用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母小學 2年級的家長, 請進來!
樓主: yk0108
go

2年級的家長, 請進來! [複製鏈接]

原帖由 ekan 於 08-10-23 00:16 發表
請問有冇電腦上的功課,即如"每日一篇"之類.如有,大概有多少份上網做的功課?

要付款嗎?

每日一篇 - 日日都要做(包括假期) 每個月不少於 20 篇
如果不足數當欠交

英語街 -  一星期 做 3 篇
免費的

原帖由 YiChingMaMi 於 08-10-21 13:32 發表
大家好, 我是聖母09準小一家長, 看過大家之前的討論, 知道功課和默書的壓力都很大, 想知大家的女女讀得開唔開心? 會唔會成日唔想返學? 老師係咪好惡?  謝謝! ...

Hello Yichingmami,

囡囡返學返得很開心,  同學但們亙助亙愛, 記得上年第一次測完驗後的德育課, 便教小朋友要亙相鼓勵, 不好嘲笑成績不好的同學. 對於跟不上的同學都想辦法幫助, (如果極跟不上都會叫學生出去補習) 一, 二年班上堂有些都是用遊戲的方式教導.
老師很有愛心, 時常都找到地方去鼓勵和讚賞, 欠交功課也沒有很兇惡的責駡, 只是不停的提和會記錄在手冊, 成績表 ,超過廿次是會記缺點. 我囡囡是因上堂時不停口和沒禮貌, 而被老師兇惡地駡過, (如果我是那位老師,屢次叫不聽, 又阻住上堂, 也會狠狠地責駡)今年老師都說囡囡有禮貌了, 所以可能有些情況老師會悪D.
默書不算有太大壓力,  中英文一個學期默八次, 中文1-2課咁默, 英文通常有預默.
功課就每天6-7樣, 如果認真做1.5-2小時做完, (不計那些視藝科等), 但有時我都覺得多了少少無謂的抄寫(幸好不是每日都會咁)
有時教功課教得氣餒時都會想,轉校會否好些? 但轉去那些學校? (國際學校又無錢讀, 直資選學生爭崩頭,)唯有同自己講, 想讀英中就要有付出, 而且聖母的校風良好,努力d!
這是我讀了一年多對聖母的想法, 不知高年級的家長有什麼想法!?可能過一兩年我的想法也會改變?!

Hi yk0108,

很感激妳詳細的回覆, 同時亦很明白妳的心情.

最終我沒有選聖母了, 而選了另一間直資小學 (較近我家). 但我仍鍾愛此校的校風, 還有對天主教學校的情意結.

可惜, 查了校巴的上車時間後 (6:20am), 便令我卻步. 如要吃早餐, 便要最遲5:30am起床, 冬天會很艱辛, 講緊仲要6年喎. 我怕會影响個女嘅學習質素. 日日只會唔夠瞓兼無精神.

聖母小學今年升中派位好好, 希望可以keep住咁好嘅成績. 要有好的成果, 家長亦有付出, 辛苦晒所有媽咪!

原帖由 yk0108 於 08-10-24 02:26 AM 發表

Hello Yichingmami,

囡囡返學返得很開心,  同學但們亙助亙愛, 記得上年第一次測完驗後的德育課, 便教小朋友要亙相鼓勵, 不好嘲笑成績不好的同學. 對於跟不上的同學都想辦法幫助, (如果極跟不上都會叫學生出去補習) ...

2年級 11月18日是第一次背默英文, 請問那次係咪背默了就唔駛再讀默?

原帖由 yk0108 於 08-11-4 16:45 發表
2年級 11月18日是第一次背默英文, 請問那次係咪背默了就唔駛再讀默?

要背黙咩,我唔知呀。

除了背默, 還要讀默. 張默書表寫了. 幸好她們在學校有背.
今日默中文, 昨日才發現, 都唔明為何不可以好像英文咁寫好日子. 唉!平時d默書起碼溫5次才可牢牢記住d字, 今次就..... 今日還要背金句, 7課裏面只是背好3課, 上年都唔駛同她們背,在學校背好. 開始討厭聖經的功課, 測驗.........
昨日詹老師同1-3年級講不要叫家長做功課(係咪4-6年級可以代做?) 如果個日唔係有10樣功課, 唔係在測驗時抄寫大量巳識的字, 才不會出手呢!
你同個囡講解好校規未? 係咪會抽問?  

校規已經唔記得咗喇,邊有時間讀校規 ,日日讀咁多嘢仲唔够咩,聖經都係噚日手冊寫咗先知要背,但又要溫中文,所以都係漏夜讀咋,真係見到火都嚟 ,啲先生可唔可以有啲共識,唔好堆埋一齊都得掛 ,所以之前我寫咗編嘢都係關切宗教科,啲金句,仲有小小大智慧,嘩﹗睇完眼都凸 ,幾多呀,其實又係死背,我都唔明宗教點解要列入考試,宗教好個人,唔係個個都有宗教身份,我都好尊重人家嘅宗教信仰,但學校又可唔可以尊重個人自由,我唔係話因為要讀多一科而咁講,其實宗教都係導人向善,唔駛一定要人死背死記佢嘅嘢,如果嗰學生本身係好虔誠嘅人,佢自然對天父嘅神職瞭如指掌,但如果本身個家庭係佛教徒,又或者冇宗教嘅,其實讀呢科真係有啲...........
其實宗教學校可以將聖經呢啲嘢,每日用15分鐘同啲小朋友讀下經文就已經足夠,好似早會讀又得,食完飯臨上堂前15分鐘讀又得,又或者星期五放遲15 分鐘講又得,好似講故事咁講比啲小朋友聽,咁幾好呢。(只係個人心聲)。

完全同意!
你覺得可以不用做的功課還有那些? 我真係好希望handwriting和聖經功課可以唔駛做.

[quote]原帖由 yk0108 於 08-11-7 12:23 發表
完全同意!
你覺得可以不用做的功課還有那些? 我真係好希望handwriting和聖經功課可以唔駛做. [/quote

其實做功課都唔係問題,呢啲抄寫練習嘅功課咪放係星期五做囉,大佬呀,一至四都鬼咁忙,比啲時間我地都好呀,你話係唔係呀。
喂你有冇 msn 呀

我突然覺得自己好似怨婦..........
上親來就係埋怨要做這些要做果些, 其實係咪我係一個好lazy的媽咪?!
唔知點解學校又要做海報, 點解要全人類都參加?
我本來和阿囡都好開心參加了摺紙組, 但竟然返來又有功課交, 我又唔識摺(我就係唔識摺, 所以想阿囡學完返來教我), 阿囡就更加唔識摺, 唔知會唔會又當欠交功課, 還是年尾派張表回來寫住學習態度"C". 唉!

唔好意思, 我是1年級的, 有些問題想問下你地

睇到yk0108 話"摺紙"都要交功課, ,  我囡囡參加普通話, 好在未有功課

"""唔知點解學校又要做海報, 點解要全人類都參加?"""
:;pppp: 我覺得學校真係令我有好多唔明和埋葬, 但又不敢表現出來,

今日通造又要參加"數學xxx", 參加左是否又要多樣功課,  如果無做又話欠交, 又話表現唔好的嗎 ?

原帖由 yk0108 於 08-11-13 12:53 發表
上親來就係埋怨要做這些要做果些, 其實係咪我係一個好lazy的媽咪?!
我本來和阿囡都好開心參加了摺紙組, 但竟然返來又有功課交, 我又 ...

原帖由 yk0108 於 08-11-13 12:53 發表
唔知點解學校又要做海報, 點解要全人類都參加?
我本來和阿囡都好開心參加了摺紙組, 但竟然返來又有功課交, 我又 ...

唔好太担心喇,我諗唔會掛,海報呢我都係是但做就算
我已經將要求降到好低架喇

我而ga係但求功課做完
默書合格、測驗合格就算

覆YiChingMaMi

小女也是小一,他很喜歡返學,他說很開心.不過最好不用做功課.^-^其實當初要選這校的原因是:
1.欣賞學校對學生的栽培
2.老師愛護學生
3.校風好
4.成績有番咁上下(但又不會迫得太緊)
講真,這真是'又要馬兒好,又要馬兒不吃草'的問題,功課多少,我相信老師自會衡量.無番咁上下,又如何教出好成績.最重要的是他們能視為先己任,好好完成.至今我仍是很喜歡這校!

Shirley,

真係好鬼"興". 做咩英文次次小測個word list係咁要人寫? 明明有d係記得都要係咁寫, 隔離班圈十零個叫她們寫. 真係嘥時間, 用抄寫d時間來溫唔識d字咪仲好. 又唔係少, 75個字, 每個寫3個, lee頭寫完lee頭就唔識個d依然唔識. 真係好激氣 !!!!!!!

原帖由 yk0108 於 08-11-24 17:41 發表
Shirley,

真係好鬼"興". 做咩英文次次小測個word list係咁要人寫? 明明有d係記得都要係咁寫, 隔離班圈十零個叫她們寫. 真係嘥時間, 用抄寫d時間來溫唔識d字咪仲好. 又唔係少, 75個字, 每個寫3個, lee頭寫完lee頭就 ...

係呀, 日抄夜抄,都唔知抄嚟做乜 ,最慘今日仲要默書 ,串字好過啦,噚晚嘥哂啲時間係咁抄,又要作句,下星期一唔知多唔多功課呢 ,我已經諗住請假同呀女溫書

回覆 # 的文章

yk0108

係點知隔離班唔使抄哂?

Shirley,

本來你問我係咪普通話默書, 變成係你提我, 真係唔該晒你呀!
你請了幾多日假陪個囡呀? 老闆會唔會EE哦哦?
今次張英文小測咁耐都未有, 得返星期六,日溫, 希望溫得晒. 唉!科聖經和普通話溫都未溫, 真係頭痕!

Hochingman,

問隔離班d媽咪!

原帖由 yk0108 於 08-11-26 14:04 發表
Shirley,

本來你問我係咪普通話默書, 變成係你提我, 真係唔該晒你呀!
你請了幾多日假陪個囡呀? 老闆會唔會EE哦哦?
今次張英文小測咁耐都未有, 得返星期六,日溫, 希望溫得晒. 唉!科聖經和普通話溫都未溫 ...

唔好咁講,我都怕呀女抄錯,大家互相幫助 下啫,個個家長都係想個囡好 。我未請假呀﹐個心十五十六都唔知請唔請,睇下呢個星期六、日溫唔溫得晒先算 ,聖經啲金句就識晒架喇,但仲爭書內容未熟囉,普通話---呢科盡人事啦,我都唔識"衣衣哦哦”

5駛請假卦....
我都係順其自然....
無特別谷佢....

張英文list要抄ga咩?
5覺手冊有寫ar?
其實張list係5係就等於測驗會出現既字?

她都係5識個d寫極都5識.....
‹ 上一主題|下一主題