用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 08培基小一交流站
樓主: KW
go

08培基小一交流站 [複製鏈接]

妳們的興趣班是否全部 '得償所願' 呀?
我仔仔明天陶藝班,有無一齊上呀?

請3 各位培基媽咪以下問題. 多謝解答!!
1. 小一適應困難嗎? 幾時開始要默書, 考試呢?
2. 升中派位好嗎?

Sea

Hi Sea,

1)Up to now my son feels very ok, he loves school very much.  Next Monday will have the first Chinese dictation.

2)升中派位 very good. 培基 web site has the detail. Go here and take a look.

原帖由 sea 於 08-9-17 12:32 發表
請3 各位培基媽咪以下問題. 多謝解答!!
1. 小一適應困難嗎? 幾時開始要默書, 考試呢?
2. 升中派位好嗎?

Sea

Hi Sue,

Yes. 得償所願. My son is joining Math, Violin and Swim class

原帖由 Sue^_^ 於 08-9-16 22:26 發表
妳們的興趣班是否全部 '得償所願' 呀?
我仔仔明天陶藝班,有無一齊上呀?

Hi KW,

默書範圍困難嗎?

昨日聽仔仔讀 '我的家,有爸爸,有媽媽 .......',又用國語讀,好鬼得意 :D ,但需要背默嗎? 我知聖心要背默這篇。
還有記校歌,阿仔只記得2、3句咋 !。

默書範圍是某幾個詞語.点默法要默完先知

原帖由 sea 於 08-9-18 11:01 發表
Hi KW,

默書範圍困難嗎?

媽媽削蘋果, 削完一個又一個....好好笑...

原帖由 Sue^_^ 於 08-9-18 11:41 發表
昨日聽仔仔讀 '我的家,有爸爸,有媽媽 .......',又用國語讀,好鬼得意 :D ,但需要背默嗎? 我知聖心要背默這篇。
還有記校歌,阿仔只記得2、3句咋 !。 ...

阿仔無讀過喎? 今晚問下先 ....

原帖由 KW 於 08-9-18 16:37 發表
媽媽削蘋果, 削完一個又一個....好好笑...

是昨天中文功課朗讀P. 15-16...

原帖由 Sue^_^ 於 08-9-18 17:27 發表
阿仔無讀過喎? 今晚問下先 ....

老師給了阿仔獎勵紙,仔話要儲180張有野獎,我問係乜東東,佢話可以同校長握手喎! 我 refer handbook,點解差咁遠,阿仔領悟力有問題 ,還是老師整蠱阿仔呢?!

This whole week he wore PE uniform,妳們呢?

sue

妳仔仔ok.  180張可換取校長簽發的獎狀(堅貞獎勵證), 一定會同校長握手啦.

点解你仔whole week he wore PE uniform?  Day A(有早操), B(体育),D(体育), F (体育),先要喎.

原帖由 Sue^_^ 於 08-9-19 21:31 發表
老師給了阿仔獎勵紙,仔話要儲180張有野獎,我問係乜東東,佢話可以同校長握手喎! 我 refer handbook,點解差咁遠,阿仔領悟力有問題 ,還是老師整蠱阿仔呢?!

This whole week he wore PE uniform,妳們呢? ...

Friday Math homework "WS4B"無法找到,你地有無見到?

亞仔話無派到.我好奇怪,唔通漏左?

Because he has Fencing class on Thurs., 所以著PE uniform 的日子都頗多!!

另外想問 order meal,妳們的小朋友有無講 '唔好食' 呢? 因為阿仔見到又想 order 喎 (隔離飯香d)?! 而阿仔都曾講過有同學話唔好食,那日是吃雞脾,我問 '那同學有無講出聲話唔好食呀?' , 阿仔話有,而老師就話 '唔好食都要食架!'

妳們小朋友飯前有無祈禱呀? 阿仔日日都忘記的。

原帖由 KW 於 08-9-22 10:24 發表
点解你仔whole week he wore PE uniform?  Day A(有早操), B(体育),D(体育), F (体育),先要喎.

我仔根本上餐餐都話好好食,只是不喜歡有紫菜果次,我話咁下月唔揀果個餐law.

原帖由 Sue^_^ 於 08-9-22 13:28 發表
Because he has Fencing class on Thurs., 所以著PE uniform 的日子都頗多!!

另外想問 order meal,妳們的小朋友有無講 '唔好食' 呢? 因為阿仔見到又想 order 喎 (隔離飯香d)?! 而阿仔都曾講過有同學話唔好食,那日是吃雞 ...

原來俾隔離位同學仔攞左,
學仔交番俾老師,
好在我仔話其實係課堂上己經做哂..

我今日問老師時老師好nice, 她都覺得多數係學仔攞錯左,
哈哈,
初開學呢d事老師可能己經司空見慣

原帖由 KW 於 08-9-22 10:28 發表
Friday Math homework "WS4B"無法找到,你地有無見到?

亞仔話無派到.我好奇怪,唔通漏左?

今早同阿仔講 '打風唔駛返學呀!',佢即刻話 '好野',之後又訓番,那我知仔仔都唔多鐘意返學啦!

我今朝6点半醒,
立即開房間TV見3号仔,
即撲出廳,
亞仔坐在sofa飲野 ,
工人抱住BB. 我對亞仔講3号la. 要快d換衫返學la..

点知亞仔好冷靜咁話教處己宣布停課la…條友仔原來一早和工人在廳check 住電視知道左不用返學

我今早都係6點20分醒左,睇電視仲係8號,所以未叫阿女起身。到6點25分,教育局宣佈停課,我就返房瞓。到6點30分,我老公起身,睇到電視轉左3號,入來叫我,我話教育局都宣佈左停課,唔通會收番咩? 跟手我就同兩隻豬仔一齊瞓到9點呀!yeah!!!
‹ 上一主題|下一主題