用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 09/10蘇淅幼兒班入嚟傾啦
go

09/10蘇淅幼兒班入嚟傾啦

開個topic大家交左表嘅家長一齊入嚟傾下啦.....
我个囡囡表姐今年讀N1F,係下午班,
佢媽媽係要求都幾高嘅人嚟,所以見佢個囡讀呢间,
我都放心晒lu,而家等通知interview,
啱先打去问我份form填漏野點算,
接電話個小姐話到時interview先加返,
咁我話:我未收到通知bor.....交表嗰日當值老師day off.
小姐話:咁你遲d会收到通知,應了該係1/11 interview....
而家要餵个女食飯,夜d再報下料interview要in乜

我都幫囡囡報咗,11/29 interview。唔知interivew會係點呢,我囡囡好怕羞架,真係鄧佢擔心....

吓.......我八月已經交左form,但係到而家都收唔到通知, 打電話問又話整緊......都唔知會唔會係太早交,放埋左一邊唔見左.....慘!

我8月份交Form已confirmed Nov interview.  我朋友話interview主要睇吓小朋友反應同問吓family background, 希望到時有機會見到大家.

醒目開學勳章

你幾時幫你個女交form架﹖
咁快就有通知嘅﹖

原帖由 Avis0520 於 08-9-22 14:02 發表
我都幫囡囡報咗,11/29 interview。唔知interivew會係點呢,我囡囡好怕羞架,真係鄧佢擔心....

by the way, just want to ask.....why are you chose this nursery?

幾時deadline

When is the last day to put in the application? Anybody knows?

leungwaimin:
真係好開左個topic俾我地交流吓! thx ar~
妳就好啦~ 我都係幾個星期前郵寄左份form去, 剛巧我又係填漏野(入學日期&填表日期), 不過我無妳咁好彩喇! 因為聽電話個老師叫我一係寫番封信去講番期望入學日期同埋有關資料, 一係就親身去填番喎!
由於我費事又要寫信咁煩, 見又有時間咪去左學校諗住填番d資料囉! 誰知接待我個老師(好無禮貌)話呢d咁少既事係唔需要親身來填番喎! 仲話咁多份form唔會浪費時間同我搵喎! 佢話到時如果d老師唔清楚會打來給我!  我心想~ 好似唔係我話要來填番, 而係妳d同事叫我咁做架喎!
之後佢在她檯上拿了張佢寫緊野既紙俾我, 叫我寫低個名話同我check番喎! 但我又口多問佢寫中文名定英文名, 但佢竟然好求其咁答我"是但啦!", 講真吖! 其實果刻真係好嬲, 覺得佢地間學校真係好無系統, 有d失望! 果刻無發火真係已經好俾面喇~
不過算啦! 都有心理準備架喇! 因為有次我同囝囝去玩時在樓下公園見到個家長同一個穿著蘇浙校服既小朋友, 於是我緊係唔放過同佢問料既機會啦! 不過個家長就好唔滿意學校開學時既處理, 佢話覺得學校既安排好亂好無程序, 一班裡面有太多人, 多人到透不過氣!! 同埋佢覺得d老師好無人情味喎! 所以而家真係15/16, 就算in完收左我地都要再考慮吓先喇!
*另外我有fd親身交了form就即時有個interview date(1/11)喇!

原帖由 leungwaimin 於 08-9-22 13:48 發表
開個topic大家交左表嘅家長一齊入嚟傾下啦.....
我个囡囡表姐今年讀N1F,係下午班,
佢媽媽係要求都幾高嘅人嚟,所以見佢個囡讀呢间,
我都放心晒lu,而家等通知interview,
啱先打去问我份form填漏野點算,
接電話個小姐話 ...

kennis0607,
其實我都報左明我,st paul,同聖心,仲想報埋北角明慧,因為呢间係daddy兒時讀过嘅.
erm....因為99識人,佢話明我一定入到,但校風就唔知係點呀~~
而蘇淅一路升上去都唔差,我舊同学個妹讀蘇淅小学,跟住上張祝珊,而家廿幾lu,so far佢都ok
我係like佢有小学同附近d中学都ok,啱先睇埋佢地升小學派位好多中学都唔錯既~~

圖書館,應該係for小学嘅/會議室.....古董咁

以上嘅都係我交表個日用手機即興影嘅
can see more in here~~
http://picasaweb.google.com/zoelwm/yqEqW#

sasa_p,
咁唔知係咪有左你呢个case所以佢地咁回覆我呢
我個女而家讀緊太古宝宝嘅適應班,要自己上一至五,9:30-12:00,
真係攰到我c,兩母女都病左,我就好返啦,個女今日向nursery到cry到嘔'譚'....
始終最疼小朋友嘅係daddy mami,我地差不多要放手去比佢地長大lu,講開人情味呢方面,如果係老師由得小朋友cry唔理佢,我会ok,因為我係狠心嗰類 其實好多nursery都係咁,我偏向注重校園夠唔夠空间,氣氛,教学理念同埋升中小学升到邊到多d
可能我自己硬頸性格,唔多介意其他人(老師)唔幫我啦

請問面試會以普通話﹐英語﹐抑或粵語進行呢?

注重哪一方面?

我c6表姐話interview係一group(上年5teachers,5pair of parents and 5 kids a group)
普通話﹐英語,粵語任選其一,咁全程就会用嗰種語言.
大至上留意下小朋友对事物嘅反應eg会唔会cry或者好驚咁....
比幾樣生果放响樹,老師會叫:比XX媽媽咁,
又會囉起物件问,乜野嚟ga 咁~
而表姐仔上年interview都冇答,比左个照牌笑容老師啫,所以小朋友未開口講野嘅家長唔洗太擔心

以我所知啦, 9月後去交form時, 會有埋個interview日期, 我都8月尾先交呀, 所以都係等. 不過唔擔心, 實有得int.既.

9月頭我c6親身去交form架,即時就比咗面試時間喇

原帖由 zillyzizi 於 08-9-22 16:40 發表
你幾時幫你個女交form架﹖
咁快就有通知嘅﹖

真係唔該晒你呀 ,我未去過所以都好想知架。個校舍都幾大同整潔喎....

原帖由 leungwaimin 於 08-9-22 22:50 發表
http://lh5.ggpht.com/zoelwm/SNesLlGzw5I/AAAAAAAAErc/lm1hq9i9F0U/s400/photo8.jpg" border="0">
圖書館,應該係for小学嘅/會議室.....古董咁
h ...

我個仔都係29/11 interview wor
佢e加先學緊行,又未識講野, 傻下傻下, 真係唔知到時會點

請問有冇知interview係咩parents兩個都要去ga, 只去一個會唔會印象冇咁好?

原帖由 Avis0520 於 08-9-22 14:02 發表

我都幫個仔報左寶寶, 想一星期返三日, 不過冇位總等緊
原帖由 leungwaimin 於 08-9-22 23:26 發表
sasa_p,
咁唔知係咪有左你呢个case所以佢地咁回覆我呢
我個女而家讀緊太古宝宝嘅適應班,要自己上一至五,9:30-12:00,
真係攰到我c,兩母女都病左,我就好返啦,個女今日向nursery到cry到嘔'譚'....
始終最疼小朋 ...

原帖由 hiymama 於 08-9-23 14:55 發表
我都幫個仔報左寶寶, 想一星期返三日, 不過冇位總等緊

I do think bobo is quite small,but not easy to find this class nearby.
I live in nan fung,and i want to let kylie try to play without me,
(after she born,i only not stay with her for 3 days because i go to the hospital,she stick on me a lot)
One thing i should tell you ,they will put all kids together
(3,5,6 days a week,half day or full day)
and now around 12-13 babies together,one teacher,one helper,one english teacher come once a week,and principal will ask other class teacher to help if lots of babies cry.

我係報有家長賠個種, 始終太細, 我自己返工, 想叫姐姐帶佢當出來玩下
我冇去睇過, 不過聽你咁講又有d 15 16
你個女咁細總要佢自己返五日, 會唔會殘忍d, 成日cry好可憐ga
諗起個女細個時候返學喊足1.5月真係好慘

附近得維記有play group, 我大女細個時候都返過, 好似得星期六

原帖由 leungwaimin 於 08-9-23 15:10 發表

I do think bobo is quite small,but not easy to find this class nearby.
I live in nan fung,and i want to let kylie try to play without me,
(after she born,i only not stay with her for 3 days because i ...