用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我仔得15分入陳瑞祺(喇沙)機會大嗎?
go

我仔得15分入陳瑞祺(喇沙)機會大嗎? [複製鏈接]

34網還有邊間好學校?
   0    0    0    0

我大仔當年06入小一, 同班同學15分自行入陳瑞琪, 我仔15分, 未能入馬頭涌(紅磡灣), 那你可知那間熱門, 當年2000出世, 龍年效應.......

老實講,我好可能第一AROUND都系選呢間,試下碰碰運气...
原帖由 chanyuki 於 08-9-9 00:39 發表
34網還有邊間好學校?

原帖由 chrischeung 於 08-9-10 13:52 發表
老實講,我好可能第一AROUND都系選呢間,試下碰碰運气...

對呀!除非是一線的名校,否則15分也可能成為幸運兒。我仔仔是05年的小一生,當年也有幾名幼稚園同班同學憑15分入到油天、馬頭涌(紅磡灣)和循道。希望你的小朋友也是一位幸運兒。

總之自行計分制, 你要去有宗教的學校,而你無, 機會等於0!! 除咗間學校之後統一派位是收後補生, 否則就要睇彩數!!

原帖由 chanyuki 於 08-9-9 00:39 發表
34網還有邊間好學校?
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

每年的情況都不同,有時可以,有時機會稍微。

如果甲類的申請者少,甲類獲取錄的人數相對較少,餘額會由乙類最高分的填補。如果比 15 分高的申請者又少,那 15 分的申請就有機會成功獲取錄。
‹ 上一主題|下一主題