用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs 聖瑪加利 ?
樓主: ChapmanMa
go

英華 vs 聖瑪加利 ?

係第2个forum有其他mami post左smc个视学report, 我又揾唔到話英文老師唔達標wow ......

http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_6313/st_margarets_co-edu_eng_s_p.pdf

原帖由 CandyBB 於 08-9-25 10:36 發表
Hi,AdaHo123
可唔可以比條link我, 我想睇下个report.
真係有禁多英文老師唔達標??

我都唔係好相信sm既英文老師英文唔達標, 所有英文都係由外籍老師或abc老師教, 無咩理由唔達標.

我好耐之前print out d report出來睇過, SMC既老師最多都係, 唔係專科專教, 教英文科既老師點會唔達標?其實好多學校都係甘, 朋友係馬鞍山教小學, 教數、音樂 、體育、電腦....都教過, 幾年之間, 教過唔同科目.
但講到英文科, 政府係好嚴謹, 有語文基準試, 唔合格, 係唔准教英語, 直資都唔會有特權, 學校可同無考過o既老師向教處攞exemption, 例如係大學主修英文 or 係大學畢業前考了一些認可英文試, 都可申請免考, SMC 佢主要用外籍同ABC, CBC 教英文, d 竹星 鬼佬攞張有能力教英文既cert , 有幾難呀? 無學校都唔請啦.
D
人唔好up 得就 up.

原帖由 AdaHo123 於 08-9-25 10:10 發表

視學報告都話過 SMC 過半英文教師資格唔符合要求.

補充.
sorry!
剛剛問了教書朋友, net 係冼考, 只要學校証明佢既母語係英文, 就可以教. 唔submit d 咩野 英文cert, 當然一定要有埋學歷.

Hi all,

我囝囝二月中由某私小插班入YW,起初我都以為YW
課程較淺,亦認為如一般家長意見YW官津派位,學生
質素參差(就算LS /DBS都存著這實況) ,點知入黎
大半年,發覺囝囝身邊位位同學成績都很優異,跟囝囝
言談間,發現無邊幾位同學好 ”曳”,無邊幾位
頑劣被罰,無邊幾位時常欠交功課,反而私校就時常
聽囝囝講邊幾位要罰,邊幾位成績再唔好就升唔到班

事實而言,YW除英文科無其他學校咁深(因大部份
出面學校都會教深一年課程,以前私校都係咁),
其餘中文科/數學科/常識科課程都唔會
淺過私校

我係過內人,就算小朋友讀到幾TOP私校又好,官津都
好,六年要一直保持全級頭20名(甚至10內)至能
肯定派入BAND ONE英中,仲要幾項特異功旁身保住
”身價”,係幾咁辛苦,幾咁疲累

有一條龍”BAND ONE”中學back up對家長及小朋友
一定輕鬆得多,但又有幾多間係LS / DBSPD /SPCC/
SPB /YW 呢? 夾埋又有幾多學位俾小朋友打崩頭
去爭呢?(對唔住,香港區唔多幾熟

最緊要係睇下家長認為自己小朋友適合甚麼教學形式吧

原帖由 Reximom 於 08-9-25 11:29 發表

絶對同意catcatmom以上說法.

原帖由 catcatmom 於 08-9-25 13:24 發表

我好耐之前print out d report出來睇過, SMC既老師最多都係, 唔係專科專教, 教英文科既老師點會唔達標?其實好多學校都係甘, 朋友係馬鞍山教小學, 教數、音樂 、體育、電腦....都教過, 幾年之間, 教過唔同科目.
...

(星島日報報道)直資學校開辦五年後須進行全面評鑑,檢視其辦學表現,教育局昨公布三所學校的評鑑報告,揭示油塘的基督教臻美黃乾亨小學暨初中學校,上學年有多達四成、即逾二十名教師離職,加上有副校長中途離任及新校長上場,對學校運作構成影響。

黃乾亨學校的評鑑報告指出,校長彭敬慈上學年上任後,致力提升教師士氣,並委任四名教師代替於去年十月突然離任的副校長職務,但離職潮仍影響學校運作,並指中層領導的教師經驗不足。

教學方面,該校通過外間機構聘用十四名外籍英語教師,但其教學質素有待提升,報告建議學校檢討外判制度。報告續指,該校積極推動專題研習,但部分學生每年須完成逾十份專題報告,且不少 課堂互動性不足,部分教師未能控制課室秩序,亦反映不少學生的英語能力稍弱,建議學校加強訓練學生自律。

評鑑報告又讚揚,該校照顧有特殊教育需要學童的表現理想,如中、英、數科均為學童設計剪裁課程,並由一名教師指導兩名學生,而師生均對學校有強烈歸屬感。

深水埗的聖瑪加利男女英文中小學評鑑報告表示,校長譚張潔凝較少參與課程發展及觀課,建議她進修有關課程,並指該校的財政、升遷和評核制度均透明度不足,大部分語文及數學科教師更未有專科訓練

該校約有兩成非華裔學生,報告讚揚校方能營造豐富的英語環境,學生在舞蹈及戲劇亦有不俗表現,然而教師應付學生能力差異方面有待加強,雖然該校推行小班教學,但教師未能藉此發揮學生的潛能。報告又指,該校推行網上計分系統,讓家長查閱學生的校內表現,但學生個人資料的保障措施不足。

天水圍香島中學於今年四至五月進行評鑑,報告指出,該校的國情教育及以普通話教中文的表現理想,而學校於○五學年在多個科目轉用英語授課,但大部分課堂出現中英夾雜的情況,學生亦未有足夠信心以英語表達自己。

用詞可能唔啱, 但冇 up 得就 up.
前一排先有一單直資學校透過 Agent 請到一個有狎童案底洋師既新聞, 教育局都話直資有權自己請老師囉, 可以睇到教育局對直資學校唔係監管咁多既, 咩你唔知咩.

Ying Wah & SM 各有各好

如你選Ying Wah, Sat. & Sun. 再出外補English Oral & Writing.(如net教,真不便宜)

如你選SM. 又想達到Ying Wah中文水準(YW始終除英文外,所有科目用中文, 認得的中文字一定多少少), 就在家多看中文課外書,(SM功課不多,可讓你有時間自由發揮)

只要選定了,不要後悔,因兩間都是好學校,將來轉校很難入.

人地係話 語文, 唔係英文 ; 份報告寫既係 “language” 唔係指English科.

唔識睇份英文報告, 咪搵個識英文既人幫係你睇. 等人幫你睇下邊句寫英文老師不合標.

SMC有多國language : 法文,西班牙同日語. N年前學日文, 都係搵一個係日本做了十幾年野既亞叔教,ok!
朋友個妹係中學做野, 有位英文老師考基準試唔合格, 教了十幾年英文都被校長炒了. 樓主話//英文教師資格唔符合要求//, 直頭係up up, e+又話用詞可能唔啱, 仲要係可能, 係咪跌落地拿渣沙.

份報告有讚有彈, p11.//English is commonly used both inside and outside the classroom//. 自己慢慢搵人幫你睇, 但不要曲事實.  

果間學校請了一位係外國既犯案疑犯, 請既時候無申報, 做了librarian, 負責講英文故事.

如去學校申請做英文老師, 唔達標, 校長都唔請, 直資都唔例外.

原帖由 AdaHo123 於 08-9-25 15:45 發表

(星島日報報道)直資學校開辦五年後須進行全面評鑑,檢視其辦學表現,教育局昨公布三所學校的評鑑報告,揭示油塘的基督教臻美黃乾亨小學暨初中學校,上學年有多達四成、即逾二十名教師離職,加上有副校長中途離任及新校長 ...

原帖由 HKQQbaby 於 08-9-25 16:07 發表

如你選Ying Wah, Sat. & Sun. 再出外補English Oral & Writing.(如net教,真不便宜)

如你選SM. 又想達到Ying Wah中文水準(YW始終除英文外,所有科目用中文, 認得的中文字一定多少少), 就在家 ...

你意思係,英華學生周末多數會補習英文﹖定係話,如讀yw想要sm既英文standard,就要進補英文呀﹖兩者有分別。作為家長,我做到唔同其它學校比較,所以我唔會同sm睇齊,但我會受同校同學影響,如果補習響英華係一股風氣,我會重新考慮是否真係我心儀。

HKQQbaby

我知SMC d 家長很helpful 又熱心, 但無謂同d 人拗了, 有時見d人講野不盡不實, 咪多口說兩句.

補習係每位家長不同既需要, 補習唔係官津學生佔多數, 而私校直資補習學生不比官津學校少.如果個小朋友係唔需要補習, 入到任何學校都唔需要, 不受school culture 影響.

我不作回應了!

catcatmom

原帖由 HKQQbaby 於 08-9-25 16:07 發表

如你選SM. 又想達到Ying Wah中文水準(YW始終除英文外,所有科目用中文, 認得的中文字一定多少少), 就在家 ...

原帖由 catcatmom 於 08-9-25 17:44 發表
人地係話 語文, 唔係英文 ; 份報告寫既係 “language” 唔係指English科.

唔識睇份英文報告, 咪搵個識英文既人幫係你睇. 等人幫你睇下邊句寫英文老師不合標.

SMC有多國language 學: 法文,西班牙同日語. 我N年前 ...

我認之前寫係憑印象, 冇再搵番資料睇過, 所以用詞不當, 咁你覺得大部份語文同數學科老師冇受過專科訓練, 有冇包英文科呢?
好多人以為直資學校師資就會好d, 只係想提吓d家長小心比較.
你自己都講 NET 只要母語係英語, 再加學歷就得, 咁咩叫 "達標" 啊. 你問吓d人, 母語係普通話, 大學畢業又可唔可以普通話教中文?  咁你明咩叫專科訓練未啊!

你 buy 唔 buy 呢間學校你既事, 你鍾意考就考, 唔駛咁串人、咁肉緊:;pppp:

回覆 # 的文章

If "fame" is your main yardstick, it's easy for you to make your choice then - go for YW!

其實兩間都係好學校, 教學方法亦都唔同, 好難講邊間好d, 各取所需je.

真係要比, 可以再睇係d其他因素, 例如:

1. 男校, 男女校, 我個人鍾意男女校, 所以一定會揀sm
2. yw 一級有5班, 一d公開或校內比賽, 係挑選/比賽既過程當中, 可能未必個個同學都有機會.  sm 一級只有80位學生, 有男有女, 好多時比賽, 表演, 參加既機會相對大d, 呢d都係學習上好好既經驗.

為免家長以為直資學校係可以有自由聘請不達標語文老師,可上教統局網誌搵到如下  

• 釐定英文科及普通話科教師語文能力要求
釐定語文能力等級是為教師的語文能力提供一個客觀標準,以促進教師的持續專業發展。所有在公營學校或提供全面課程的私立日間中、小學校任教的常額英文科及普通話科教師,均須達到相關的語文能力要求。他們可透過獲得豁免資格或參加公開評核達到要求。

教普通話或英文老師無論日間公營學校,什至係私校都要達標先至有得任教.因此直資學校不會有不達標(達標的定意寫得好清楚)既語文老師做常規老師.照網人所講到某校好多老師唔達標,仲要比教統做視學報告既時候踢爆,公諸天下?真係 !所以有5明直接打去教統問,唔好亂 post好嗎?
一抒對學校已見無問題,內容失實最唔好.    

阿西

"你意思係,英華學生周末多數會補習英文﹖"-
Sorry, 你誤會我的意思.  我的意思是我仔仔讀YW, 我會讓他補英文. 因事實學校提供的英文環境未達我要求,我自己又未能在家幫到他,我又喜歡YW的"名氣" & 其他優點,維有補習.

因各家長期望不同, 等於每人體質不同,不是每人要吃"補藥", 亦不是每人"受補".

(註:我仔仔不是YW學生,以上只是我個人觀點)
原帖由 阿西 於 08-9-25 18:05 發表

你意思係,英華學生周末多數會補習英文﹖定係話,如讀yw想要sm既英文standard,就要進補英文呀﹖兩者有分別。作為家長,我做到唔同其它學校比較,所以我唔會同sm睇齊,但我會受同校同學影響,如果補習響英華係一股風氣,我會重新考慮是 ...

原帖由 HKQQbaby 於 08-9-26 07:42 發表
阿西

"你意思係,英華學生周末多數會補習英文﹖"-
Sorry, 你誤會我的意思.  我的意思是如 我仔仔讀YW, 我會讓他補英文. 因事實學校提供的英文環境未達我要求,我自己又未能在家幫到他,我又喜歡YW的"名氣" & 其他優點,維 ...

謝謝,明白了

Adaho 123,

本人覺得你無謂在這topic 講太多這校的不是 因大家對學校的要求有不同亦因此我平時很怕在bk 中講自己的感覺同聽聞當中最大原因係我的中文和英文水平也不高怕寫錯心底話而被人串或令別家長不開心

但今次我忍不住想講我上年為小b 選學校的過程上年大約10本人小b 成功被某直資取錄當時我心裡又驚又喜這校在bk 中被講到英文水平很高一年只收80名學生所以是很難才容易佔一席位.  但又有朋友說這校的確英文水平很高卻要留意一點高的意思可能是講而不是寫如讀某私校(剛又被取錄)雖然感覺英文水平比較低但應該肯定對寫聽和講是較有保證的

最後本人走到學校門口問了幾個小四定小五的家長(這不大記得但記得是問了3)??
當中某家長的說話是很中肯的
她說每間學校有唔同的優點依家最重要係你想要咩同小朋友適合咩? 如果你問我學校好唔好我會答很適合我女女.
同埋有時媽媽網的說話是不可盡信的
有時我會覺得講得太跨張了

本人講中文絕對是沒有問題的但寫就真的考起我了我相信像我一樣的人大有人在吧! 我只是路過有感而發希望各家長手下留情!

原帖由 AdaHo123 於 08-9-25 18:48 發表

我認之前寫係憑印象, 冇再搵番資料睇過, 所以用詞不當, 咁你覺得大部份語文同數學科老師冇受過專科訓練, 有冇包英文科呢?
好多人以為直資學校師資就會好d, 只係想提吓d家長小心比較.
你自己都講 NET 只要母語係英語 ...

教語文、數學科的老師需唔需要受過專科訓練, 見人見智. 我冇話達唔達標, 如果唔使受專科訓練完全唔係問題, 報告上就唔使特別提出.
你唔明點解用英文教學, d教師就可以唔使受專科訓練, 都可以致電教育局問清楚. 攞果d "N年前學日文, 都係搵一個係日本做了十幾年野既亞叔教,ok!" 咁舉例就唔好啦.

little-baby:
你的中文寫得很通順呢,咁請問你的小朋友最終選了o個間真資or私校?
原帖由 little-baby 於 08-9-26 10:25 發表
Adaho 123,

本人覺得你無謂在這topic 講太多這校的不是。 因大家對學校的要求有不同,亦因此我平時很怕在bk 中講自己的感覺同聽聞,當中最大原因係我的中文和英文水平也不高,怕寫錯心底話而被人串或令別家長不開心。
...