用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培小轉直資 Update
go

培小轉直資 Update [複製鏈接]

各位,

作為今年 K3 家長, 今日剛去左家長會, 內容係關於升培小問題, 亦當然會 touch on 小學中學轉直資既問題了.

關於呢點, 校長俾我地既信息係....學校最快要響 2013 年 (即阿公定既死線) 先會轉直資, 而據校長所言係指響 2013 年升小一個班先會係直資既學生, 即係 2010 年入 K1 個班先會係, 之前既都係按依家既方法升培中 (即係聯繫關係, max 可以收唔多過 85% 既培小學生)

校長話, 因為依家培小開始變成小班 (一班約 30 人左右), 而培中學額係有 240 個 (6 班 x 40 人), 理論上 even 只可以收 <85% 既學生, 都即係可以收 max 204 人, 只有 36 人唔可以直升, 情況點都會比以前培小最高可以有 9 班小學, 每班 33-35 人為好, 但校長亦強調一句, 到底最後會收幾多人會完全係培中既決定, 即係話 "可以" 收 204 人 =/= 一定會收 204 人, 佢地仍可以揀街外一d 成績較好既外來生的.

以上係今日收到既 message, 如有錯漏, 歡迎今日有參加家長會既家長指正, 亦希望籍此比埋現在所有關心培小轉直資問題既家長知道.
   0    0    0    0

咁入番培中既機會點都比而家大, 雖然話仍然會考慮出面成績好既學生. 培小成績優異既學生, 亦有人去左英中讀, 咁計落, 係有壓力, 始終唔係100%, 但唔洗好擔心囉!

彥媽:

非常謝謝你既報料!尋日唔好意思,自從呀c6同我轉左個"生"台之後,好多地方都收唔到,就黎連d friend都無埋!

如果係細囡o個年已經轉左,咁就更係開心d....但轉唔到都無計...我仲記得你講過,中學多少要靠自己既實力,唯有希望佢地自己讀得叻d,咁咪多d選擇比自己!

Lulu

原帖由 彥彥媽咪 於 08-9-13 21:41 發表
各位,

作為今年 K3 家長, 今日剛去左家長會, 內容係關於升培小問題, 亦當然會 touch on 小學中學轉直資既問題了.

關於呢點, 校長俾我地既信息係....學校最快要響 2013 年 (即阿公定既死線) 先會轉直資, 而據校長 ...

彥媽:

多謝報料 ,咁我地都係要打醒十二分精神了,雖然聽落係多左位,但收唔收都要睇中學校長。

原帖由 Lulu0820 於 08-9-14 09:54 發表
彥媽:

非常謝謝你既報料!尋日唔好意思,自從呀c6同我轉左個"生"台之後,好多地方都收唔到,就黎連d friend都無埋!

如果係細囡o個年已經轉左,咁就更係開心d....但轉唔到都無計...我仲記得你講過,中學多少要靠 ...
小蕎媽媽

醒目開學勳章

咁即係依家小一呢批, 正正係2013 轉直資既第一批啦!

據校長所言係指響 2013 年升小一個班先會係直資既學生, 即係 2010 年入 K1 個班先會係

原帖由 clarentrendy 於 08-9-30 15:33 發表
咁即係依家小一呢批, 正正係2013 轉直資既第一批啦!

TKS! 報料

我想問下你地培中是否會轉英中, 因為依家學校有自主權.

yonniewong:

我想問下你地培中是否會轉英中, 因為依家學校有自主權
==> 個人認為機會不大, 因為咁多年培正最 proud of 既就係以佢一間中中, 都能培養出唔少猛人, 母語教學同一條龍式教育, 亦係佢既"賣點", 就算佢有得揀, 佢都唔會咁做, 因為咁咪即係"屈服" 係一般世人既眼中 (i.e. 英中比中中優勝") ??    

But may be the school could get back the right to choose the books for teaching.  They could make use of the english book and teach in Chinese as many years ago.
原帖由 彥彥媽咪 於 08-10-5 21:59 發表
yonniewong:

我想問下你地培中是否會轉英中, 因為依家學校有自主權
==> 個人認為機會不大, 因為咁多年培正最 proud of 既就係以佢一間中中, 都能培養出唔少猛人, 母語教學同一條龍式教育, 亦係佢既"賣點", 就算佢有 ...

Please  check PM.

Many thanks !!
各位,

關於呢點, 校長俾我地既信息係....學校最快要響 2013 年 (即阿公定既死線) 先會轉直資, 而據校長 ...

各位,

除左多左錢之外,其實轉左直資有咩分別??

請問培中轉直資既時間係咪即是 2019年(2013年 + 6 年小學階段) 開始? 定係 2013年培中都轉埋直資?

謝謝

各位,

轉左直資就可以收晒自己學生,而家中學係津貼,要跟呀公個system,小五小六要考呈分試,最頭個120名(上年300幾人計)一定收返,其餘既都要抽獎!

至於學校係2013定2019轉,咁就唔多清楚喇!

Lulu

原帖由 cy36baby 於 09-1-13 12:25 發表

除左多左錢之外,其實轉左直資有咩分別??

chris_618:

請問培中轉直資既時間係咪即是 2019年(2013年 + 6 年小學階段) 開始? 定係 2013年培中都轉埋直資?
==> 據校長所言, 係2013 升小同打後個d 小一生先會係直資生, 即係 2019 先會係轉直資.

但個人覺得, 好多野仲會有變數, 暫且聽住先為佳.  感覺上培正係想拖延轉直資既時間, 因為當中仲有好多野未傾掂數.

謝謝妳的回覆!

原帖由 彥彥媽咪 於 09-1-13 17:18 發表
chris_618:

==> 據校長所言, 係2013 升小同打後個d 小一生先會係直資生, 即係 2019 先會係轉直資.

但個人覺得,  ...

Hello,
Is that mean those K1 students intake in 2010 will be promoted to 培中直資? This would be good news for these students as 培中直資 could have a right to take 100% student from 培小. Is my understanding correct?

又想問下, 培小轉直資, 咁佢既小一學位係OPEN比所有人去考OR 都一定會留返大部份位比培幼呀?????

我仔仔今年K2, 2010要考小學, 2011年入讀, 咁培小係咪已經轉左直資?

好似係中學轉直資唔係小學呀!!!
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

Even at now, PC Middle School is taking almost over 90-95% of its F1 students from PC Primary School.

原帖由 Civic1500 於 10-2-26 02:23 發表
Hello,
Is that mean those K1 students intake in 2010 will be promoted to 培中直資? This would be good news for these students as 培中直資 could have a right to take 100% student from 培小. Is my under ...
‹ 上一主題|下一主題