做義工買旗

我6月20日應該唔去, 大棠我地去過幾次同埋都幾貴

原帖由 yk0108 於 09-4-26 01:52 發表

心情好低落..................................
來緊連續幾個星個不斷的默書要幫阿囡準備, 但偏偏阿囡的記性起碼要溫四,五次才完全記得, 同佢溫中文就我更加無心機, 成日都估唔到佢出咩, 真係 ...

yk0108

做乜咁灰心呀,個女都係8嵗啫,唔好咁緊張啦,慢慢教啦,我個女激到我生蝦咁跳你唔知咋。而家佢地讀書都好辛苦,睇開啲啦。

原帖由 Hochingman 於 09-4-26 15:10 發表
又想問下你地有冇做義工買旗

冇做呀

yk0108

心情低落就搵我地出黎傾訴,發洩一下 跟住聽埋我地D case, 咁心情就會好好多

謝謝您們的安慰! 讓我感到人世間的溫暖!
我都真係好想再約你們出來,但跟住落來連續的中英文默書....唯有在lee度同你們呻住先.呀! 暑假再約過出黎玩!!!
這兩個星期阿囡剛剛進入"更年期", 真係俾佢煩C. 她每隔9個月至一年, 總會有兩至三星期, 事無大小都喊一餐, 你們囡囡會唔會咁架?
今天阿囡又做了三個鐘頭功課, 食埋飯,沖埋涼, 8點同佢溫默書, 她就瞌眼瞓, 記都記唔到, 唯有8:30俾佢瞓. 唉!你們小姐有無做咁耐功課, 又要瞓咁多?
講起英文默書, 5月12日果次, 係咪又要背默, 又要默月份個課? 好似好多咁, 定係改了, 阿囡又唔記得話我聽?! 我見今年一年班本英文書, 同我們果本唔同, 好深. 又見三年級用緊本4A,差不多成版都係字, 無咩圖畫, 仲要一次默幾頁, 真係好恐怖. 下年都唔知點捱.
獅子頭, 你囡囡係咪就來生日?

吓... 二年級好似好恐怖咁喎...
功課要做三個鐘... 仲要背默添 ~  

其實今年一年班本英文書都唔係好深唧...

不過佢地 d 默書就真係幾得人驚...
大把同學唔合格... 食蛋既都經常有... (大小姐都試過一次 38 分)
攪到老師成日叫佢地抄抄抄...
三日唔埋又話要 pre-dict...
總之就係煩 ~ :(

原帖由 yk0108 於 09-4-28 01:34 發表

謝謝您們的安慰! 讓我感到人世間的溫暖!
我都真係好想再約你們出來,但跟住落來連續的中英文默書....唯有在lee度同你們呻住先.呀! 暑假再約過出黎玩!!!
這兩個星期阿囡剛剛進入 ...

yk0108

我個囡生日過咗喇 ,唔好諗咁多啦,咁樣諗法幾時得佢大呀,而家先二年級,幾時先諗到中學呀 ,唉﹗我而家都係做一日和尚拷一日鐘 ﹐努力呀﹗加油呀﹐各位 媽咪:loveliness:

原帖由 Fatkie 於 09-4-28 12:55 發表
吓... 二年級好似好恐怖咁喎...
功課要做三個鐘... 仲要背默添 ~  

其實今年一年班本英文書都唔係好深唧...

不過佢地 d 默書就真係幾得人驚...
大把同學唔合格... 食蛋既都經常有... (大小姐都試過 ...

吓.....老師會當眾公佈默書分數咩? 我以為只係褒獎一下d好成績既學生, 讓大家可以有清晰目標來不斷求進步......

原帖由 kikimon 於 09-4-29 09:44 發表
吓.....老師會當眾公佈默書分數咩? 我以為只係褒獎一下d好成績既學生, 讓大家可以有清晰目標來不斷求進步......

應該唔係老師講既...
可能佢地自己傾計既時候爆出黎既唧...

加上大小姐又八卦... 返黎會同我地講...
邊個邊個唔合格... 邊個邊個又零分咁囉

佢地咁細仲未識得收埋成績唔講...
上次去同學仔既生日會仲攪笑...
我地 d 大人讚緊考第一果個...
點知佢地個個主動自爆考第幾...
攪到唔好意思再講... 即刻轉話題 ~

回覆 # 的文章

獅子頭,
同你囡囡補祝聲生日快樂! 愈大愈靚, 愈大愈聰明!
人哋話過了8歳是一個超級駁咀駁舌, 一句頂十句的年紀, 有同感嗎?
這幾天早上天氣很涼, 穿件夏天校服, 手手腳腳都好似冰咁!

Fatkie,

都唔係日日做三粒鐘, 不過有聖經或德育果日就高危d! (逢星期一和三就有lee兩科) 英文背默都唔算好難, 反正老師在課堂同佢哋背, 只是這幾星期教得好趕, 今個星期教完, 下個星期即默, 連續咁三個星期, 真係消化唔來....
本書唔深都大把人唔合格和拿蛋?  咁你囡囡都應該幾叻喎!

大小姐一 d 都唔叻... 佢次次都係緊緊及格 6x-8x 咋
成日錯埋 d 唔小心... 大細草...
尋晚同佢溫中默又攪到十一點幾至瞓...
真係唔知點捱落去...

BTW, 原來數學教得好快...
岩岩已經轉用 2 年級既書 ~

原帖由 yk0108 於 09-4-29 23:39 發表
獅子頭,
同你囡囡補祝聲生日快樂! 愈大愈靚, 愈大愈聰明!
人哋話過了8歳是一個超級駁咀駁舌, 一句頂十句的年紀, 有同感嗎?
這幾天早上天氣很涼, 穿件夏天校服, 手手腳腳都好似冰咁!

Fatkie,

都唔係日日做三 ...

yk0108

基本佢地 都識一句 四字成語 "  一言九鼎 (頂)"

原帖由 Fatkie 於 09-4-29 18:01 發表

應該唔係老師講既...
可能佢地自己傾計既時候爆出黎既唧...

加上大小姐又八卦... 返黎會同我地講...
邊個邊個唔合格... 邊個邊個又零分咁囉

...

甘都好d.....我朋友既女, 係一間名津校讀小一, 佢話老師係會當眾派卷公佈分數成績, 囡囡返家報告給媽媽知每一個同學既名字和分數, 我同呢個朋友傾開, 不約而同都覺得呢個做法麻麻, 太多不必要既壓力未必係好事.....

尋日大小姐又爆多 d 料出黎...
佢話原來派默書/測驗改正既時候
老師會叫佢地自己傳...
咁佢地咪睇到晒坐後面 d 同學幾多分囉 ~

BTW... 想問下一年級升二年級係咪原班一齊架?
定好似幼稚園咁會打散晒佢地架?

原帖由 kikimon 於 09-5-4 17:15 發表
甘都好d.....我朋友既女, 係一間名津校讀小一, 佢話老師係會當眾派卷公佈分數成績, 囡囡返家報告給媽媽知每一個同學既名字和分數, 我同呢個朋友傾開, 不約而同都覺得呢個做法麻麻, 太多不必要既壓力未必係好事.... ...

上年一年班升二年班係原班升. 唔知你們今年仲係唔係.

shirley,hochingman,

俾d英文默書攪到頭暈咩?

都唔知有冇攪錯, 星期二默完英文, 星期三就要預默下次真係想死比你睇

yk0108  , hochingman

英文默書我都冇點理佢﹐交晒比姐姐。
我淨知呀囡第一次中文默唔合格咋﹐就係衰咗係嗰啲乜鬼

連....字到﹐例如: 今天... 後面跟住 就   天....    頂   
呀女衰晒呀,佢轉數咁慢 ,點諗到呢啲嘢呀,老師係咪想佢留班呀,要咁留難佢 。乜而家中文冇嘢默咩,要攪啲咁嘅嘢﹐好好玩咩  。唉﹗   

我又想問下大家有冇留意手冊後面咪有中文默次數嘅,
我睇返仲有一次就默晒喇,但係我見呀女本書仲有成5-6課咁多教緊,你地估下嗰幾課仲駛唔駛默呀嗱