用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解 德貞小學 咁少人讀?
go

點解 德貞小學 咁少人讀?

想問吓,點解 德貞小學 咁少人讀?
除了是學費問題外?
可否給些意見。
謝謝。

Me too!  I only heard from our kindgarten's teacher (only one) said it is a good school, the ENG standard is higher than 油天, the secondary allocation is very good.  That's all.  Anyone can share?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆 # 的文章

有冇人俾D意見呀?
謝謝。

My daughter will go to interview on Saturday.  It is a very low profile school.  The staff are very polite and helpful.

Its connected secondary school is a Chinese secondary school, so parents may not be interested in it.  

This is my personal view.

我識有個妹妹(現已大學二年級)在德貞小學讀,派去上智,中英文會考都考得很好.

醒目開學勳章

我個仔在此校讀,學校一向比較低調,但我喜歡學校小班教學,老師照顧得比較好:)

hidemode,

請問你此校功課多不多, 中英數水平相對其它私小是怎樣, 小朋友是不是用全英語和老師同學溝通.

又中學派位如何.

我剛剛面試完, 對此校印象十分好, 想聽聽一些家長心聲.

Thank you

原帖由 hidemode 於 08-9-26 23:43 發表
我個仔在此校讀,學校一向比較低調,但我喜歡學校小班教學,老師照顧得比較好:)

可能德貞小學是男女小學, 但中學就是中文女校, 所以比較少數人報讀.

原帖由 jennytms 於 08-9-29 15:47 發表
可能德貞小學是男女小學, 但中學就是中文女校, 所以比較少數人報讀.

我囝囝都INTERVIEW咗,
如無意外都會留位及俾佢讀,
問過副校長,升中都OVER 85%英中,
但因校長低調,無POST在網頁。
我都俾校長,老師及英文小班小學吸引。

我個女上個星期六都 interview 咗我都係比佢小班教學吸引同埋佢有埋中學嘛, 但係中學部好唔好就唔知啦, 希望大家都心想事成啦
Ah B

醒目開學勳章

SarsMum,

功課通常4-8樣 , "中英數水平" 自己冇睇過其他私小
課本/功課 , 只從其他家長口中得知 , 不能比較 , 中文/常識 用普通話教 , 英文讀高一級 , 重grammer , 英數為主 , 但都要做中數 , 早會及上課就只用英文/普通話 , 老師/同學及同學們之間溝通就廣/普/英都有 , 因我完全不認識深水埗區中學 , 本區派入英中只知多數是上智 , 長天 , 銘賢等 , 其餘他區英中及自己考直資都有 .

hidemode

原帖由 SarsMum 於 08-9-29 10:05 AM 發表
hidemode,

請問你此校功課多不多, 中英數水平相對其它私小是怎樣, 小朋友是不是用全英語和老師同學溝通.

又中學派位如何.

我剛剛面試完, 對此校印象十分好, 想聽聽一些家長心聲.

Thank you

...

hidemode

請問是不是上堂做功課
thanks.

原帖由 hidemode 於 08-9-30 15:38 發表
SarsMum,

功課通常4-8樣 , "中英數水平" 自己冇睇過其他私小
課本/功課 , 只從其他家長口中得知 , 不能比較 , 中文/常識 用普通話教 , 英文讀高一級 , 重grammer , 英數為主 , 但都要做中數 , 早會及上就只用英文 ...

Hi, hidemode

功課每日都有4-8 樣咁多會唔會太多呀, 話晒佢地都係返全日喎返得嚟屋企都4,5 點啦, 如果真係咁既話真係考慮下讀唔讀呢間啦!!
Ah B

最新消息食完晏返嚟收到德貞既入學信啦, 叫我呢個星期六去交錢留位呀.  唔知出年小一會有幾多人一班呢? 我睇今年佢地小學話好似得16個人一班咋喎
Ah B

BB6392

留位費幾錢呀. 呢間係我第二心水, 第一係陳守仁, 不過都未in 陳守仁.  同埋講德育一定係有宗教學校優勝, 所以收到入學信我會交錢留位.

原帖由 BB6392 於 08-10-2 14:31 發表
最新消息食完晏返嚟收到德貞既入學信啦, 叫我呢個星期六去交錢留位呀.  唔知出年小一會有幾多人一班呢? 我睇今年佢地小學話好似得16個人一班咋喎

醒目開學勳章

留位費1000,我今天都收到信,下星期交留位費。

我有幾個問題:
1. 學費幾錢?;
2. 英語水平如何? 有幾多個外藉教師?
3. 功課多唔多? 係唔係只求分數既學校?

請知道既家長解答下.  謝謝!

醒目開學勳章

每天最後一堂tutorial class 可做工課 , 多唔多工課見仁見智 , 我大仔小學時讀津校都差不多 , 細仔一年級讀官校剛開學都有4-6樣 , 問過一些家長 , 好多同學一般在1-2小時可完成 , 有時功課係做改正 , 冇改正又少一樣 .

我信選擇德貞的家長 , 除了學業外 , 還希望自己的孩子在學校得到多些關懷及照顧 , 由我兩個兒子幼稚園到現在大仔讀F.2 ,我一定會抽空返學校做義工 , 希望從多方面更了解學校 , 或許是我不幸 , 過去大仔讀小學和細仔讀官校時遇不到有”心”的教職員 , 感覺真的不太好 .

我每天接送返學 , 由校長到老師都會在操場上見到 , 不論學習,品行或行為上的問題 , 很多家長都在此時找副校 , 主任或老師傾談 , 他們真的很helpful .

原帖由 wingchu 於 08-10-2 19:36 發表
留位費1000,我今天都收到信,下星期交留位費。

Hi wingchu,

請問你個係囝囝定係囡囡呀, 其實我都有諗過點都要交咗留位費先遲啲再睇下有冇其他學校收阿囡先作打算
Ah B

原帖由 BB6392 於 08-10-3 09:48 發表

Hi wingchu,

請問你個係囝囝定係囡囡呀, 其實我都有諗過點都要交咗留位費先遲啲再睇下有冇其他學校收阿囡先作打算

囝囝都收到信,會留位的,
問過副校,好似留位後就會安排
小一 普通話預備班 上定堂,
至去明天 上小一時 函接中文科。
希望可以見到大家。