用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 靈糧堂家長分享[香港●鑽石山●藍田●馬鞍山] ...
樓主: chuchumui
go

靈糧堂家長分享[香港●鑽石山●藍田●馬鞍山] [複製鏈接]

Re: 九月入讀靈糧堂家長

Jsmami:
去年的親子旅遊, 我們剛看到價格時也覺得頗貴, 但最後仍報名參加. 參加後, 我覺得貴一點仍值得, 因為學校安排的食、住都是最好的, 旅遊路線更經過校方及旅行社多次試行才定下, 乘船來回(上次整艘船也好像是我們包下的, 去程師生及家長已在船上玩得不亦樂乎!)、不會帶去購物、已包所有入場費及保險、沒有額外費用需再繳付...  囡囡旅遊回來還一直念念不忘呢  

仔仔今日自己坐褓姆車返學放學,本來我好擔心架,但係我而家唔識擔心,反而嬲到死死下,事原個褓姆車路線時間已經唔係咁好架喇,我都坐啦,因為我報名時又話e樣得,果樣得,入左學就乜都唔得,坐褓姆車原因都係唔想小朋友日曬雨淋,今日阿仔返1:30至2:30架,而家仲向架褓姆車到,佢地話塞車,而我個仔游多次車河,你地諗下,一個小朋友由2:40坐到5:30你地嬲唔嬲,我決定明天唔坐佢地,叫工人帶返學好過

micgi,
發生咩事?小朋友由2:40PM坐到5:30PM?? 褓姆車定係校車? 如果真係道路事故塞車,搭地鈇當然快點,不過是否一椿個別獨立單一人算不如天算的事? 還是一直都會如此? 我女兒明天才開始搭校車回家,不過我住東區,路程只數十分鐘。

關於旅行,我都覺得不明所以的貴,不過一定參加,相信對孩子來說,可能是用錢都買不到的開心經驗。

chuchumui
我個仔係坐褓姆車架,唔係校車,因為我住上環,司機時常話我果度好唔方便,(因為上環得我一個小朋友上落車)而我覺得佢跟本唔想做我果度,我都已經講左,如果要大家咁唔就腳,咁我唔坐喇,我叫工人帶佢返學,又平又唔洗游車河,不過佢又唔想我唔坐,點知今日就預岩西環撞車,佢架車塞住行唔到,架車得番我小朋友一個,佢又要趕第二轉,於事我雖然住上環,但我個仔要5:30先返到屋企,本來放2:30,而家我嬲到震,個褓姆打電話比我,(返學放學唔同褓姆)佢叫我只坐返學果轉車,放學叫工人帶,因為我已經比左錢,所以佢計我e個月既錢就比我坐2個月既返學果程,我鬧左佢地,做野咁唔負責任,個小朋友得3歲,試問有邊個父母唔嬲先
至於長隆旅行,我成日都返去架,所以我冇參加呀,會唔會好衰呢?

micgi,

明白你點解火上心頭,原來是盡心盡力後小朋友重變人球。現在那麼早便發現問題,安排又塵埃落定了,可能更好呢。

長隆我地都去過一次。但最近跟一班朋友大伙兒去短線兩天溫泉團。初時以為女兒會好悶皆因溫泉都不是孩子喜愛的活動。誰知一路上我女兒跟同行三數年齡相約的小孩一起玩得極之開心,我倆方才發現有玩伴原來好玩咁多,對佢地來說,原來去邊處都唔係咁重要。所以今後都會主力跟大隊去旅行。今次尤其是同同學仔去旅行,一年才一次,留給她愉快難忘的童年嘛!如果你真係去到非常悶了就考慮考慮吧。

AnLi,

我們一家三口也打算參加親子旅遊,到時見啦

Jsmami,

雖然我都覺得貴,要$3500 for 一家三口,但當我想起囝囝喜歡,一年一次,我們又未去過,所以都是决定去

I agree

chuchumui 寫道:

關於旅行,我都覺得不明所以的貴,不過一定參加,相信對孩子來說,可能是用錢都買不到的開心經驗。

monchhichi888 & chuchumui,
I won't go to the trip this time because I am expecting my second baby in 2 weeks.  By Nov, my baby is still too small to be left alone with my maid while I bring my son to Cheong Loong.  

LLC really has a lot of activities.  Last night I found a notice about swimming classes!  I wonder how many more will be coming as we can't possibly join them all!

AnLi,
Do u know how many school trips are there in a year based on your experience?  Thanks!

chuchumui
我都好想去架,不過我先生星期要返學,而我又唔想佢因為咁而miss左一堂,唔知將來仲有冇e d活動搞呢?
係呢各位媽咪,我想問你地上唔上到LLC個網址呀?我尋晚成晚都上唔到呀
至於褓姆車方便,我已經同佢傾好左,E兩個月只坐去程,回程唔坐,之後我都唔會再坐架喇,比左一個月錢冇得退,我要局住坐兩個月去程

Jsmami:
原來妳即將有第二個 BB, 恭喜恭喜...
靈糧真係有好多活動架, 但聯校的親子遊則是一年一次(每年11月左右), 去年其他的聯校活動尚有聖誕山頂步行籌款(替國內小朋友籌疫苗針)、維港遊船河 (家校會主辦)... (大概3~5個), 正校及各分校另有各自的活動--- 我聽學校老師說以前活動更多, 但近兩年傳染病多, 所以減少了...
我也不是所有活動都參加, 因有時時間無法配合, 但班級活動到目前為止都讓囡囡參加
妳提到的 swimming classes 是否是學校提供的興趣班呢?
鑽石山今年的興趣班只有繪畫、舞蹈、體操和圍棋ㄚ, 由於囡囡星期六要學琴及上英文班, 不想讓她星期六也那麼 "忙", 所以今年沒替她報名學校的興趣班了
最後提醒 K1 的家長, 一定要儘量抽空參加即將來臨的 "與童同樂" 活動啊 (低高班為觀課), 參加後, 家長一定更會覺得讀靈糧是個正確的決定啊
Cheers

Hi, 大家好,我細仔今年是鑽石山K1呀,join 埋你地傾 ok嗎?    
[size=medium]Hello!

bbcar128:
歡迎   歡迎      
妳仔仔係甲班定乙班啊............

佢係上幼乙,AnLi 你係唔係dh, 見到你哋話興趣班有圍棋,體操.......,點解我個仔只得繪畫班,係咪k1唔同?   

bbcar128:
因為其他的班只適合低班以上的小朋友嘛...
囡囡之前都係上幼乙, 佢地成班小朋友同3個老師既感情好好啊, 我地 (上幼乙老師和依家已升為上低乙既小朋友同埋家長) 今個星期日仲會一起開 9 月 Birthday Party 啊  

我都知LCC的師生關係好close,因我大仔都是在LCC畢業,佢成日都問幾時放假,要番去做小老師,係呢,你自己帶番學定坐校車呀,至於去旅行,重考慮緊,因大仔讀個年又係去長隆,行程和今次一樣,我哋四個人,只有細佬未去過,真係頭痛,(但上次是很好玩,值回票價)   

bbcar128:
我既囡囡岩岩升低班都成日話要返幼兒班照顧d BB 啊   , 好搞笑, 又唔准我再叫佢 BB 呀!
我俾佢坐校車, 因我同先生都要返工, 就算可以送佢返學, 都接唔到佢放學, 但今年校車路線好似唔同左, 因要早成4個字坐校車返學啊 :-|

原來e度有老師架睇架?尋日我仔仔件事,我都唔想再提喇,希望學校唔好因我e件事而責怪佢地,因為佢地都係搵食,我只係上網吐出我不安和不快,唔掛得今日佢塊面咁黑啦,我而家先知有老師投訴佢地,不過我真係好唔開心囉,要一個咁細既小朋友遊咁耐,算啦,過左去就算喇,希望大家都開開心心啦! :wink:

Jsmami,
恭喜哂!!!唔去得旅行無問題,重有其他活動架嘛。

migci,
我都覺得係....今晚家長會,校長說今年是多了駐班英文老師,"但唔係谷" 。當時我已經想起谷這個字眼在BK出現過。有家長說過:"好似話今年要谷英文"。學校好似一點一滴都能掌握---要讚嘆校長老師們真是非常投入,剛才的家長會中,都成9時多了,老師才剛剛開始她們的演說,作為聽眾的我已經很累,明早上班可以時9許才到公司(遲到),但她們8時多就要在課室預備啦。
不過我都覺得唔適合在公開場合過激討論個別事件,這對學校不很公平,這些都可以在學校的內聯網進行。內聯網我第一日(昨天)就入過,無問題喎!

chuchumui,
Oh, I missed the 家長會 last night.  Do u mind sharing what they talked about?!  The next meeting for parents is on Sep 9 on PTA right?  Shall we post a reminder to let parents of LLC know what is going on under this thread coz there are so many things going on with LLC!

AnLi,
The swimming classes are held by an org outside of LLC.  The schedule is for Sep to Oct only.  Again, I won't join as I have to prepare for my new born baby due in 2 weeks!
‹ 上一主題|下一主題