用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 YAMAHA 二手(十年)U1琴
樓主: VeryHappyMum
go

YAMAHA 二手(十年)U1琴 [複製鏈接]

oh IC

原帖由 醉花間 於 08-10-5 21:34 發表
係, 日本u1既聲同印尼/中國砌既u1, 真係好大分別.....
我都啱啱換左部日本u1, d 聲真係好清脆

依家賣幾錢? 好似成日加價?

YAMAHA 二手(十年)U1琴 >> 已成交

好彩今日冇落雨 !

Papa
YanYan0116
Mamawaga
Charlotte_mom

謝謝你們給的寶貴意見,特别是YanYan0116附上查serial no. 的網址。

這部鋼琴經已成交,並已在今天送抵我家。成交價10k98年出厰,裏外皆新。另送配件,如琴書、wax、拍子機諸如此類。

買琴的事情來的太突然,幸好有你們的意見,加上在租琴室時認識的琴行reception小姐,她不辭勞苦過海幫我睇琴。今次除了用很理想價錢買琴外,整個過程有你們多位的幫忙,很覺感恩。

p.s. >> 其實經議價後琴主答應9.3k售琴,但我最終都比返原價10k,因爲個琴真係好新,而我亦唔好意思未有知會琴主而帶reception小姐睇琴 (平時我做嘢好小心,但今次真失敗),這位姐姐竟然將人哋個琴拆開哂,好似CSI咁逐忽驗,更甚的還幫我同琴主講價 …… 個琴係好好,reception小姐話如果過一兩年小朋友唔學琴,記得揾佢收琴,我話好呀,但心諗…”過佢。

爲了答謝reception小姐,當晚和她到蘭桂芳吃了一頓。

p.s. >> reception小姐介紹的搬琴不錯,三名彪形大漢,有著衫(應該)冇紋身,專業又好禮貌,有興趣可pm我,就算冇介紹我估價錢會係四佰樓下。

如果能早幾年加入這網站,得益應可更多。

請問如果係 2 手 korea 琴, $4000 , 價錢 ok 唔 ok 呀

物主話買左幾個月, 唔要, $4000 賣俾我, 不過我未去睇琴
教育王國以外之相冊連結已被刪除

我自己有部 yamaha u1 琴, 原裝一手由tom-lee 買來的, 九年琴, 勁少彈, 有齊invoice + certificate of origin.  因為內膽勁新, 少用, 保養好, 我想賣 $22,000 是否合理。 我個囡完全放棄學琴, 一級資格都無。

原帖由 beywat496 於 08-10-9 21:23 發表
我自己有部 yamaha u1 琴, 原裝一手由tom-lee 買來的, 九年琴, 勁少彈, 有齊invoice + certificate of origin.  因為內膽勁新, 少用, 保養好, 我想賣 $22,000 是否合理。 我個囡完全放棄學琴, 一級資格都無。 ...

如果是勁少用,請問你是怎樣保養這琴 ?

醒目開學勳章 王國長老

我自己覺得貴左d(唔好介意)
我買個十幾年二手u3, 琴行買, $29000
如果u1+私人讓, 未必叫到呢個價........
原帖由 beywat496 於 08-10-9 09:23 PM 發表
我自己有部 yamaha u1 琴, 原裝一手由tom-lee 買來的, 九年琴, 勁少彈, 有齊invoice + certificate of origin.  因為內膽勁新, 少用, 保養好, 我想賣 $22,000 是否合理。 我個囡完全放棄學琴, 一級資格都無。 ...

請問你個琴係邊買?  是二手琴行嗎?

原帖由 VeryHappyMum 於 08-10-6 16:58 發表
好彩今日冇落雨 !

Papa
YanYan0116
Mamawaga
Charlotte_mom

謝謝你們給的寶貴意見,特别是YanYan0116附上查serial no. 的網址。

這部鋼琴經已成交,並已在今天送抵我家。成交價10k,98年出厰,裏外皆新。另送配件,如 ...

是琴主自讓,如果係琴行買必未可以拆到一忽忽嚟檢查。

回覆 5# beywat496 的文章

你好, 本人想買部 u1 給 6歲囝囝用, 他學了半年, 有朋友介紹 跟通利買新琴 u1, 扣去回佣, $45,xxx, 但又想平平地買部2手琴比佢, 等佢升上7-8級再決定是否需要換另一部!

想問一下:
1. 可以平d嗎?
2. 機身號碼是多少? (想check下幾時製造)
3. 琴的保養如果? (平日有開曖管的嗎?)

My E-mail : [email protected]
Tel : 9206-6419
‹ 上一主題|下一主題