用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 日日喊
go

日日喊 [複製鏈接]

我個囡囡日日都喊,一定要我陪她上課.老師今天要我們出去,我遠遠看著她被老師帶出班外,一直喊到放學,真系心痛
有無人教下我點哄佢上學啊
   0    0    0    0
我愛BB

回覆 # 的文章

慢慢適應吧.

原帖由 25660859 於 08-9-9 23:10 發表
我個囡囡日日都喊,一定要我陪她上課.老師今天要我們出去,我遠遠看著她被老師帶出班外,一直喊到放學,真系心痛
有無人教下我點哄佢上學啊 ...

1. 解釋比小朋友聽佢點解要返學. (唔好比佢誤會你地唔要佢.)
2. 堅決告訴小朋友她一定要返學.
3. 講多d有關學校既野比佢聽(可以睇下一d小朋友返學既故事書), 如有好多野玩, 有好多小朋友同佢玩, 老師好錫小朋友............千萬唔好講老師會罵小朋友, 令到佢對學校/老師產生恐懼.
4. 送小朋友返學時, 唔好在校門外留戀, 偷睇小朋友既情況, 一交比老師後就即刻離開.  要相信老師.
5. 放學時, 要第一時間接小朋友放學. 勿讓佢久等.
6. 同小朋友分享多d佢返學既情況.

哈哈.........以上係本人愚見, 希望幫到你.

其實你可以同老師傾下佢既情況, 睇下有冇咩可以幫下佢架. :)

其實關小朋友性格事, 以前唔覺我個仔好貼身, 不過佢番N (8月開始) 就係日日哭, 到而家都係扭下, 我的足足用左我一個月呵...(而家先好d. )我見多數小朋友都唔會的,
最重要信任老師, 相信哩個是個過程, 佢地慢慢會習慣的, :;pppp:

原帖由 25660859 於 08-9-9 23:10 發表
有無人教下我點哄佢上學啊 ...

醒目開學勳章

小朋友番n1 定 k1呀?

n1 啊,今天又系喊,我真系要 ,有時都好失落啊
我愛BB

原帖由 BH_2 於 08-9-10 13:38 發表
其實關小朋友性格事, 以前唔覺我個仔好貼身, 不過佢番N (8月開始) 就係日日哭, 到而家都係扭下, 我的足足用左我一個月呵...(而家先好d. )我見多數小朋友都唔會的,
最重要信任老師, 相信哩個是個過程, 佢地慢慢會習 ...

甘你有無再陪佢上課啊,還是一送到課堂馬上走,我個個由上課喊到下課,老師要我陪她半堂先走,但我覺得那時走她喊得好勁,但一開始就走又怕她哭得太久了,都唔知點算
我愛BB

quote]原帖由 25660859 於 08-9-11 00:55 發表

甘你有無再陪佢上課啊,還是一送到課堂馬上走,我個個由上課喊到下課,老師要我陪她半堂先走,但我覺得那時走她喊得好勁,但一開始就走又怕她哭得太久了,都唔知點算 ... [/quote]
相信你一定好擔心.其實要有個適應期.bb咁細個要適應咁大既轉變真係唔容易.但你一定要放手.唔好陪佢,安心文比老師.因為他們會懂得照顧bb.
希望你bb可以快d適應啦.我地作為父母.見到佢地咸~~心都up埋

我個女都係一樣, 聽到佢喊, 個心的確係唔安樂, 我個女本來已經唔喊, 點知病了一個星期, 再返學佢就日日都喊...
不過, 我問過佢返學好唔好玩??佢又答我好玩, 即係佢唔係唔鍾意間學校, 只係唔捨得同我分開...我認同係要比d時間個小朋友去適應, 再睇耐小小, 睇下佢會唔會好d...如果你confirm間學校係ok, 對個小朋友都好好和耐性, 你就不彷忍心d, 亦唔好比佢見到你都唔捨得...這個是小朋友必經的階段, 要比佢地學習和成長...不過, 最重要都係要confirm間學校係無問題啦....唔好唔開心啦...

原帖由 25660859 於 08-9-11 00:55 發表

甘你有無再陪佢上課啊,還是一送到課堂馬上走,我個個由上課喊到下課,老師要我陪她半堂先走,但我覺得那時走她喊得好勁,但一開始就走又怕她哭得太久了,都唔知點算 ...

回覆 # 的文章

我個女今年讀n1,頭1星期都沒有喊, 但2個星期開始說唔番學但回到學校就沒有咸, 到了現在己經差不多1個月了每天都跟我說唔番學,
真係唔知點算, 我同老師講,老師說她可能扭吓再給她時間.

醒目開學勳章

其實n1嘅小朋友真係未適宜番學架, 佢地咁細, 沒有媽咪係身邊,真係好驚架! 我個小朋友今年k1, 番學完全無問題, 仲好開心地自己上校車tim。 我再問學校的情況, 我囡及老師都話沒有一個小朋友喊, 佢地完全適應到。
所以大一年同係大仔真係爭d架!

請問你的小朋友讀那一間學校?

原帖由 fskaren2002 於 08-9-12 11:31 發表
其實n1嘅小朋友真係未適宜番學架, 佢地咁細, 沒有媽咪係身邊,真係好驚架! 我個小朋友今年k1, 番學完全無問題, 仲好開心地自己上校車tim。 我再問學校的情況, 我囡及老師都話沒有一個小朋友喊, 佢地完全適應到。
所以 ...

我個女又係今年返n1, 我淨係陪左佢返3日學, 上個星期四已經獨自上堂, 本來都好地地完全無喊過, 近呢兩日, 起身時嚷著要返學, 但返到學校我話走就即喊, 一日比一日大聲, 聽到佢係咁叫我, 個心好心up

我個囡今天喊到 ,真系心UP
都唔知佢要喊到幾來先適應到,老師話下星期唔可以陪了,唔知啊囡是不是要喊三個鍾,真系好擔心啊
我愛BB

原帖由 060905 於 08-9-12 12:36 發表
我個女又係今年返n1, 我淨係陪左佢返3日學, 上個星期四已經獨自上堂, 本來都好地地完全無喊過, 近呢兩日, 起身時嚷著要返學, 但返到學校我話走就即喊, 一日比一日大聲, 聽到佢係咁叫我, 個心好心up。 ...

老師話呢種小朋友比效貪新鮮及貪玩,
因學校多野反,反反下才知上學是冇媽媽陪的,
我仔仔返左3日1個鐘,不停反玩具,(我冇陪在窗外睇),
第4日2個鐘,反到咁上下才扭走,
第5日2個鐘,一入去喊到放學,
心痛死我呀,而不得衝入去抱下拒呀!!

原帖由 kiki523 於 08-9-13 16:03 發表

老師話呢種小朋友比效貪新鮮及貪玩,
因學校多野反,反反下才知上學是冇媽媽陪的,
我仔仔返左3日1個鐘,不停反玩具,(我冇陪在窗外睇),
第4日2個鐘,反到咁上下才扭走,
第5日2個鐘,一入去喊到放學,
心痛死我呀, ...

我個個又系甘樣,老師成日安慰我,說慢慢來啊
現在在家裏還慘,我去洗澡都要跟埋入去,唔知系唔系怕我趴出窗走 ,都同佢說好去洗澡,她還是要跟埋入去,真系
我愛BB

我都係至從個女返左學之後, 好似驚死我會走左去, 返到屋企痴到實晒, 連食飯都要坐大脾, 佢平時都肯痴婆婆, 而家如果我係到婆婆都唔要, 就算肯俾婆婆抱住, 我都要係佢視線範圍, 唔係就係咁「咪呀, 咪呀, 你係邊呀」, 你遲少少出現, 就放聲大哭, 跟住就變左隻樹熊, 都唔知是喜定悲!

原帖由 25660859 於 08-9-13 23:31 發表

我個個又系甘樣,老師成日安慰我,說慢慢來啊
現在在家裏還慘,我去洗澡都要跟埋入去,唔知系唔系怕我趴出窗走 ,都同佢說好去洗澡,她還是要跟埋入去,真系 ...

我個女的情況都和妳們的差不多, 但佢一起身就話我唔返學, 我話今日放假不用上學先肯飲奶, 跟住話今日不用返學, 聽日我都唔返學, 我要留在家要媽媽照顧我, 激死

原帖由 060905 於 08-9-14 17:05 發表
我都係至從個女返左學之後, 好似驚死我會走左去, 返到屋企痴到實晒, 連食飯都要坐大脾, 佢平時都肯痴婆婆, 而家如果我係到婆婆都唔要, 就算肯俾婆婆抱住, 我都要係佢視線範圍, 唔係就係咁「咪呀, 咪呀, 你係邊呀」,  ...

小朋友要時間習慣, 我囝囝返N1時, 每天返到學校都喊, 我或者99帶都喊, 返左半年都一樣 , 返到學校換鞋時冇問題, 但一同佢拜拜就喊. 要主任或者班主任抱至收聲, 放學就好開心, 足足一年, 62仲問係咪老師對佢唔好, 激死.  但佢上K1時我幫佢轉左學校, 要坐保母車, 反而唔喊.  所以要對學校有信心.
‹ 上一主題|下一主題