用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教 mami, 音樂事務統籌署既 2nd interview 會考d乜野 ...
go

請教 mami, 音樂事務統籌署既 2nd interview 會考d乜野呢?

代友問: ~

想問音樂事務統籌署既 2nd interview

小兒報左揚琴, 1st interviewpassed, 想問 2nd interview會考d ?

謝謝幫忙,  many thx

舊年我仔IN既時候, 問下你點解學? 望下你個咀(我仔學管樂), 跟住走得. 我見其他小朋友都係差唔多.

原帖由 小泳 於 08-9-22 15:57 發表

小兒報左揚琴, 1st interview已 passed, 想問 2nd interview會考d 咩?

:adore ...

原帖由 andyrightma 於 08-9-22 17:49 發表
舊年我仔IN既時候, 問下你點解學? 望下你個咀(我仔學管樂), 跟住走得. 我見其他小朋友都係差唔多.

我想問你小朋友是否學了2年, 2年後又點呢? 樂器去哪兒買好?

小泳,

Pls check pm

Fung Ying

原帖由 小泳 於 08-9-22 15:57 發表

小兒報左揚琴, 1st interview已 passed, 想問 2nd interview會考d 咩?

:adore ...

今年係第2年, 亞仔學圓號, 在音樂事務署租, 每月70元.

原帖由 meyonw 於 08-9-23 23:02 發表

我想問你小朋友是否學了2年, 2年後又點呢? 樂器去哪兒買好?

原帖由 andyrightma 於 08-9-24 22:20 發表
今年係第2年, 亞仔學圓號, 在音樂事務署租, 每月70元.

請問學完2年後又點? 報中班? 學多久才會考試?

tks

今年7月頭剛完成第一年, 7月中就有考試, 9月開始第2年, 第一堂上堂才派成績表, 所以初班2年必定能完成.

第2年完成再考試, 6月有個別評核試. 跟住升中級班, 不過要重新申請及遴選.

原帖由 meyonw 於 08-9-25 23:45 發表

請問學完2年後又點? 報中班? 學多久才會考試?

tks

原帖由 andyrightma 於 08-9-27 00:11 發表
今年7月頭剛完成第一年, 7月中就有考試, 9月開始第2年, 第一堂上堂才派成績表, 所以初班2年必定能完成.

第2年完成再考試, 6月有個別評核試. 跟住升中級班, 不過要重新申請及遴選.

...

多謝你的回覆, 請問你需要再在外出學嗎? (指同時找私人教), 因我阿仔小4才學, 唔知是否要同時在出面找私人教, 可以早日考試. (因學校學樂器,好多人都會自己出面再學), 請指教.

我仔在中一才開始學, 而且學圓號暫時係玩票性質,
所以我沒有再在外學. 我曾經問過音樂事務處教佢個亞SIR, 佢話要考級就最好等中級班先去, 仲要通知佢, 等
佢比D意見.

佢主要係學鋼琴, 不過已經學緊演奏級了.

佢今年開始學結他, 嘩! 學結他仲貴過學琴呀!!!!!!!!!!

原帖由 meyonw 於 08-9-27 00:38 發表

多謝你的回覆, 請問你需要再在外出學嗎? (指同時找私人教), 因我阿仔小4才學, 唔知是否要同時在出面找私人教, 可以早日考試. (因學校學樂器,好多人都會自己出面再學), 請指教. ...

我小朋友ge experience 係....如果要考abrsm 係要揾私人1 to 1 學ge!  

原帖由 meyonw 於 08-9-27 00:38 發表

多謝你的回覆, 請問你需要再在外出學嗎? (指同時找私人教), 因我阿仔小4才學, 唔知是否要同時在出面找私人教, 可以早日考試. (因學校學樂器,好多人都會自己出面再學), 請指教. ...