用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 08培基小一交流站
go

08培基小一交流站 [複製鏈接]

大家好,我地不如用這平台交流下小一消息。

一信昨天只做2頁英文工作紙。

週一帶左好多書,好重,可能咁,昨天通告列清楚今天帶セ書。

我昨天下午上校內intranet都未見功課內容,可能未安排好.

大家覺得分班開topic傾定集中09小一topic傾方便d呢?

1    0    0    0

Hi hi,  KW  你記得我嗎? 我女小二喇,我又入黎傾得唔得呀? 不過我覺得我地學校d 媽咪好少上網, 我地間學校好少人傾!!! 唔知係咪呢個教育網好難揾呢?!!

Hello KW & Tara,
呢度又真係幾靜,希望大家 keep 得到啦!

我仔係一信班,佢話班主任都幾惡架!KW 妳仔/女有無報料呀? 我要追住問,阿仔先講 ... 唉...... 今日阿仔第一日食 lunch,唔知佢搞得掂無,佢食飯超慢,已經不停跟他講,學校好少時間食飯架,妳要食快d呀!

Tara, 妳女小二,那我們就可以問妳喇...我想問小一會否多功課,在導修堂可以完成嗎? 我們還報了3個興趣班。 還有學校是否一定要穿校褸,其他可以嗎? 還有襪呢? 好貴呀!

係呢 .... 妳們用甚麼墊呀? 阿仔話見到同學用膠墊,今天我只給他用紙。 那視藝堂又是用膠墊 or 雞皮紙也可呀?

Thanks very much!!

Hello Tara,

當然記得妳la!好開心你入來一齊傾.

我都覺得我地間學校d topic 少人傾,希望多D媽咪一齊傾,尤其高班的媽咪可以 share experience俾我地d初小媽咪,同級的又可以互相照應.

原帖由 Tara 於 08-9-9 12:57 發表
Hi hi,  KW  你記得我嗎? 我女小二喇,我又入黎傾得唔得呀? 不過我覺得我地學校d 媽咪好少上網, 我地間學校好少人傾!!! 唔知係咪呢個教育網好難揾呢?!!

Hi Sue,

我仔就無話老師惡,仲話好仲意返學,我都担心他吃得慢,他就話自己中間la, 不算最快也不算最慢...

尋日己经第一日食lunch, 妳仔仔無join今日先開始?

今日唔知有乜功課...

美術課枱墊我去文具鋪買, $2一張雞皮紙,個老板話小學一開4用作美術課枱墊

吃飯墊枱我記得迎新會老師提過用毛巾放在桌上墊住盒飯.昨天供應商又派了一張膠墊,但太大張放書包不太方便
原帖由 Sue^_^ 於 08-9-9 13:48 發表

我仔係一信班,佢話班主任都幾惡架!KW 妳仔/女有無報料呀? 我要追住問,阿仔先講 ... 唉...... 今日阿仔第一日食 lunch,唔知佢搞得掂無,佢食飯超慢,已經不停跟他講,學校 ...

原帖由 KW 於 08-9-9 14:05 發表
Hi Sue,

我仔就無話老師惡,仲話好仲意返學,我都担心他吃得慢,他就話自己中間la, 不算最快也不算最慢...

尋日己经第一日食lunch, 妳仔仔無join今日先開始?

今日唔知有乜功課...

美術課枱墊我去文具鋪買, $2一張雞 ...

sue, kw, tara,
你地好!我女係一誠班,不過我都來這邊傾下呀!~~

Hi 恩禧媽,

Welcome Welcome!!

原帖由 恩禧媽 於 08-9-9 21:47 發表

sue, kw, tara,
你地好!我女係一誠班,不過我都來這邊傾下呀!~~

襪我係著學校果d 架, 應該可以著出面果d. 不過襪褲就要14度 (好似) 先準著.

褸, 我都係著校褸, 好凍時可以著自己的深色褸.

功課一定唔多架喇, 放心, 不過佢地乘咪會係導修堂做lor...唔係, 都要返屋企做架喇!!!

重要提你地要比多d...大量圖書佢地睇, 佢地中文考試/test 佔1半係閱讀理解黎架 即是無得溫!!!

原帖由 Sue^_^ 於 08-9-9 13:48 發表

我仔係一信班,佢話班主任都幾惡架!KW 妳仔/女有無報料呀? 我要追住問,阿仔先講 ... 唉...... 今日阿仔第一日食 lunch,唔知佢搞得掂無,佢食飯超慢,已經不停跟他講,學校 ...

Hi KW,
因阿仔星期一要早退,after lunch 才回校,所以今日才第一日,問阿仔食飯有無問題,佢話 '無',不過係最後一個食完,老師無趕佢食,而其他食完飯的同學就會伏在枱休息。

Hi Tara,
其實導修堂是否係 '做功課' 堂,若唔做功課那可以做甚麼?
睇圖書? 慘啦 ..... 阿仔對睇書無大興趣,或者要訂紅蘋果呢類書比阿仔睇,希望可以 '刺激' 佢睇多d啦!

我又想問吃飯枱墊,是否可用毛巾而唔用飯墊都得架?

Hello 恩禧媽,妳好嗎? 搬屋未呀?

今次冬季校服我不打算再幫襯金輪la, 上次買左伍佰幾,見有媽咪話沙田有地方平d,遲d去睇睇先.男仔冬天短袂真係怕太凍,我地學校環境應駭十分風涼水冷....

尋日亞仔話有部份功課在導修堂做左,聽落咁慨安排不錯.

Tara, 聽你咁講,真係要俾多d課外書亞仔睇先得

原帖由 Tara 於 08-9-10 12:54 發表
襪我係著學校果d 架, 應該可以著出面果d. 不過襪褲就要14度 (好似) 先準著.

褸, 我都係著校褸, 好凍時可以著自己的深色褸.

功課一定唔多架喇, 放心, 不過佢地乘咪會係導修堂做lor...唔係, 都要返屋企做架喇!!!

重 ...

金輪又真係貴d,我在沙田買一套 PE uniform $68,想買多套替換,但最細的 size 仔仔話大件,叫我買細d,所以 '焗' 住要幫襯金輪,盛惠 $97

所以在金輪買冬季uniform,我想都要一仟蚊囉

金輪每樣一件都7佰幾,未計買多件替換...

尋日叠訂閱刋物資料好大叠,我仲未决定訂乜,紅蘋果就以前訂開,有一份是兒童科學之類亞仔想訂,但我怕未必合初小程度...

我仔用毛巾做飯墊,我問左幾次他都說其他同學都係咁.

原帖由 Sue^_^ 於 08-9-10 13:34 發表
金輪又真係貴d,我在沙田買一套 PE uniform $68,想買多套替換,但最細的 size 仔仔話大件,叫我買細d,所以 '焗' 住要幫襯金輪,盛惠 $97

所以在金輪買冬季uniform,我想都要一仟蚊囉 ! ...

大家好:
小女讀一誠班,請問帶書是否要同時帶作業呢?  你哋有無同小朋友貼紋貼返學?

Hello al1,

関於作業,小通告(釘在手冊)有寫就有帶,不過似乎己經被老師收起左,我反而唔知英文咁多本書是否要帶哂(listening..story book etc)

我仔無貼蚊貼,只掛了小蚊机在書包..

各位, 黑扳功課照己經在school intranet posted. 大家睇睇la

原帖由 al1 於 08-9-10 15:15 發表
大家好:
小女讀一誠班,請問帶書是否要同時帶作業呢?  你哋有無同小朋友貼紋貼返學?

我無用蚊貼,但就我噴花露水。
今日食飯又係最尾,唉...... 點搞呀仔!
那我都試下用毛巾做飯墊,可以帶少樣,但我問仔仔,又無提到有同學用毛巾,反而話同學用 wet cloth 抹完膠墊便放回書包。

原帖由 Sue^_^ 於 08-9-10 16:30 發表
我無用蚊貼,但就我噴花露水。
今日食飯又係最尾,唉...... 點搞呀仔!
那我都試下用毛巾做飯墊,可以帶少樣,但我問仔仔,又無提到有同學用毛巾,反而話同學用 wet cloth 抹完膠墊便放回書包。 ...

sue,
我未搬住,仲要睇埋細仔考到邊間小學,才打算呀!因我唔想細仔跟家姐上培基呀!

kw,
我其實以前幫你買過一部bb車,不過係差不多4年前囉!仲唔係用呢個身份,係我個真身呀!
食飯我都係用布的枱墊,唔洗咁重呀!我呢個月都係俾阿女帶飯返去食。

all,
冬季校服我都會去沙田睇下先再算呀!

all,
有無上學校個網睇相呢?

各位媽咪
可以給沙田買校服間舖的地址我嗎? thanks!

找不到喎,posted 在那裡呀? 是甚麼相?

原帖由 恩禧媽 於 08-9-10 21:01 發表
all,
有無上學校個網睇相呢?

我只知沙田瀝源有一間,有間中醫,賣生果那邊,好易搵,掛了好多校服在外。

各位媽咪,還有另外校服舖嗎?

原帖由 csjlo 於 08-9-10 22:41 發表
各位媽咪
可以給沙田買校服間舖的地址我嗎? thanks!
‹ 上一主題|下一主題