用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 關於嶺南大學香港同學會直資小學
樓主: RYTS
go

關於嶺南大學香港同學會直資小學

嶺小是否用phonic教英文?

................

請問是否除左英文科外, 其他科都係用中文教?除左中英科有自己一套教學法外, 其他科又有什麼特色? 不好意思咁多問題問, 因為已經收左小女, 但又怕自己揀錯校, 所以有好多野想知, 唔該哂

我個仔已二年級了, 可以分享小小.
中文你已知, 便不說了.
英文由Mr. Steven 教的部份, 多是活動式, 上`年Helloween時Mr. Steven 買了一個大南瓜讓學生一起創作.
常識科, 是我仔仔的favour subject, 經常看錄影帶, 透過活動去教授知識!

放心吧!

原帖由 車迷 於 08-10-16 00:31 發表
請問是否除左英文科外, 其他科都係用中文教?除左中英科有自己一套教學法外, 其他科又有什麼特色? 不好意思咁多問題問, 因為已經收左小女, 但又怕自己揀錯校, 所以有好多野想知, 唔該哂 ...

是否除了中英外, 其他科統稱為常識科?

車迷,

其實我都好明你現在的心情, 心裏一直疑問此校是否最好, 會否選錯呢, 因為我都經歷過此段時間 !  請問你曾否去過他們的推介會呢, 若沒有, 不如參加同校長老師交流一下多些了解此校會好些 !

其實我有去過推介會, 但去到已是最後一小時, 所以只聽了中英文科的介紹, 其他的便不太清楚, 不過很喜歡當日的氣氛, 很親切, 老師很有歸屬感, 特別是mr Steven, 我想很少NET teacher會在同一間學校教咁耐, 而且看到每個人都很開心, 所以如無意外都會選讀這間學校, 只是想再清楚些細節, 唔該哂咁多位家長的回答

車迷

其實我嘅心情同你一樣, 我自己都好喜歡嶺南, 但我住沙田, 離校較遠, 且嶺南無中學連接, 所以嚟緊仲有兩間學校要見, 我都唸住照見, 俾多個機會自己, 又可比較一吓, 哈哈, 女人都係貪心啲嫁. 不過小朋友鍾唔鍾意都好重要, 我個仔就對佢好有好感啦, 仲問我幾時可以再去tim

原帖由 車迷 於 08-10-18 00:26 發表
其實我有去過推介會, 但去到已是最後一小時, 所以只聽了中英文科的介紹, 其他的便不太清楚, 不過很喜歡當日的氣氛, 很親切, 老師很有歸屬感, 特別是mr Steven, 我想很少NET teacher會在同一間學校教咁耐, 而且看到每 ...

星期日, 返完教會去食飯, 問個仔想去那裡?他竟然答去那裡都無所謂, 總之有得食便可以!這個答案令我喜出望外, 因為基本上, 他每次的答案總離不開M記or KFC. 這全因他在常識堂時看到一些影片, 加上老師教導.  平時你怎樣和他說食物的好處, 不要偏食都不聽!
我都住沙田, 都不是太遠, 可接受!

原帖由 RYTS 於 08-10-18 04:46 發表
車迷

其實我嘅心情同你一樣, 我自己都好喜歡嶺南, 但我住沙田, 離校較遠, 且嶺南無中學連接, 所以嚟緊仲有兩間學校要見, 我都唸住照見, 俾多個機會自己, 又可比較一吓, 哈哈, 女人都係貪心啲嫁. 不過小朋友鍾唔鍾意 ...

31號前要交留位費, 要看這幾天的決定了

經考慮之後, 昨天終於到學校交了留位費及放棄統一派位......

我還未決定清楚, 因有另一間活動教學式小學收, 校舍比嶺南好, 而且又近屋企, 但又喜歡嶺南的教學法, 真係好十五十六, 唔知點決定好

HELLO!或許本人可給閣下小小意見, 嶺南直資小學確是一間非常有質素的學校,PRINCIPAL及一班TEACHEERS真的用心及付出愛心教導每位學生,小兒剛升上該校小一,他本是個十分COOL及內向的小孩,2個月上學後變得開朗,每天愉快上學,放學後亦與我分享學校裡的事,每天自動自覺做功課及溫習,而且每天自已默書,最欣償該校那套教學方式,每個學生都愛默書,不會害怕上學,至於課程一點都不淺,中英文水準很高,有時間到該校參觀,您可看到該校學生的英文作文水準絕不遜色於任何一間名校,中文更不用說,有過之而無不及, 我當初都是朋友介紹入讀這所學校, 我朋友當然是讚許不絕, 現在我確實感受選擇一所適合自已小孩就讀的學校是何等重要, 其辦學理念除要學術成續, 品德修養亦十分重視, 教師們每天親切應接每位學生的態度實是您想像不到,這是我個人這2個月所看到的, 希望可給您一些指引。

多謝你的意見 ! 其實你所講的就是我喜歡這小學之原因, 雖然我小囡未入讀, 但我對此校充滿信心的, 雖然呢段期間會有不少朋友詢問我囡囡報了什麼小學, 我同佢哋講註冊了唔出名嶺南直資時, 佢哋都會有點奇怪, 佢哋會好奇我連試吓"考"其他出名學校的機會都唔去 ! 主因是既然我己找到一間教學理念好符合我和老公的學校, 我又知道囡囡會讀得很愉快, 我又好清楚自己唔想讓個囡讀那類 "功課多, 課程超深, 校規嚴謹"的有名津校和私校, 但又唔想囡囡讀那些"成績校風也麻麻"的小學,  所以嶺小其實符合哂我的要求, 我一直都好喜歡此小學的 !

我都有申請呢間學校,不過由於上次面試時間,女女要返學,所以學校話今個月尾有約見.
我自己未去過呢間學校,但聽朋友介紹過,但我打過幾次去問野,態度好好.

早兩日收到學校有關家長課程的資料,雖然我未入讀,但都會照顧倒我可能有此需要,感覺真係好好.

You're welcome!! 其實每所名校都有新校既時段, 嶺南直資小學只是開了3年已有現時的口碑,實在很不錯, 加上其不是因為新校收生不足而每級得2班,而是其將來以後永遠,就算將來成為名校,都只會每級開2班(司徙拔道嶺小都是,這規定是該機構指定),其目的是要全面照顧每一位學生,若不是,那有自已學校廚房,每天有營養豐富的午餐,不需小孩捱A,B,C餐,作為家長的我們除要注意小孩的學業及德行外,健康飲食實更為重要, 相信在港難找到一間可與此校一樣那麼全面照顧學生的學校, 不要看其校舍細,但清楚整齊, 校內及課室已全面裝潢過, 十分恬適,好讓孩子恬適地上課. I'm highly recommend!!

你入讀嶺南直資的原因和我當年一模一樣, 一樣被人問點解選嶺南直資,雖這不是一所出名的小學; 最重要是小朋友學得開心!

原帖由 stephanieching 於 08-10-24 09:33 發表
多謝你的意見 ! 其實你所講的就是我喜歡這小學之原因, 雖然我小囡未入讀, 但我對此校充滿信心的, 雖然呢段期間會有不少朋友詢問我囡囡報了什麼小學, 我同佢哋講註冊了唔出名嶺南直資時, 佢哋都會有點奇怪, 佢哋會好 ...

Can anyone send me the p.1 book list? My daughter is accepted by this school and I want to know what textbooks the school is using.  Thank you so much for your help!

各位媽咪, 難題出現了, 培僑收咗我囝囝, 培僑近我屋企, 又係一條龍, 好難選擇

[quote]原帖由 babykwokmh 於 08-10-27 22:10 發表
你入讀嶺南直資的原因和我當年一模一樣, 一樣被人問點解選嶺南直資,雖這不是一所出名的小學; 最重要是小朋友學得開心!

RYTS,

恭喜哂 !培僑都是一間好學校,又有一條龍, 學費又相宜, 又近你屋企, 真是好吸引 !  我自己住得遠, 否則我都有考慮同囡囡讀培僑 !

不過對培僑我有一點憂慮, 是佢附近有一大座高壓電塔, 我老公做電機工程呢行佢話電塔高幅射, 小朋友對住佢十二年是我對此校唯一擔憂之處 (不過呢點好多人都唔會理)