用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學(全日) 有沒有北角蘇浙小學的家長??
樓主: wongnysw
go

有沒有北角蘇浙小學的家長?? [複製鏈接]

Dear Bonnienwy,

我女讀 1C 的時候也有一個外國回流的同學因為不適應而轉學, 聽說轉去了太古城地利亞書院, 但我不知道他轉學後讀得如何 !

原帖由 bonnienwy 於 08-11-19 10:33 發表
My son also studies in 1D.  My son didn't like this school.  He always cries.  This week the GS teacher gave him 2 sheets which said to  recite all the sentences.  It is really unreasonable to recite  ...

Hi ysmhkg,

Thank you for your suggestion. 太古城地利亞書院 is international school , right?  It is too expensive lar. I can't support.  I am thinking to change to 太古 primary school.  Anyone know this school?

原帖由 ysmhkg 於 08-11-19 23:22 發表
Dear Bonnienwy,

我女讀 1C 的時候也有一個外國回流的同學因為不適應而轉學, 聽說轉去了太古城地利亞書院, 但我不知道他轉學後讀得如何 !

請問有無讀緊半日班既媽咪, 可以提供小一的上課時間表我參考下呢? 我女本身係蘇幼學生, 我地留左位蘇小全日班, 但我是全職媽咪, 我幫個女轉番半日班, 之前ysmhkg已經提供了全日班的時間表 (再次謝謝你), 請問有無半日班的媽咪可以提供資料給我呢? 謝謝!

醒目開學勳章

據知太古小學不是一所band 1小學.不要以為不出名的學校不摧谷.這是錯誤的想法.就是因為不出名,所以他們更摧谷,以保學校名聲及派好的中學.
如果不想小朋友辛苦,那麼要選一條龍學校.沒有升小六那關,學校一般不會摧谷.只會順其自然.這是我的觀察而已.

女兒的english story book "the new house" 已派回, 我都有同女女溫習, 不過本書d內容少又簡單, 唔知點溫先好, 上次個test 係 open book, 唔知今次呢?

原帖由 wongnysw 於 08-11-18 22:35 發表
english story book.
不過d書同作業都响老師度, 我都未知點溫習。

wongnysm,

話明講故事嘛 ! 當然係打開書啦 ! 雖然係睇書講, 但係每個小朋友表達o既方法都唔同, 有 D人生動,有 D人好似讀書咁囉 ! 個女口才唔o力, 我淨係叫佢讀一次俾我聽, 過到骨就算囉 !   

原帖由 wongnysw 於 08-11-24 22:20 發表
女兒的english story book "the new house" 已派回, 我都有同女女溫習, 不過本書d內容少又簡單, 唔知點溫先好, 上次個test 係 open book, 唔知今次呢?

Hi 十月媽媽,
半日time table is around like this:

8:00 – 8:35 lesson
8:35 – 9:10 lesson
9:10 – 9:45 lesson

9:45 – 10:00
Recess

10:00 – 10:35
lesson

10:35 – 11:10
lesson

11:10 – 11:20 Recess

11:20 – 11:55
lesson

11:55 – 12:30
lesson

12:30 – 12:40
Self study

Thanks SK1 to give me suggestion.
Then may be I let my son to try to change to North Point Government Primary School (
雲景道).
At least have more chance to enter ShauKeiWan Government Secondary School.
Do you agree?

HI, bonnienwy,
謝謝你!
請問半日班每個星期六的安排是如何的呢?

原帖由 bonnienwy 於 08-11-25 11:36 發表
Hi 十月媽媽,
半日time table is around like this:

Recess

lesson
lesson

11:10 – 11:20 Rec ...

醒目開學勳章

bonnienwy

如要入筲官中,那便要讀筲官小.因為每班頭十九名的都可以直升上官中. 這是一位媽咪去年告訴我的。雖然他的兒子上不了官中。現在己入了閔僑中學。英文程度真是。。。

原帖由 bonnienwy 於 08-11-25 11:36 發表
Hi 十月媽媽,

Recess

lesson
lesson

11:10 – 11:20 Rec ...

我仔仔今日同我講佢尋晚瞓唔著, 因為好驚音樂老師,佢好惡, 唔識唱歌要罰, 我諗佢係有俾老師罰過, 所以佢先咁擔心....佢仲話好多小朋友都好驚佢...

我明白小朋友的說話不可盡信, 但我都想知你地小朋友有冇咁嘅情況?

原帖由 SK1 於 08-11-26 15:01 發表
bonnienwy

如要入筲官中,那便要讀筲官小.因為每班頭十九名的都可以直升上官中. 這是一位媽咪去年告訴我的。雖然他的兒子上不了官中。現在己入了閔僑中學。英文程度真是。。。

...

醒目開學勳章

winniecarson
我個囝都怕,不過考完之後佢就唔再怕.其實佢係怕唔識唱.唔係怕老師.

我個仔都話怕音樂exam. 他說要一個人唱歌.
我唯有help him to recite the song law. 不過, exam , 不怕了.
Like Winnie said:
其實佢係怕唔識唱.唔係怕老師.

Actually, my son always said ‘afraid’ when exam/test/dictation is coming.
Even PE exam, he is also afraid.
Any parent’s kids also have this problem?
I already feel tired to
安慰他.

原帖由 SK1 於 08-11-27 11:02 發表
winniecarson
我個囝都怕,不過考完之後佢就唔再怕.其實佢係怕唔識唱.唔係怕老師.

多謝妳地嘅回覆, 我相信我仔仔真係唔識唱, 又可能老師亦比較嚴, 所以佢最怕星期一&四因為有音樂堂....至於其他科考試, 因為KEEP 住有TEST, 所以佢都唔怕.....我會係唱歌方面俾多D信心佢

原帖由 bonnienwy 於 08-11-27 11:38 發表
我個仔都話怕音樂exam. 他說要一個人唱歌.
我唯有help him to recite the song law. 不過, exam 完, 不怕了.
Like Winnie said:其實佢係怕唔識唱.唔係怕老師.

Actually, my son always said ‘afraid’ when ex ...

原帖由 winniecarson 於 08-11-27 00:55 發表
我仔仔今日同我講佢尋晚瞓唔著, 因為好驚音樂老師,佢好惡, 唔識唱歌要罰, 我諗佢係有俾老師罰過, 所以佢先咁擔心....佢仲話好多小朋友都好驚佢...

...

我仔都話最惡係音樂老師,成日都好大聲鬧人

妳o地所指o既, 係唔係葉老師呢 ? 我女都講, 佢最怕音樂老師, 因為老師好惡, 最慘就係今年葉老師仲要教埋我女體育

原帖由 星仔媽媽 於 08-12-4 21:17 發表

我仔都話最惡係音樂老師,成日都好大聲鬧人

原帖由 ysmhkg 於 08-12-4 22:50 發表
妳o地所指o既, 係唔係葉老師呢 ? 我女都講, 佢最怕音樂老師, 因為老師好惡, 最慘就係今年葉老師仲要教埋我女體育

原來音樂老師教埋體育科架...好似有D "唔拉間' 咁`

我也覺得 " 歐晒頭 "

原帖由 winniecarson 於 08-12-4 22:54 發表

原來音樂老師教埋體育科架...好似有D "唔拉間' 咁`

音樂體育呢D科目, 乜唔係應該當興趣咁去學習既咩? 堂堂都咁惡鬧D學生, 呢個年代, 乜仲有幫助架? 可唔可以同學校反映下呢個情況呢? 呢個老師嫁左未架? 同埋我想問, 全校係咪得佢一個音樂老師架咋? 我女好鍾意唱歌的, 但佢好怕好怕D好惡既老師, 若然全校只得佢一個教音樂, 我怕我女會畀佢嚇窒啊!

原帖由 ysmhkg 於 08-12-4 23:02 發表
我也覺得 " 歐晒頭 "

Hi 十月媽咪,

看葉老師也有一把年紀了, 但不知道她嫁了沒, 我來去和同學家長八卦一下, 再告訴妳. (因為其中一個同學家長, 曾經在蘇浙當過代課老師, 不知道她清不清楚)

原帖由 十月媽咪 於 08-12-5 07:12 發表
音樂體育呢D科目, 乜唔係應該當興趣咁去學習既咩? 堂堂都咁惡鬧D學生, 呢個年代, 乜仲有幫助架? 可唔可以同學校反映下呢個情況呢? 呢個老師嫁左未架? 同埋我想問, 全校係咪得佢一個音樂老師架咋? 我女好鍾意唱歌的,  ...

原帖由 十月媽咪 於 08-12-5 07:12 發表
音樂體育呢D科目, 乜唔係應該當興趣咁去學習既咩? 堂堂都咁惡鬧D學生, 呢個年代, 乜仲有幫助架? 可唔可以同學校反映下呢個情況呢? 呢個老師嫁左未架? 同埋我想問, 全校係咪得佢一個音樂老師架咋? 我女好鍾意唱歌的,  ...

由開學到宜家我小朋友都仲好怕呢位老師, 如果唔識唱歌要罰企出門口 (未經證實), 佢本來對音樂已冇乜興趣, 我諗現在更甚...或者我地都需要了解清楚, 可能呢位老師有另類教法或有她原因啦! 相信蘇浙的每位老師都係有愛心嘅 ! AT LEAST我小朋友還很喜歡在蘇浙讀書。
‹ 上一主題|下一主題