用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小學六年班已考八級鋼琴多唔多?
go

小學六年班已考八級鋼琴多唔多? [複製鏈接]

各位家長,

如題,  想知道是否已有好多小朋友小學時已考穫八級鋼琴.
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

我識一般5級啦
如果真係超級名校果d, 就真係班中唔少人有8級了
原帖由 MoneyWong 於 08-9-6 11:04 AM 發表
各位家長,

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-6 11:58 發表
我識一般5級啦
如果真係超級名校果d, 就真係班中唔少人有8級了

如果六年班鋼琴8級, 成績也唔錯, 報中學是否有"著數",

如果想報的是名校,我估她們不單是看幾多級,仲要加埋有無得過比賽的獎,因為現在有好多人只是朝考級的方向,而並不是有該級別的真功夫,鋼琴有證書的人實在太多了,如有其他管弦樂器就應該會好D.

原帖由 MoneyWong 於 08-9-6 12:24 發表

如果六年班鋼琴8級, 成績也唔錯, 報中學是否有"著數",

原帖由 violetching 於 08-9-6 12:41 發表
如果想報的是名校,我估她們不單是看幾多級,仲要加埋有無得過比賽的獎,因為現在有好多人只是朝考級的方向,而並不是有該級別的真功夫,鋼琴有證書的人實在太多了,如有其他管弦樂器就應該會好D.

...

想比囡囡學管弦樂器, 但自己不太熟悉, 應該點幫佢揀好呢?

如果你小朋友都已經上左小學階段, 由佢地自己選擇啦....再者, 學學器係一種音樂的修養, 睇興趣最緊要, 我唔會太計較邊種對升學有利...

原帖由 bbqueen 於 08-9-6 12:51 發表

想比囡囡學管弦樂器, 但自己不太熟悉, 應該點幫佢揀好呢?

我個女果間學校裏同班都有數個同學已考了八級,隔離班都有數個同學考了八級,佢地都應該在六年級時考的,因開學(中一)只有一星期度, 我諗小學生遲d要考張演奏級至話有用添!吾通而家真係咁多音樂小天才!其實係咪有好多家長挾苗助長。

原帖由 MoneyWong 於 08-9-6 11:04 發表
各位家長,

k2開始學琴.......一年一級,都差唔多囉,開始兩三級又唔駛一年,勤力練琴既話,好普遍啦

原帖由 Sindy 於 08-9-7 03:25 發表
k2開始學琴.......一年一級,都差唔多囉,開始兩三級又唔駛一年,勤力練琴既話,好普遍啦

我個仔既老師都有學生8歲巳經開始彈8級既歌, 我係佢既學生音學會聽過, 嗰個學生仲係音樂節中攞第三名添, 我個有佢咁叻就好囉.......

個個小朋友的天份及興趣都唔同.唔洗羨慕.如果你阿仔阿女日日淨係彈琴唔讀書又咪一樣頭痛.
原帖由 mom5354 於 08-9-7 22:42 發表

我個仔既老師都有學生8歲巳經開始彈8級既歌, 我係佢既學生音學會聽過, 嗰個學生仲係音樂節中攞第三名添, 我個有佢咁叻就好囉.......

回覆 # 的文章

唉,我都覺得唔好迫得太勁,我個女只有6歲,剛剛先考左1級,不過小3or小4先考高d既 level好似好d, 都要睇下你個小朋友既吸收能力架,^^

6年級有8級一d都唔出奇,伸非常普遍添~~~~~ 我囡囡個師姐今年三年級己經考7級啦。。。。。

簽名被屏蔽

原帖由 ~may~ 於 08-9-9 21:47 發表
我都想我個女6年班考到8級,佢上年8歲考左4級,今年考樂理,之前問過miss得唔得,佢冇答我

咁你個女考四級有幾多分呀?

如果岩岩合格少過120分好炆水

簽名被屏蔽

我囝囝同學五年級已考到8級, 佢媽咪同我講係迫番嚟, 我囝囝就一定唔得, 佢出年先至考7級, 佢今年六年級.

原帖由 ~may~ 於 08-9-10 09:24 發表

126分,老師宜家都有比d6-7級歌比佢彈,miss話大多數d歌佢都彈到,但未冇乜味道,佢話考8級唔難,就算宜家叫我女考pass唔難,只要死練個3首歌,乜歌都唔彈.

其實考八級真係一d都唔難! 個問題係睇下考成點! pass定係distinction!?
仲有,而家八級都未夠,個個都要考埋演奏級先算ok,所以基本功好重要!! 考演奏級就唔係咁容易喇!!! 以我所知,好多人考演奏級都唔合格!

原帖由 ~may~ 於 08-9-10 09:24 發表

126分,老師宜家都有比d6-7級歌比佢彈,miss話大多數d歌佢都彈到,但未冇乜味道,佢話考8級唔難,就算宜家叫我女考pass唔難,只要死練個3首歌,乜歌都唔彈.

淨練三首歌,即係未到程度囉..........考左都係假架啦
‹ 上一主題|下一主題