用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs 聖瑪加利 ?
go

英華 vs 聖瑪加利 ?

假如英華和聖瑪加利都收左你地的仔仔, 你會如何決擇呢 ?

how you choose then?

If my son is so smart, being accepted by both Ying Wah and St Margaret, I think I'll choose Ying Wah coz it has longer history and track record.  YW seems more focus on all-rounded development while St Margaret seems focus more on language training.  Pls correct me if i am wrong.
In any case, both are very good schools and it wouldn't be wrong choosing either of them.

me too...Wing Wah!!!

原帖由 luplup 於 08-9-24 00:40 發表
If my son is so smart, being accepted by both Ying Wah and St Margaret, I think I'll choose Ying Wah coz it has longer history and track record.  YW seems more focus on all-rounded development while S ...

原帖由 fi-fi 於 08-9-24 08:54 發表
me too...Wing Wah!!!

若有信心在YW考到每班前十名,就會讀YW.
相反,會選一間類似SMC的學校.

我仔仔現讀SM P1
去年我選校時,我將SM 排於 Ying Wah 先, 現回想確實無錯. 仔仔同學入了Ying Wah, 最近與他媽媽聊天 可知SM & Ying Wah  P1 有以下不同:
SM-
1) 全英文教學, Net (英美老師, 不是ABC,不是Indian)每天上英文課及做班主任, 連 Religious Study, dancing/drama, arts, P.E, Talent class 也用English

2) 男女校 (這一點於我而言,亦是優點. 讓仔仔可在12年中學階段除讀書外,可學習如何與異性相處,互相取長補短)

3) 學費比Ying Wah 多$1300/month, 但好些活動是免費且有校車 (i.e.modern language, talent class (drawing, fencing, cricket, 粵劇) 制服團體), 部份付費活動極抵 (Cambridge English $50/hour, $300/month, 每天放學後Homework club (tuitor: S6 student: HKD100/month)

SM 的唯一缺點是現不是傳統名校

(以上我個人意見 僅供參考)

原帖由 ChapmanMa 於 08-9-23 22:56 發表
假如英華和聖瑪加利都收左你地的仔仔, 你會如何決擇呢 ?

一定選英華,
聖瑪加利還有幾班馬.

英華今年可以冇二千幾人考, 男校,
有d人喜歡男女校.

我朋友讀聖瑪加利非常冀.

同意....
原帖由 cwl004 於 08-9-24 09:30 發表
一定選英華,
聖瑪加利還有幾班馬.

有d人喜歡男女校.

~easybring~

Hi kls12,
想問下点解考到前10名, 先choose yingwah呢?

原帖由 kls12 於 08-9-24 09:24 發表

若有信心在YW考到每班前十名,就會讀YW.
相反,會選一間類似SMC的學校.

不好意思, "非常冀" 是什麼意思.  可否詳細告知 ?

一定選英華,
聖瑪加利還有幾班馬.

有d人喜歡男女校.

我也同意 HKQQbaby

原帖由 HKQQbaby 於 08-9-24 09:27 發表
我仔仔現讀SM P1
去年我選校時,我將SM 排於 Ying Wah 先, 現回想確實無錯. 仔仔同學入了Ying Wah, 最近與他媽媽聊天 可知SM & Ying Wah  P1 有以下不同:
SM-
1) 全英文教學, Net (英美老師, 不是ABC,不是Indian)每 ...

我都想知

原帖由 ChapmanMa 於 08-9-24 10:56 發表
不好意思, "非常冀" 是什麼意思.  可否詳細告知 ?

其實兩間都甘難入, 會有d人覺得英華難d. SMC又收得好少學生.  如果想英文好, SMC/xx都有優勢, 有國際學校學生由p2插班入去SMC, 都覺佢地d學生英文程度很高, 之前視學報告說SMC英文遠勝中數. 同陳xx有一樣既comments. 皆因兩間小學都係英小.

我相信英華d成績會平均d, 地數學以中文為主. 不過發覺現在d家長好似喜歡林校長多過英華. 英華中學係收區內band1 , 但會考成績好似無以前係九龍塘甘好.
SMC既中學出年有自己小6 學生直上. 其餘學位亦很少, 外來學生質素會大大提升.

o甘啦! 從另一角度去睇, 英華小學有既優勢係直資一條龍,係咪全數升中? 校長有沒有說要合標才可升.
而係九龍區類似英華課程模式既小學, 還有很多呢!不過係私小, 好像宣小,九龍塘小學,禮賢,SFA...... 最後果間可能讀得較辛苦, 佢地係無直升中學既優勢,but8-90%升英中.而top果批1x%係升一線英中,到畢業亦不用擔心搵唔到好英中.

有朋友係兩年前由佐敦循道插班去英華, 佢話無o林過英華小學程度甘差,又想轉番入循道.但現在英華轉了直資, 學生質素會大大提高.
而SMC全校外籍+ABC, 聽聞大約19位,外籍學生有20%, 除了與陳守仁很類似,香港就沒有這類模式的學校.

其兩間係唔同模式既學校, 係好難作比較.

樓主不如去佢地topics, 慢慢續格睇, 你會find out 好多野.
我以前幫大b搵小學時, 係請假去d學校睇佢地放學,同不同既家長傾計.

申報我不是兩間學校的家長.

一定選英華,
聖瑪加利還有幾班馬.

有d人喜歡男女校.

我覺得要因材施教,讀得到傳統學校,當然讓他們讀吧!

"愉快中學習"是很重要,有機會給他們發揮也很重要.
讀傳統學校,要默書 考試,成續好的一樣可以很快樂.

但我看到有些小朋友讀傳統學校真是讀得很辛苦,
讀SMC這些學校真是會快樂一點吧!

所以成績好的應讀傳統學校吧!

英華同SMC係語言教學方面,已經極之唔同。英華係中文教學為主;而SMC全部科目均以Eng教授,甚或連電腦堂都係全英文,當然中文課就以普通話教學同要上普通話拼音。

再講,兩間學校 ge culture 同理念都唔同,根本好難比較!

我只可以講,各有各好。All depends on what you expect on school and on yr kid.

原帖由 sk07 於 08-9-24 22:45 發表

我覺得要因材施教,讀得到傳統學校,當然讓他們讀吧!
"愉快中學習"是很重要,有機會給他們發揮也很重要.
讀傳統學校,要默書 考試,成續好的一樣可以很快樂.
但我看到有些小朋友讀傳統學校真是讀得很辛苦,
讀SMC這些學 ...

Agree your comment. But do you mind to tell me which school your kid is studying now ?

原帖由 catcatmom 於 08-9-24 11:30 發表
其實兩間都甘難入, 會有d人覺得英華難d. 但SMC又收得好少學生.  如果想英文好, SMC/陳xx都有優勢, 有國際學校學生由p2插班入去SMC, 都覺佢地d學生英文程度很高, 之前視學報告說SMC英文遠勝中數. 同陳xx有一樣既comme ...

原帖由 catcatmom 於 08-9-24 11:30 發表
SMC全校外籍+ABC, 聽聞大約19位,外籍學生有20%, 除了與陳守仁很類似,香港就沒有這類模式的學校.

視學報告都話過 SMC 過半英文教師資格唔符合要求.

Hi,AdaHo123
可唔可以比條link我, 我想睇下个report.
真係有禁多英文老師唔達標??

原帖由 AdaHo123 於 08-9-25 10:10 發表

視學報告都話過 SMC 過半英文教師資格唔符合要求.

原帖由 CandyBB 於 08-9-25 10:36 發表
Hi,AdaHo123
可唔可以比條link我, 我想睇下个report.
真係有禁多英文老師唔達標??

我都想睇,thanks!

絶對同意WD40既說法.

原帖由 WD40 於 08-9-24 22:52 發表
兩間學校 ge culture 同理念都唔同,根本好難比較!

我只可以講,各有各好。All depends on what you expect on school and on yr kid.