用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有無家長,鐘意小朋友讀傳統小學? ...
go

請問有無家長,鐘意小朋友讀傳統小學?

係咪即係填鴨式,多功課,多考試?咁直資係咪無傳統式教學?

我反而鐘意傳統多過活動教學,其實唔須要太過擔心功課/默書/測驗問題,小朋友的適應力好強的.

現今很多家長說自己子女不適合傳統式教學, 怎樣才算不適合傳統式教學?
是否第一名子女不適合, 第二名子女都會不適合?
若兩個子女在傳統學校中學習, 均成績不理想, 問題出在那裡?
是否轉讀直資或國際學校, 問題便可解決?

我覺得差不多間間都係傳統學校!
除左直資和國際學校~
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

同意.

見不少家長一方面不喜歡傳統教學. 另一方面又抵不住名校的吸引力. 在首輪計分, 誇區,派位甚至報考學校時, 也以有名的傳統學校(多功課, 測驗, 考試. 但升band 1英中比率超高的)作首志願? 讀得輕鬆點的官津校. 又怕升讀band 1英中的比率太低. 所以又不太想子女入讀.
其實很矛盾

原帖由 tiffany_wong23 於 08-9-23 02:56 發表
我覺得差不多間間都係傳統學校!
除左直資和國際學校~

回覆 # 的文章

我都鍾意傳統學校...因我覺得現今的教育制度,最終都是舊酒新瓶。而且小朋友是有惰性的,由小訓練習慣在壓力下成長,慢慢便會適應下來,辛苦是大人自己覺得而已。

回覆 # 的文章

回應得十分好

醒目開學勳章

近來都睇唔少家長對不同形式o既學校有不同o既意見, 好多時都會有以o下o既論點:

1) 傳統學校多功課多考試, 成日要同個小朋友溫習溫到好夜
2) 活動教學好d, 但最好又唔好成日要家長一齊做project

咁究竟係真係怕小朋友辛苦, 定係怕自己冇時間呢?? 我覺得呢樣反而值得諗諗...

我絕對同意你既發表呀.
我會要佢自己先做完功課,然後CHECK.若有錯,而我又有時間的話就會糾正佢,叫佢寫過.有時就會留番比老師糾正佢.因為始終覺得佢聽老師講多過我.

原帖由 qbmama 於 08-9-23 09:29 發表
我都鍾意傳統學校...因我覺得現今的教育制度,最終都是舊酒新瓶。而且小朋友是有惰性的,由小訓練習慣在壓力下成長,慢慢便會適應下來,辛苦是大人自己覺得而已。 ...

原帖由 qbmama 於 08-9-23 09:29 發表
我都鍾意傳統學校。而且小朋友是有惰性的,由小訓練習慣在壓力下成長,慢慢便會適應下來,辛苦是大人自己覺得而已。 ...

Absolutely agree with you.  I like traditional education.  If there is no pain, there is no gain!