用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 08培基小一交流站
樓主: KW
go

08培基小一交流站

好想知幾時先開始默英文呢..

請問 10/10  P1 家長日,是放學後見還是編排時間見呢?

KW,
中文默書 okay 嘛?阿仔漏做一條扣了10分, careless mistake   希望明日會有進步啦!

英文默書? 又無提過喎,不過妳有無覺得 copy book 的生字比較淺? 定還是 train 他們寫靚靚字呢? 昨晚仔仔讀英文故事,他說老師是播帶的,因我以為係老師講,好鬼得意,有高低音句架

中文默書 90/90,我都怕他大意出錯,好彩無錯.家長日唔知点安排呢....

copy book 算淺,可能錬下字体掛.

英文書咁得意?等我叫亞仔讀下先.
我反而聽我仔用普通話讀中文好得意…hehe

原帖由 Sue^_^ 於 08-9-29 10:02 發表
請問 10/10  P1 家長日,是放學後見還是編排時間見呢?

KW,
中文默書 okay 嘛?阿仔漏做一條扣了10分, careless mistake   希望明日會有進步啦!

英文默書? 又無提過喎,不過妳有無覺得 copy book 的生字比較淺? 定還是 trai ...

係呀 .... 阿仔都有時用普通話讀中文,聽過佢講 '打開書本第XX頁',自己同自已講囉 ..... 唉...講真我 d 普通話唔掂,就算阿仔發音錯都唔知,就好似最初學的 '鉛筆',真係唔知原來係這樣讀的

我簡直不敢插口, 怕他明明講岩,聽左我講讀錯就"幣"...

原帖由 Sue^_^ 於 08-9-29 12:25 發表
係呀 .... 阿仔都有時用普通話讀中文,聽過佢講 '打開書本第XX頁',自己同自已講囉 ..... 唉...講真我 d 普通話唔掂,就算阿仔發音錯都唔知,就好似最初學的 '鉛筆',真係唔知原來係這樣讀的 ops:" /> ...

我都有同樣問題,呀囡話普通話唔識,我都口啞啞,怕教錯佢!

KW,
請問 Eng Dict 早否只寫 one - ten?
其餘第2和3不需寫和默,阿仔話係,但我總係覺得係要默全部3句囉!妳可否幫我問妳仔仔? Thanks!!

我都覺得要默理全部3.等我問下我仔再覆妳..

原帖由 Sue^_^ 於 08-9-30 09:37 發表
KW,
請問 Eng Dict 早否只寫 one - ten?
其餘第2和3不需寫和默,阿仔話係,但我總係覺得係要默全部3句囉!妳可否幫我問妳仔仔? Thanks!!

all,
我星期一去了瀝源o個兩間店,一間睇唔到名,但有部衣車在內的,店員話冬季女仔只有裙,男仔只有西褲,沒有黃恤衫,冬季運動服無做,要10月尾才開賣。至於另一間叫沙角行,就話完全無做我校冬校服。
我昨天去了禾輋的豐昌順問過,佢地話無做我校校服呀! 照咁睇,我好大可能都要幫襯金x呀!

我個仔都話只需默one - ten

原帖由 KW 於 08-9-30 12:09 發表
我都覺得要默理全部3句.等我問下我仔再覆妳..

我仔話要默埋其他堝.....我己着手叫他串哂全部字...有無其他媽咪知呢?若今晚寫手冊問唔知趕唔趕得切答呢..

原帖由 122510 於 08-10-1 15:07 發表
我個仔都話只需默one - ten

昨晚又問阿仔,老師話係要默全部3句!
So 各位努力喇!!

Thanks 恩禧媽報料呀!
今趟真係要幫襯金X啦,貴10-20%架!
妳覺得禾輋的豐昌順怎樣?上次去問校服,態度甚差,就算有都唔幫襯佢呀:;pppp: !

睇到英文 dict. 範圍簡直嚇一跳,一次串 20幾至30個vocab. 我最初估都係 one - ten, 或者加埋 greeting pharse. 真係一d都唔簡單.

話多唔多,但話少又唔係,nos & greeting 阿仔都 okay, 今晚開始要遂d要他記其他字。

原帖由 csjlo 於 08-10-2 11:03 發表
睇到英文 dict. 範圍簡直嚇一跳,一次串 20幾至30個vocab. 我最初估都係 one - ten, 或者加埋 greeting pharse. 真係一d都唔簡單.

請問 10/10 家長日是怎安排的?
要申請放假呀!

我剛好一早攞左大假. 學校網內"最新消息"有提家長日事項. 今日到而家未有功課相片,唔通真係只限開學頭一個月先有?!提提大家似乎明天要交雜費,我早前mark 左係我本Diary 度, 今晚要check 下手冊先,好似要入落八達通交...

原帖由 Sue^_^ 於 08-10-2 13:26 發表
請問 10/10 家長日是怎安排的?
要申請放假呀!

家長日似乎無預留時間跟班主任傾談喎?
又話唔好帶子女回校,放假咩? 我想睇下上堂情況呀!

我諗指一盅幾件果d家長唔好抱埋細果件去掛

我唔見左金x張冬季校服list. 你們可否email /or fax一個copy 俾我呢?有就PM我la.

原帖由 Sue^_^ 於 08-10-3 16:00 發表
家長日似乎無預留時間跟班主任傾談喎?
又話唔好帶子女回校,放假咩? 我想睇下上堂情況呀!

仲有無一信家長呀?

學校內聯網嗰新individual login & password唔work, 你地d ok 嗎?

亞仔今曰病了,要早退...我歸心似箭...想快d放工..