用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解 德貞小學 咁少人讀?
樓主: ELING
go

點解 德貞小學 咁少人讀? [複製鏈接]

我囡囡都會留位.

原帖由 ELING 於 08-10-3 13:58 發表

囝囝都收到信,會留位的,
問過副校,好似留位後就會安排
小一 普通話預備班 上定堂,
至去明天 上小一時 函接中文科。
希望可以見到大家。

醒目開學勳章

hello BB6392,

是囡囡,我和你的諗法一樣。而交表及面試時,老師和職員給我的印象真係好好。

咁多位已留位既媽咪到家長會時見啦!!
Ah B

原帖由 BB6392 於 08-10-4 09:50 發表
咁多位已留位既媽咪到家長會時見啦!!

問過德貞,己留位學生可以報小一函接班,
11月-1月 12堂只收 $360 普通話,
2月-5月    8堂 只收 $360 英文
仲係老師教,到上小一就很快適應。
真很週到及細心學校,
但點都唔明 咁少人讀。

我的仔仔已被取錄,但係讀德貞多數係女孩子

My #1 just had the interview last Sat.  The teacher / headmistress (??) said that he was knowledgeable and responded in a very organized manner.  It sounded so positive.  Hopefully he can get a place here.  I believe that this school is not that competitive as they accept applications over a long period (not just 1 or 2 days) and release the results before they complete all interviews.  But anyway, I think it's a good school with caring and considerate teachers.

我一直冇收到信,今日打去問先知道收咗,應該早前就去交留位費,好彩佢地都接受我遲咗。但我好想問吓大家,封取錄信,除咗交錢外,仲有乜內容,因佢地話封信冇留底,冇得fax返俾我喎。唔該哂!

原帖由 gym 於 08-10-29 14:38 發表
我一直冇收到信,今日打去問先知道收咗,應該早前就去交留位費,好彩佢地都接受我遲咗。但我好想問吓大家,封取錄信,除咗交錢外,仲有乜內容,因佢地話封信冇留底,冇得fax返俾我喎。唔該哂! ...

封信內容話:<<取錄貴子弟及通知於幾多號前携同此信作註冊用途而已>>
我上星期六交留位費, 佢哋都收左封信.

我都交左HKD360俾阿仔學漢語, 十一月八日九點鐘開始, 到時見!

羊咩囝,謝謝您的回覆!到時見!

原帖由 羊咩囝 於 08-10-29 14:56 發表

封信內容話:
我上星期六交留位費, 佢哋都收左封信.

我都交左HKD360俾阿仔學漢語, 十一月八日九點鐘開始, 到時見!

我想問你哋申請時有沒有交profolio?

原帖由 rabbitnpig 於 08-10-29 15:16 發表
我想問你哋申請時有沒有交profolio?

好簡單填份表格就可以!
唔洗交PROFOLIO!

thank you!

Does any know if it is too late to apply now for 2009-2010?  Thanks very much~

我星期一去交升小一預備班的漢語班, 還見有家長報名, 打個电話再問問.

請容許我講一吓對呢間學校嘅睇法

20年前我都係呢間學校嘅畢業生,當年仲係返半日制,而且每日講梗係10幾樣工課,但我地依然做得到;而且英文聽講咁多年黎都冇變過,都仲係讀高一班,而且好著重gammer,畢業時升一般中學完全冇問題!

咁多年黎我都keep住有屋企的小朋友入去讀,大家都有讚架.而且升中派位都唔錯.

不過部份男同學會慘啲,因為唔似女同學可以直升中學,要等派位
‹ 上一主題|下一主題