用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學(全日) 有沒有北角蘇浙小學的家長??
樓主: wongnysw
go

有沒有北角蘇浙小學的家長?? [複製鏈接]

KCPS

Do you mean P.1 in KCPS and P.2 in St Jo (Wanchai) ?  I think St Jo in Wanchai is very 深 !?

原帖由 SK1 於 09-1-2 23:29 發表
要轉的話就只會轉去更深的學校.不要相信愉快學習的謊言了.如果可以轉去女拔,瑪利諾或瑪利曼.....就會考慮.
朋友的兒子讀小一,轉了去聖若瑟,但發覺程度太淺.再轉去聖保羅書院讀到小六,再升上男拔中一.
如果怕辛苦而轉 ...

醒目開學勳章

Yes, Wanchai St. Jo. KCPS P.1 is using P.2's English book. If a student transfers from KCPS to St. Jo, it means that the student has to repeat studying the same book. Understanding?

原帖由 sng 於 09-1-14 00:30 發表
Do you mean P.1 in KCPS and P.2 in St Jo (Wanchai) ?  I think St Jo in Wanchai is very 深 !?

我有2個鄰居和1個朋友的仔女讀蘇浙,家長話同學校係無乜溝通,教學方式都唔清唔楚,功課壓力不算大,而考測的壓力較大。
學術成績一向都係蘇浙強項,所以有人話程度深過名校都唔出奇,但我最深刻的是蘇浙學生比其他小朋友成熟得多,尤其上左3,4年級果d。

我個女只係K3, 已經好成熟, 同蘇小校訓 "整齊嚴肅", 入型入格呀!

原帖由 teac 於 09-1-14 15:26 發表
我有2個鄰居和1個朋友的仔女讀蘇浙,家長話同學校係無乜溝通,教學方式都唔清唔楚,功課壓力不算大,而考測的壓力較大。
學術成績一向都係蘇浙強項,所以有人話程度深過名校都唔出奇,但我最深刻的是蘇浙學生比其他小朋友成熟得 ...

wongnysw,
剛派了成績表, 囡囡成績如何? 滿意嗎?

心心媽咪,
喬心如何呢?

原帖由 wongnysw 於 09-1-4 00:37 發表
其實到現在我也不知道女女在學校的成績是怎樣, 剛十二月初的小考, 她不是全部100分, 沒有比較, 所以要到1月10日家長日, 有成績表才可以衡量。
如果是好的話(如前10名內), 相信我會讓小女繼續讀蘇浙, 因為有好的成績, ...

十月媽咪你好,我想問下,K3老師是不是每個小朋友都係比4或5分在成績表上,唔會有1,2,3分,係唔係有d小朋友拿全部5分。

原帖由 十月媽咪 於 09-1-14 15:30 發表
我個女只係K3, 已經好成熟, 同蘇小校訓 "整齊嚴肅", 入型入格呀!

隔離班我唔太清楚, 不過我女嗰班 & 我女, 英文科就有2分呢個情況出現, 而最搞笑既係, 2分係畀響D上課專心程度 & 分組討論嗰陣既表現...而其餘同學術上有關既問題都5分, 我同我佬見到張評估表, 忍唔住去見英文老師, 因為我地都覺得, 如果呢兩項平時分係咁低既話, 即係代表我個女平時唔多聽書兼唔多講野啦, 既然係咁, 點解又會條條問題都識答既呢? 好茅盾啫!

FINAL英文老師話, 由於佢係新唻我女嗰班教, 未清楚我女既學習情況, 而份評估又響11月嗰陣做, 認識我女唔夠深, 以為佢上堂左望右望係唔專心, 但後尾發覺原來佢係咁樣學習既, 話第二個學 期應該會好D喎....唉...是但啦, 我地兩公婆拎住份評估表, 就得啖笑啦!

你小朋友係咪都係K3呀? 介唔介意話我知係邊班? 唔方便既話, PM話我知丫!

中文嗰六大項, 就三個4分, 其餘全部5分, 我識一個隔離班同學仔就1個4分, 其餘全部5分, 至於其他人如何? 不知道了? 但肯定既係, 我囡嗰班都有人3分, 2分的, 至於1分有無, 就唔知喇!

原帖由 teac 於 09-1-15 16:18 發表
十月媽咪你好,我想問下,K3老師是不是每個小朋友都係比4或5分在成績表上,唔會有1,2,3分,係唔係有d小朋友拿全部5分。

我個仔係H班,佢無你個女咁叻,4分有6,7個咁多,其它5分。英文科就係發表意見一個2分,,其它5分。
你囡囡讀邊班?小學會報邊間or讀返蘇浙?

原帖由 十月媽咪 於 09-1-15 16:27 發表
隔離班我唔太清楚, 不過我女嗰班 & 我女, 英文科就有2分呢個情況出現, 而最搞笑既係, 2分係畀響D上課專心程度 & 分組討論嗰陣既表現...而其餘同學術上有關既問題都5分, 我同我佬見到張評估表, 忍唔住去見英文老師,  ...

我女係上午班的, E班啊! 班主任同英文老師都係新教佢地, 要重新觀察同認識佢地啊!

你都好丫, 只得一個2分, 英文老師評個女唔專心, 真係睇到我地眼突架, 我佬直頭同英文老師講: 若然佢唔專心, 就無可能其餘項目可以攞5分....我英文差, 唔識同老師講咋, 若然我D英文好D, 我諗我會質問佢究竟曉唔曉得評分, 知唔知乜野叫做自相茅盾呀!

小學...唉...全軍覆沒, 99%升番蘇小了! 你呢? 有無咩其他選擇呀?

原帖由 teac 於 09-1-15 17:25 發表
我個仔係H班,佢無你個女咁叻,4分有6,7個咁多,其它5分。英文科就係發表意見一個2分,,其它5分。
你囡囡讀邊班?小學會報邊間or讀返蘇浙?

KCPS

Oh I see what you mean now, thanks.  But this is for Eng subject only, and what about religion study ?  And Eng maths ?  KCPS has no religion study and maths is in Chinese when compare to St Jo Wanchai.

** ** *** **

原帖由 SK1 於 09-1-14 09:48 發表
Yes, Wanchai St. Jo. KCPS P.1 is using P.2's English book. If a student transfers from KCPS to St. Jo, it means that the student has to repeat studying the same book. Understanding?

我女女成績ok, 十名內, 佢同成家人知道都好開心。下學期我會比佢繼續讀蘇浙, 希望可以keep住。
其實我自己都比咗好多心機時間, 有時甚至同個女弄得不愉快, 有時太嬲、太惡, 之後都好後悔, 令自己好失望。

原帖由 十月媽咪 於 09-1-14 15:31 發表
wongnysw,
剛派了成績表, 囡囡成績如何? 滿意嗎?

心心媽咪,
喬心如何呢?

咁就好喇, 辛苦&努力咗咁耐, 總算有番d回報! 恭喜晒你呀!

請問...可唔可以pm話我知, 之前響學校發生過d乜野唔愉快既事呀? 我想參考下呀!

過年後, 我女嗰班要換班主任喇, 唉 ...講真...有少少可惜!

原帖由 wongnysw 於 09-1-21 22:06 發表
我女女成績ok, 十名內, 佢同成家人知道都好開心。下學期我會比佢繼續讀蘇浙, 希望可以keep住。
其實我自己都比咗好多心機時間, 有時甚至同個女弄得不愉快, 有時太嬲、太惡, 之後都好後悔, 令自己好失望。

...

十月媽咪,

好久不見啊 !  

喬心這次的成績和以前差不多, 因為第一段段考是不會排名次的, 所以不知道她第幾名.

她除了音樂和體育是 B 外, 其餘都是 A, 喬心從小一開始, 音樂和體育從都沒有拿過 A, 我有問過班主任 拿 B是否算是不好 ? 但班主任說: 葉老師是一個非常嚴格的老師, 她記憶裡班上同學的體育應該沒有人拿到 A. 聽她這樣說, 我就比較放心了, 不然我還以為喬心和我一樣是四肢簡單的人呢 !

原帖由 十月媽咪 於 09-1-14 15:31 發表

心心媽咪,
喬心如何呢?

ysmhkg,

係呀, 真係好耐無見喇!

嘩, 喬心科科A, 見到都開心呀, 至於嗰兩科, 我諗若然唔係葉老師咁手緊, 應該都A埋架喇! 我諗我女體育若然係葉老師教, 睇怕要坐D望C喇, 事關佢真係慢幾拍的, 人地做完D動作, 佢至開始, 如果個老師唔包容下佢, 真係想合格都難咯!

其實係咪全校只得一個葉老師教體育+音樂既呢? 有無第二個老師分擔下唻教架?

原帖由 ysmhkg 於 09-1-21 22:43 發表
十月媽咪,

好久不見啊 !  

喬心這次的成績和以前差不多, 因為第一段段考是不會排名次的, 所以不知道她第幾名.

她除了音樂和體育是 B 外, 其餘都是 A, 喬心從小一開始, 音樂和體育從都沒有拿過 A, 我有問過班主任 ...

十月媽咪,

我希望喬心可以一直保持這個水準到小六 (有一點癡心妄想 !), 唉 ! 課程越來越深了, 喬心也開始在呱呱叫, 今年上了小三後, 我看我也無能為力, 只能靠她自己了.

那個葉老師真的很 " 手緊 ", 他又不是在教體育精英班, 幹麻這麼 " 孤寒 ", 給小朋友多一點自信不好嗎 ?

學校當然不只一個體育及音樂老師, 只葉老師是專教低年級的, 所以小一/二不太可能不碰見她, 我們只能自求多福囉 !  

原帖由 十月媽咪 於 09-1-22 06:50 發表
ysmhkg,

係呀, 真係好耐無見喇!

嘩, 喬心科科A, 見到都開心呀, 至於嗰兩科, 我諗若然唔係葉老師咁手緊, 應該都A埋架喇! 我諗我女體育若然係葉老師教, 睇怕要坐D望C喇, 事關佢真係慢幾拍的, 人地做完D動作, 佢至開 ...

ysmhkg,

唉, 呢個葉老師睇唻係心理唔平衡的, 小小年紀, 又唔係d乜野重要科目, 畀小朋友輕鬆d唔得既咩? 下下咁樣打擊自信心&徒添小朋友無謂既壓力, 佢心裡究竟在想什麼的呢? 唉...

喬心今年係小三喇咩? 我成日以為係小二啊!

原帖由 ysmhkg 於 09-1-22 08:43 發表
十月媽咪,

我希望喬心可以一直保持這個水準到小六 (有一點癡心妄想 !), 唉 ! 課程越來越深了, 喬心也開始在呱呱叫, 今年上了小三後, 我看我也無能為力, 只能靠她自己了.

那個葉老師真的很 " 手緊 ", 他又不是在教 ...

已pm給你, 可以比d意見我呀。

原帖由 十月媽咪 於 09-1-21 22:24 發表
咁就好喇, 辛苦&努力咗咁耐, 總算有番d回報! 恭喜晒你呀!

請問...可唔可以pm話我知, 之前響學校發生過d乜野唔愉快既事呀? 我想參考下呀!

過年後, 我女嗰班要換班主任喇, 唉 ...講真...有少少可惜!

...

wongnysw,
下? 你係幾時PM畀我呢? 我仲未收到喎!

原帖由 wongnysw 於 09-2-1 01:02 發表
已pm給你, 可以比d意見我呀。

我再試試

原帖由 十月媽咪 於 09-2-1 14:31 發表
wongnysw,
下? 你係幾時PM畀我呢? 我仲未收到喎!

暑期班

請問蘇浙小學往年有沒有辦暑期班?
‹ 上一主題|下一主題