用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中央處理的意思?
go

中央處理的意思? [複製鏈接]

若有申請人在「計分辦法準則」下得分相同,而申請人數目亦超過學校剩餘的自行分配學位的學額,學校應以隨機方式甄選同分的申請人。學校可自行抽籤,但須秉承公平、公正的原則,或交由教育局中央處理。學校應預先通知申請人校方將採用的方法及有關細節。

• 中央處理的意思不是統一派位…咁教育局點處理?根據咩去處理?
  • 處理完就會於自行派位公布嗰日一齊公布?
  • 小瑪的通告是這樣寫的:本校將按中央抽籤的收生次序取錄學生。它的意思是:教局中央抽籤定係佢地自己中央抽籤呀?
請各位媽咪賜教!謝謝!
   0    0    0    0

原帖由 龍鳳胎 於 08-9-21 11:04 發表
若有申請人在「計分辦法準則」下得分相同,而申請人數目亦超過學校剩餘的自行分配學位的學額,學校應以隨機方式甄選同分的申請人。學校可自行抽籤,但須秉承公平、公正的原則,或交由教育局中央處理。學校應預先通知申請人校 ...
See http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/poacantonca.rm

我的意思是…
在自行分配學位時,同分的情況下,又不夠學位的情況下,學校會如何處理同分的同學?
是否全都不收留待統一派位?

醒目開學勳章 王國長老

學校會抽籤, 不過點抽我估無人答到你  (所以好多人為求穩陣, 都會夾埋portfolio/成績表一齊交)
學校點會咁笨, 第一輪唔收留第2輪丫, 咁咪即係無得揀學生?!

請指教:那麼你的經驗是自行收生都夾portfolio?

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-21 20:13 發表
學校會抽籤, 不過點抽我估無人答到你  (所以好多人為求穩陣, 都會夾埋portfolio/成績表一齊交)
學校點會咁笨, 第一輪唔收留第2輪丫, 咁咪即係無得揀學生?! ...

原帖由 龍鳳胎 於 08-9-21 21:48 發表

當年學校是不收portfolio的,真的有學校收嗎?

請問小瑪是甚麼? 謝謝.

原帖由 龍鳳胎 於 08-9-21 11:04 發表
若有申請人在「計分辦法準則」下得分相同,而申請人數目亦超過學校剩餘的自行分配學位的學額,學校應以隨機方式甄選同分的申請人。學校可自行抽籤,但須秉承公平、公正的原則,或交由教育局中央處理。學校應預先通知申請人校 ...

聽講座時,教育局高官說:他們有一套電腦程式用作得分相同時抽籤,即「教育局中央處理」。如學校可自行抽籤,亦應採用教育局的電腦程式。

醒目開學勳章 王國長老

有d學校係收的, 我當年都有交, 不過得15分, 交左都無用咁解
(結果無join大抽獎, 之後叩門都無得in........)
原帖由 龍鳳胎 於 08-9-21 09:48 PM 發表

回覆 # 的文章

好擔心…雖然我問的都是一些小眉小眼的東西,但真的很緊張!

謝謝你們的回覆及寶貴的意見!

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-22 10:09 發表
有d學校係收的, 我當年都有交, 不過得15分, 交左都無用咁解
(結果無join大抽獎, 之後叩門都無得in........)

我地上年講明唔交得,不過都有人試下得唔得,但好似我自行選官校,佢地係照政府出咗那張表講收咁多文件就咁多,多一張職員都唔收,仲話唔收額外文件。

咁它的名字叫官中就真係都知一定唔得…
始終都係跟政府指引…

原帖由 rat 於 08-9-22 22:34 發表

我地上年講明唔交得,不過都有人試下得唔得,但好似我自行選官校,佢地係照政府出咗那張表講收咁多文件就咁多,多一張職員都唔收,仲話唔收額外文件。 ...
‹ 上一主題|下一主題