用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 YAMAHA 二手(十年)U1琴
go

YAMAHA 二手(十年)U1琴

請問一台保養得宜的 YAMAHA 二手(十年)U1琴,轉讓價應爲若干?

另外,買此琴時應注意甚麼 ?    謝謝。

會否考慮買全新YAMAHA U1J﹐與U1相似﹐不過在印尼做﹐在通利賣三萬幾。

我一直只打算買二手琴,現在經朋友介紹的U1應該也要10k+,但聽聞的該款琴的保值程度不俗,所以心大心細。

但係已經十年既琴﹐你還想可以點保值?
你是否想用幾年後再出讓?

原帖由 VeryHappyMum 於 08-9-23 22:38 發表
我一直只打算買二手琴,現在經朋友介紹的U1應該也要10k+,但聽聞的該款琴的保值程度不俗,所以心大心細。

買二手琴要小心d, 琴主有無通利的發票, 佢係咪一手買入呢, 部琴呢10年的使用率如何.

亞女初學琴時, 我見到部u1, 所謂陳列琴, 店主話1x年, 個店主都係朋友介紹, 我以為信得過, 點知我check返個serial number原來差不多30年, 佢都要收我我$17,000.

結果我都係買了新琴.

Veryhappy Mum,

U1日本造新琴已升價到五萬,印尼貨我擔心木質無咁好.

以我所知,U1日本造二手十年琴又保養得好O既,目前價位要二萬以上,睇琴時對一對Serial no. 核實琴齡,最好帶一個識睇琴O既人一齊睇,主要睇內部是否新淨.

日本U1賣四萬幾﹐印尼U1J賣三萬幾﹐真的好大分別嗎?

謝謝你們的寶貴意見。

請問如果得知對方的 serial no. ,又怎可知琴齡若干,是否可以打去問Tom Lee ?

按我所知該琴是一手,但我仲未見實物。

另外所擔心的是對方家住沿海,鋼琴可能受潮,不知影響會否重要,但又心諗,香港地又有邊度唔潮濕吖。

咁要睇佢有無用暖管或門抽濕機。

原帖由 VeryHappyMum 於 08-9-24 11:26 發表
謝謝你們的寶貴意見。

請問如果得知對方的 serial no. ,又怎可知琴齡若干,是否可以打去問Tom Lee ?

http://www.winstonmusic.com.au/shpianos/age_listing.html

Oh, Amazing ! 謝謝你的list。年齡真是秘密,揭露後特別開心。

琴雖己彈了十年,但如果接了這台U1,再彈幾年後若送給其他人,相信亦有人笑住要(因爲真係聽過有d琴會送都冇人要),可以比返幾舊水我就更好啦! 這是我對「保值」的睇法。

風球已除下,更是時候細想這問題,這幾天要約琴主看琴。

謝謝各位。

醒目開學勳章 王國長老

我唸唔至於咁衰吧
講真, 一個鋼琴到如果保養得好, 20-30年都仲可以用, 唔至於"若送給其他人,相信亦有人笑住要"
我屋企上一部英雄牌, 用(擺)左30幾年, 入面鬆晒要keep住3,4個月tune一次, 就真係希望有人笑住要(起碼願意俾搬運費), 結果好彩都ok
幾前年買左部2手通利u3, 十幾年琴, $29000, 當時女女準備考2級, 我都係希望當佢學有所成, 有需要換靚琴時, 部u3可以賣到下錢......
原帖由 VeryHappyMum 於 08-9-24 02:45 PM 發表
Oh, Amazing ! 謝謝你的list。年齡真是秘密,揭露後特別開心。

琴雖己彈了十年,但如果接了這台U1,再彈幾年後若送給其他人,相信亦有人笑住要(因爲真係聽過有d琴會送都冇人要),可以比返幾舊水我就更好啦! 這是我對「保值」 ...

做乜咁冇陰功,送走坐鎮三十年的英雄?

原帖由 VeryHappyMum 於 08-9-24 14:45 發表

琴雖己彈了十年,但如果接了這台U1,再彈幾年後若送給其他人,相信亦有人笑住要(因爲真係聽過有d琴會送都冇人要),可以比返幾舊水我就更好啦! 這是我對「保值」 ...

你睇下琴主仲有無keep invoice and certificate, 如果有第2時唔要都值多少少嗎.

請問有冇聽過/幫趁過亞洲鋼琴城,他們說U1陳列琴是$14,500 起,想去看看,但又不太懂得怎樣比較音質......

今日報紙有它的廣告。

http://www.pianocenter-hk.com/our-piano.html

醒目開學勳章 王國長老

咩無陰公呀 , 我幫"佢"搵住好人家呀! 我想換好d, 人地想要黎初學, 一家便宜兩家著嘛!
我都見果個廣告, 我就覺得, 邊鬼度有咁多陳列琴丫! 而且我又唔識鋼琴, 寧願俾琴老師賺d (多數琴行會有佣分的, or好似我琴老師咁, 講明幫我去揀琴會charge我一個鐘), 起碼有人幫下眼試下琴, 而且琴行要靠老師介紹學生, 識做既都唔敢呃佢地, 咁我呢d"羊太"都放心d

原帖由 VeryHappyMum 於 08-9-26 09:52 AM 發表
請問有冇聽過/幫趁過亞洲鋼琴城,他們說U1陳列琴是$14,500 起,想去看看,但又不太懂得怎樣比較音質......

Wah! Charlotte_mom ,

Why your 琴老師講明幫you去揀琴會charge我一個鐘?
Everybody knows that 琴行already有佣分比琴老師呀!

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

佢話叫琴行唔駛分佣俾佢, 直接減我平d
佢只係extra charge我一個鐘, 算收返車馬費算了(其實佢前前後後去左幾次架)
我跟左呢個老師好幾年了, 我相信佢唔會貪我果dd
原帖由 mrsanthony 於 08-9-29 01:08 PM 發表
Wah! Charlotte_mom ,

Why your 琴老師講明幫you去揀琴會charge我一個鐘?
Everybody knows that 琴行already有佣分比琴老師呀!