用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 關於嶺南大學香港同學會直資小學
樓主: RYTS
go

關於嶺南大學香港同學會直資小學 [複製鏈接]

BB豆

我都係9月20日簡介會後IN呀, 我個仔要wear glasses 果個呢, 你有無印象, 我哋應該見過面.

原帖由 BB豆 於 08-10-3 00:00 發表
大頭蝦亞媽:

我9月16日交表架...但係佢係9月20日有個簡介會,果日等到5點到順便IN埋,我囝囝排第六個,點知一IN即收LU...
[/quote]

因為我老公係公務員,所以唔會好貴...

原帖由 MMM888 於 08-10-3 09:03 發表
啟基都係一間好好的小學,都係好愛學生,不過學費就會貴d.
[/quote]
軒軒(Issac)2003年7月20日出世 & 樂樂(Bosco)2005年7月11日出世

我都有聽佢個簡介會,不過佢話用活動式教啵~

原帖由 babykwokmh 於 08-10-3 21:50 發表
之前聽個一個講座, 啟基是採用傳統教學方法的!
[/quote]
軒軒(Issac)2003年7月20日出世 & 樂樂(Bosco)2005年7月11日出世

其實我係一個好貪心既媽媽,所以等到最後先知會選邊間

原帖由 大頭蝦亞媽 於 08-10-3 23:59 發表
BB豆:

你個仔一定好smart,一in即刻收咗.
我上個星期五interview,到而家都未收到通知.
真希望好似你咁得啦!

最後你會揀嶺小,還是啟基?
兩間好唔同的學校呢?
... [/quote]

sorry呀..冇印象呀...不過你睇下我仔仔張相,咁你識唔識得....

原帖由 RYTS 於 08-10-4 00:37 發表
BB豆

我都係9月20日簡介會後IN呀, 我個仔要wear glasses 果個呢, 你有無印象, 我哋應該見過面.
[/quote]

BB豆

果日都有唔少小朋友, 所以好難認呀, 除了啟基, 你仲有無見其他學校呢?

原帖由 BB豆 於 08-10-4 22:12 發表
sorry呀..冇印象呀...不過你睇下我仔仔張相,咁你識唔識得....
[/quote]

HI STEPHANIECHING,知唔知嶺小校車係葵涌要幾點上車?
我65網得中華基督教會基真小學係小班同活動,你有無睇過呢間,有咩意見?
原帖由 stephanieching 於 08-9-29 11:13 發表
RYTS,

你終於決定交信, 咁你仲會唔會繼續考其他私校和直資呢,  我本來想考多間培僑, 不過交通是一個大問題, 無校車的話, 要轉幾程車先到, 不過呢間都勁難考, 其他私校我都無興趣考, 所以我都疊埋心水明年同囡囡讀" ...

我唔見咗校車公司電話(麻煩Lam媽媽再pm我好嗎 !)所以都唔知幾點上車, 上次註冊時問過該校職員, 佢哋話每年路線有所不同, 要看每區學生多寡而定, 青衣預45分鐘左右啦, 其實因為青衣偏了一邊, 如果要頭站上車尾站下車, 荃灣葵涌咁走, 我會叫工人姐姐帶囡囡坐5分鐘小巴出葵涌廣場搭校車好過哂時間遊車河, 不過都要等差不多開學先知點安排 !  

65校網學校我唔清楚, 因為我是66校網的 !

有呀 ...祟真....不過我寄左好多間呀... 仲有排IN呀 ...

原帖由 RYTS 於 08-10-5 16:56 發表
BB豆

果日都有唔少小朋友, 所以好難認呀, 除了啟基, 你仲有無見其他學校呢?
[/quote]

我都係65網架 .... 你好  

原帖由 llcathy2004 於 08-10-7 08:32 發表
HI STEPHANIECHING,知唔知嶺小校車係葵涌要幾點上車?
我65網得中華基督教會基真小學係小班同活動,你有無睇過呢間,有咩意見?

亞女上星期五面試, 唔知幾時會有結果, 好緊張

車迷:

我前個星期五interview,今日先收到通知,取錄了.好開心,感謝主!

原帖由 車迷 於 08-10-9 11:12 發表
亞女上星期五面試, 唔知幾時會有結果, 好緊張

真係'鄧'你開心, 唔知我個女有冇機會同你囡囡做同學, 好緊張

車迷:

希望好快收到你的好消息啦!

原帖由 車迷 於 08-10-10 10:21 發表
真係'鄧'你開心, 唔知我個女有冇機會同你囡囡做同學, 好緊張

hihi,咁葵涌要幾點上校車呢?另外你覺得基真好唔好呀?

原帖由 BB豆 於 08-10-8 20:57 發表
我都係65網架 .... 你好  

[/quote]

請問知唔知多唔多課外活動?

Dear 車迷,

空手道;籃球班;小提琴班;中國
水墨畫班;數碼
鋼琴班;普通話
手工班;布偶班;幼童軍;圍棋班;足球訓練班;小小天才建
築師(一/二);乒乓球班;戲劇班;英語美食班

學校可安排接送, 無附加費, 無得頂!

原帖由 車迷 於 08-10-13 14:21 發表
請問知唔知多唔多課外活動?

有冇人知道嶺南大學香港同學會直資小學 和 灣仔司徒拔道嶺南小學是否很相似?

http://www.lingnanp.edu.hk/frame_index/primary/about.html

後者是私校, 收了仍參加可大抽獎.  囝囝在嶺南kindergarten讀. 我也參觀過小學, 和你們所說的很相似. 校監是陸趙鈞鴻博士,個人很喜歡 嶺南小學, 不過在BK很少人討論及回應.

駛唔駛自己搵校車的?知唔知係油塘幾點上校車?

香港區的嶺南小學我也曾聽講過, 小班教學, 我估佢哋的教學理念相似 ! 呢度其實大倍份人也是討論名牌出名小學的, 有些用心教學的小學是好少人提及的, 只能靠自己去學校觀察理解 !  

嶺小(白田)放學有兩輪校車的, 所以上課外活動也會有校車接送, 呢個也是我選此校的原因之一, 佢的課外活動收費好抵, 學校Website上可以找到通告 !

上星期去了一個講如何默書的講座, 講中文默書講者是高效識字法(嶺小的中文教法)的謝博士,  講英文默書是青田的趙女仕佢提倡phonic, 佢哋講的理論其實全部要學校配合才能做到,  佢哋話家長要小朋友讀不停默書大壓力的學校定用讀合適方法教學的學校, 是家長自己的選擇, 佢哋對現行大倍份學校所推行死默書的制度不贊成, 我好同意佢哋的講法, 好似現在囡囡讀K3開始默書, 學校默的英文生字全部無連貫性 (mouth, head, hair...), 我個囡讀極都唔識, 相返我用Phonic方法用併用來串字, 佢好法就學識, 去完呢個講座後對囡囡讀嶺小更有信心 !
‹ 上一主題|下一主題