用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 08/09 Nursery 齊齊傾
樓主: mermaidmom
go

08/09 Nursery 齊齊傾 [複製鏈接]

hi, 小皇帝, orientation 我只係 attend 左星期四, 阿仔星期五病左, 我地無返呀

你係 a 定 b group ? 阿仔係 a ar.

原帖由 小皇帝 於 08-9-17 05:34 PM 發表
mermaidmom,

Thanks.

MrsCLee,

My girl is also in N Nurple. If so, I think I may meet you before during the two orientation days.
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

Hi 各位mama好! 我個女叫Claudia,讀N5.

hi, 我係初嚟報到....我有個問題想請教你地呀....

我想俾亞女讀SC, 亞女將會於2010年讀k1, 因為我想亞女兩歲讀n1, 因為SC冇兩歲班, 所以會報其他幼稚園讀n1.....想問吓你地小朋友之前有冇讀n1? 讀邊間? 因為我驚SC只收某些幼稚園嘅n1學生.....thanks.

剛剛收到通告,知道學校準備開Science workshop,不過時間剛剛同阿仔原先的英文playgroup 撞時間,但係仔仔返st cat開心過返playgroup 。真難選擇,有無人知道Science workshop好唔好,成效怎樣呢?

我也看到通告了。
剛剛上了Science workshop的網頁看,
發覺原來有 Team 1(9堂)和 Team 2 (13堂) 2部份。
雖不知為何沒有 K2的課程,
但我想我會為我囡囡報讀吧,
因她最喜歡問 "呢個係咩嚟家"....
我想她會喜歡這課程的。

不過通告寫明人數過多時要抽籤,
就算報了名也不保證一定讀到吧??

各位媽咪,

請問有沒有人知道K1共有多少班?
我的女兒是 N Pear (雅息士道校)的,
我知道有其他類似的班別名稱如 N Star等。
但我見到還有如  NB ? N5? 等的,
是簡稱還是班名嗎?

唔好意思, 我在SC的網站內找不到Nursery 班的資料.. 我囡囡1.5歲, 我想找找一些給她明年讀的N 班資料...

可否有高人指點一下?

MrsCLee,

我阿女係group b. 他們是同班不同組, 可能遲些, 他們會彼此認識. :)

原帖由 MrsCLee 於 08-9-19 15:03 發表
hi, 小皇帝, orientation 我只係 attend 左星期四, 阿仔星期五病左, 我地無返呀

你係 a 定 b group ? 阿仔係 a ar.

viviyu,

NB 同 N5 個 d 唔係簡稱,係羅福道個邊 d 班名嚟架.

essex campus 就多數用 fruit, flowers' name etc 做班名.

JessicaSze,

我都有同一個問題, 星期六早上已安排了她參加其他活動(畫畫), 因為阿女係下午班, 所以只有星期六才有課外活動, 而且是和她的朋友仔一齊, 一直都畫得很好很開心, 所以都不知道應該點???

原帖由 JessicaSze 於 08-9-19 21:28 發表
剛剛收到通告,知道學校準備開Science workshop,不過時間剛剛同阿仔原先的英文playgroup 撞時間,但係仔仔返st cat開心過返playgroup 。真難選擇,有無人知道Science workshop好唔好,成效怎樣呢? ...

science workshop 要自己接送真係好遠呀, 而且好貴...
之前sc有攪過english drama workshop口裨麻麻, 上完一期之後又再開延續course, 都係好貴, 唔知science workshop會唔會都係甘呢?

原帖由 小皇帝 於 08-9-22 12:22 發表
JessicaSze,

我都有同一個問題, 星期六早上已安排了她參加其他活動(畫畫), 因為阿女係下午班, 所以只有星期六才有課外活動, 而且是和她的朋友仔一齊, 一直都畫得很好很開心, 所以都不知道應該點???

...

我都報左, 因為我本身無為阿仔報任何興趣班, 不過, 收唔收都無所謂, 咁細個, 都係玩多

不過書就無買 LA, 太貴, EXCHANGE RATE 用 11計
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

又唔洗返學, 呀囝喺屋企搗蛋喇!!

大家有咩節目可以安排比小朋友? 佢地唔洗返學, 但係我地耍返工....

哈哈哈,阿仔咁好精力丫....

我個女就同個工人玩,尋日麻麻就帶左阿女上佢屋企玩咋....

屋企活動,都係不外乎玩玩具、讀圖書、睇 vcd/dvd、填下色、玩下泥膠等等....

原帖由 mermaidmom 於 08-9-24 11:45 發表
又唔洗返學, 呀囝喺屋企搗蛋喇!!

大家有咩節目可以安排比小朋友? 佢地唔洗返學, 但係我地耍返工....

係屋企真係頭痛, 拆屋咁濟

係咪個個 mami 都開始比阿仔返興趣班 ?

原帖由 viviyu 於 08-9-19 22:42 發表
各位媽咪,

請問有沒有人知道K1共有多少班?
我的女兒是 N Pear (雅息士道校)的,
我知道有其他類似的班別名稱如 N Star等。
但我見到還有如  NB ? N5? 等的,
是簡稱還是班名嗎? ...

其實呢個問題我都好想知,我個女係NB,但有D就NSTAR,NGREEN...好似好亂咁!究竟有幾多班呢?

星期六o既science workshop 都係撞正阿女o既興趣班,
所以都無得參與!
mrsclee, 你不妨考慮俾你囝囝上d音樂班或者畫班,相信大部份小朋友都有興趣o既!

wasabi-cat,

謝謝你告訴我。
原來那些是班名....班別那麼多,
難怪用水果和花朵的名字也不夠用。

原帖由 wasabi-cat 於 08-9-22 12:15 發表
viviyu,

NB 同 N5 個 d 唔係簡稱,係羅福道個邊 d 班名嚟架.

essex campus 就多數用 fruit, flowers' name etc 做班名.

我都有比個女上 music playgroup,但就無撞 science workshop 既時間,所以都可以報下,抽到就參加 lor...

大家如果想比小朋友參加 d playgroup, 最緊要留意下會唔會有 d 班係要預先輪候,因為少則排幾個月,多則可能以年計架.

你就好啦係NB, miss pong同miss anna係very good老師, 我呀囡第一年都係比佢地教, 之後就一年比一年.... 宜家阿囝連第一年都冇甘好彩呀!!!:;pppp:

原帖由 QutieBaby 於 08-9-24 21:09 發表

其實呢個問題我都好想知,我個女係NB,但有D就NSTAR,NGREEN...好似好亂咁!究竟有幾多班呢?
‹ 上一主題|下一主題