用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 南區
go

南區

醒目開學勳章

請問香港仔  南區   邊一比較好呢???

應該係田始同置始, 南官就派位好.

南區最多人選係田始,
程度和置始差不多,都幾好,校風上置始比田始好,
派位上就田始的band1學生派得好過置始,但band2-3學生就置始派得好過田始。

南官派位好,校風都唔差。
培德校風和程度都幾好。

田始、置始和香聖明年都係行大班教學。

我兩個仔都係田始讀過既, 大仔今年F.4, 細仔剛畢業, 睇翻校刊上一年既小一每班都係約33人到, 傳聞話教署唔比學校收咁多學生.....
原帖由 aigoma 於 08-9-9 21:57 發表
南區最多人選係田始,
程度和置始差不多,都幾好,校風上置始比田始好,
派位上就田始的band1學生派得好過置始,但band2-3學生就置始派得好過田始。

南官派位好,校風都唔差。
培德校風和程度都幾好。

田始、置始和香聖明年都 ...

醒目開學勳章

Thank you so much......

南區

想問問,海怡寶血、置富始南、田灣始南,香港仔聖百多祿邊間好?
:-x

原帖由 女女 於 10/9/2008 12:39 PM 發表
想問問,海怡寶血、置富始南、田灣始南,香港仔聖百多祿邊間好?

置富始南~o.k.
海怡寶血~麻麻地
香港仔聖百多祿~o.k.

我個仔今年係田始畢業, 今年派位整體成績幾好, A班大部份人都派左出外區, 全級有3個入皇仁, 好似有8個入英皇, 自行派位時連考第4/5既都有得去皇仁面試, 考約第10名既聖保羅男女中學都收.....
不過回想大仔揀田始時, 田始唔收(佢係幼稚園年年都係考第一既), 算好彩統一派位時派翻, 跟住幾年後細仔夠分入埋去.
不過想派位穩陣, 就揀南官.

多謝你的寶貴資料,我想再問多少少資料,田灣始南和置富始南,有咩分別,邊間好d?

原帖由 LittleKidult 於 08-9-11 09:25 發表
我個仔今年係田始畢業, 今年派位整體成績幾好, A班大部份人都派左出外區, 全級有3個入皇仁, 好似有8個入英皇, 自行派位時連考第4/5既都有得去皇仁面試, 考約第10名既聖保羅男女中學都收.....
不過回想大仔揀田始時,  ...

田始係由置始分出黎既, 當年始南(置富)係上下午班制, 因為政府開始攪小學全日制, 咁政府應聖公會要求, 約10年前係田灣起左間學校, 比置富始南分左上晝班去田灣, 下晝班就留翻係置富, 而兩間始南都變成全日制. 你可以上該校網頁睇下 http://www.tcn.edu.hk/
邊間好, 就好難真正比較, 但同區黎講就係兩間始南做首選.
原帖由 女女 於 08-9-11 10:06 發表
多謝你的寶貴資料,我想再問多少少資料,田灣始南和置富始南,有咩分別,邊間好d?

Thanks so much Little Kidult

little kidult: 你兩個仔有無補習? 有無好既補習介紹?

原帖由 LittleKidult 於 08-9-11 09:25 發表
不過回想大仔揀田始時,  ...

大仔有去補習社補英文同a-maths, 唔記得名, 係以前people賣電話果座商業大厦樓上, 不過我覺得只係不過不失
細仔係上門單對單補英文同普通話.
原帖由 女女 於 08-9-11 17:10 發表
little kidult: 你兩個仔有無補習? 有無好既補習介紹?

little kidult: 我係一個全職媽媽,我都要搵定一間好既補習社,如果田始收我個女女,我都想搵一間係田灣。真好感激你巴寶貴資料,由起初唔知揀邊間,又唔知間學校好唔好,好心急,又驚揀錯就幣,聽左你既意見後,對間學校都有d信心,多謝你,你係唔係都係住係南區架?

原帖由 女女 於 08-9-11 17:10 發表

我係住香港仔既, 不過講真我唔建議小朋友咁細個去補習, 到小朋友成績真係唔得先想辦法(補習)都未遲既.
原帖由 女女 於 08-9-12 09:41 發表
little kidult: 我係一個全職媽媽,我都要搵定一間好既補習社,如果田始收我個女女,我都想搵一間係田灣。真好感激你巴寶貴資料,由起初唔知揀邊間,又唔知間學校好唔好,好心急,又驚揀錯就幣,聽左你既意見後,對間學校都有d信心,多謝 ...

我最主要係我怕無時間教功課,我聽聞田始都好多功課,程度都幾深,如果係補習社做晒功課,我可以返到屋企只同佢溫書,唉...做父母都好多擔心。

原帖由 LittleKidult 於 08-9-12 10:29 發表
我係住香港仔既, 不過講真我唔建議小朋友咁細個去補習, 到小朋友成績真係唔得先想辦法(補習)都未遲既.

功課好似唔算太多, 我個仔通常都可以係學校做晒功課既, 不過會有好多(親子)美勞, 口號, 標語等創作要做, 而好多時都係比一兩日時間要做好, 呢個先係難題....
原帖由 女女 於 08-9-12 12:45 發表
我最主要係我怕無時間教功課,我聽聞田始都好多功課,程度都幾深,如果係補習社做晒功課,我可以返到屋企只同佢溫書,唉...做父母都好多擔心。

...

咁我都無咁擔心,d 程度係唔係都好深架,多唔多默書、測驗? 你就好啦! 你個大仔都升中一,大個仔啦....唉..我先剛剛起步,大家要一齊努力呀!

原帖由 LittleKidult 於 08-9-12 13:28 發表
功課好似唔算太多, 我個仔通常都可以係學校做晒功課既, 不過會有好多(親子)美勞, 口號, 標語等創作要做, 而好多時都係比一兩日時間要做好, 呢個先係難題.... ...

我想問~田始定係南官好?
我個仔今年要入表申請讀小一喇, 宜家仲煩緊讀邊間. 聽人地講田始係多功課, 而且平時測驗個D都會計落考試分度? D間學校係咪3考3測? 會唔會太辛苦? D人話南官好難入, 課程好似話係淺D. 不過話派位幾好, 知唔知上中文堂你用廣東話定普通話教? THANKS

原帖由 MrsTing 於 08-9-13 11:42 發表
我想問~田始定係南官好?
我個仔今年要入表申請讀小一喇, 宜家仲煩緊讀邊間. 聽人地講田始係多功課, 而且平時測驗個D都會計落考試分度? D間學校係咪3考3測? 會唔會太辛苦? D人話南官好難入, 課程好似話係淺D. 不過話 ...

等我答句咀先, 我個女今年剛剛升小一(田始), 佢係3測3考架, 不過講明測驗不會計落考試分.
我覺得D中文都幾深下.不過我只係返左兩星期學.希望可以幫到你啦!