用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母小學 2年級的家長, 請進來!
go

2年級的家長, 請進來! [複製鏈接]

其實想搵個位呻吓!!
你們會怎樣準備音樂, 視藝等等科?  那天派回條返來, 普通話考筆試 ?!  我只是想個囡識聽識講普通話, 這個年紀學普通話記聲母, 韻母, 效用有幾大?  我只怕她最後識寫 , 但聽和講就......
視藝科久唔久就派張白紙返來畫, 個囡又唔識畫, 係咪即係暗示家長自己教? 從好處想, 如果將來5,6年級呈分試, 派返來畫, 咁找人畫可以提高分數.
那個動畫英語街, 係咪俾果d英文程度己經幾好的小朋友做?每日5個新生字, 水過鴨背.   
唉! 可能我自己唔識教, 有時都幾沮喪.

0    0    0    0

大家咁話啦

yk0108

我呢兩日先係" 小學雜談" 度呻完咋 ,而家又到你,其實真係唔明啲學校想點,越來越多嘢。噚晚之嘛呀女叫我同佢溫普通話。今日默書,我見到張普通話咁paper 嗰啲 ga go ge gl 呀﹐"衣衣哦哦" 又咩聲母、韻母,真係考起我 ,我同呀女講媽媽唔識喎,我又冇學過, 夜ma ma :time: 去邊到揾人教呀。好彩佢又唔係話唔識。只係有啲音唔識讀咋,好彩後尾我揾到嗰網址有教咋,唔係都唔知點算,我都話而家啲媽媽一係就十項全能,精通多國語言。琴棋書畫(要做美勞、音樂 )一係就億萬富翁。如果唔係點樣科科揾人補啫。 yk0108 努力呀。

其實想問係唔係間間學校都係敢?
覺得佢地而ga讀書辛苦過舊時好多
小一就要測普通話,個時邊有ga
小一、二識得d乜ar
米又係家長辛苦,若小朋友成績好
功勞多數係mama,功課、測驗、考試
全部既mama都有參與

何止小一二, 小三以上仲犀利. 每日6-8樣功課架.

各位媽媽,
看來大家對女兒的學習也感觸良多, 說真呢,這個社會將來變得怎樣,很難預測,作為媽媽,還是希望孩子好好裝備自己.有時聽朋友分享,一些名校的家長十分功利,家長與家長之間難以交心,只想'吐料',我真希望大家在這裡大家可互相扶持,做到'我好,你好,大家好'!!!!!!

好開心聖母小學的topic人氣好似旺了些! 也謝謝你們聽我呻, 亦希望一齊呻!
我想遇到的問題不是只是這間學校才有, 一個老師要教起碼三科. 曾經同過一個小學老師傾談, 他本身都無教音樂, 但學校要佢頂埋, 唯有自己去圖書館找些資料來教. 那麼他能教到什麼樣的程度, 可想而知. 偏偏個"正苦"又話一生一體藝, 其實就是有錢的就自己去出面學, 但5,6年級又拿這些科目呈分, 所以我覺得獅子頭說得對, 可能要億萬富翁才能. 因此, 我覺得香港的教育有點不公平. (或者這個世界本來就是不公平!!!)不過, 現在新一批的老師是比較有愛心和耐性, 總算是一個進步!
阿囡高班每個星期飲兩三次蒙牛, 我自己就經常食晒阿囡的樂天熊仔餅和蒸著餅, 可能兩母女都要排期驗腎....?!
今個星期二的英文默書範圍是什麼? 根據之前給的資料, 現在那範圍一些都未教, 真係要星期二默?
ZITER, 我是來"吐料", 不是來交心架, 哈哈!

原帖由 yk0108 於 08-9-29 00:42 發表
好開心聖母小學的topic人氣好似旺了些! 也謝謝你們聽我呻, 亦希望一齊呻!
我想遇到的問題不是只是這間學校才有, 一個老師要教起碼三科. 曾經同過一個小學老師傾談, 他本身都無教音樂, 但學校要佢頂埋, 唯有自己去圖 ...

yk0108

英文黙書改咗時間喎,你知唔知。第二次係 14/10 呀

shirley獅子頭,

今年黃老師這個班主任樣樣嘢都捉到好緊, 我覺得記缺點在望......唉!
請check pm.

原帖由 yk0108 於 08-10-3 23:01 發表
shirley獅子頭,

今年黃老師這個班主任樣樣嘢都捉到好緊, 我覺得記缺點在望......唉!
請check pm.

係呀, 我個女都寫咗3 次 手冊喇,欠呢樣欠嗰樣,我都心灰意冷,今年呢個班主任都係好驚佢。

shirley,

你check了pm未? 去唔去?

原帖由 yk0108 於 08-10-4 18:32 發表
shirley,

你check了pm未? 去唔去?

我pm 咗你喇,你睇咗再回覆呀。

我都pm咗你. 有無睇學校網頁? 有個小一,二宗教活動, 你囡和我囡坐埋一齊影了些相.

寫手冊
已變成麻木

原帖由 yk0108 於 08-10-8 17:27 發表
我都pm咗你. 有無睇學校網頁? 有個小一,二宗教活動, 你囡和我囡坐埋一齊影了些相.

有呀,睇咗喇

我pm 咗啲問題 呀,你睇下啦

其實, 英文已經有pen A 和 pen B writing, 有無必要加多本handwriting?

原帖由 yk0108 於 08-10-10 15:40 發表
其實, 英文已經有pen A 和 pen B writing, 有無必要加多本handwriting?

噚日星期五有 2 本 英文 , 一本中文, 又中文書法,寫字都寫到手軟。又要慢慢寫靚啲,唉﹗幾鬼um時間。

yk0108

pm   咗你喇。

原帖由 shirley1509 於 08-10-11 11:05 發表

噚日星期五有 2 本 英文 , 一本中文, 又中文書法,寫字都寫到手軟。又要慢慢寫靚啲,唉﹗幾鬼um時間。

由有少少心機寫
到寫到無心機
因為要靚d
又擦又改好多次

+上大小姐本來已無乜心機
重難

回覆 # 的文章

大家好, 我是聖母09準小一家長, 看過大家之前的討論, 知道功課和默書的壓力都很大, 想知大家的女女讀得開唔開心? 會唔會成日唔想返學? 老師係咪好惡?  謝謝!

回覆 # 的文章

請問有冇電腦上的功課,即如"每日一篇"之類.如有,大概有多少份上網做的功課?

要付款嗎?
‹ 上一主題|下一主題