用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 博愛醫院歷屆總理聯誼會鄭任安夫人學校 鄭任安夫人千禧小學...part III
go

鄭任安夫人千禧小學...part III

wei..新學年開新part la..

大家好, 有幸今個學年開始, 阿仔成為了千禧的一分子, 他讀一博班, 開學至今5天了, 每次放學回來問他過得開不開心, 他都說好開心.....我問為什麼, 他說因有校車坐、又有幼稚園的同學同班云云..... 雖不知他在校的真實狀況, 但阿仔一向都好怕陌生環境同好細膽, 如今見他表現自在, 該真的是不太差...

想請問各位高年班的家長, 你們大概多久致電班主任問關於孩子在校的情況呢? 抑或有事 or 有問題才打電話給班主任呢? 除了新生日之外, 家長還有沒有機會再被邀請到子女的學校呢?

新學期剛開始, 31個新生, 我想老師也未必記得我個仔是誰, 所以暫時不想打電話騷擾她, 想知道各位家長與孩子的班主任溝通情況是怎樣, 可否告訴我? 讓我參考一下, 謝謝!

原帖由 tszyau2000 於 08-9-5 18:54 發表
wei..新學年開新part la..

請問有沒有家長可以回答我? 唔該

可能e 家bk kei 教育王國轉左另一個討論區..所以我地傾開kei 幾個媽咪都未曉lai e到傾...

好開心聽到你仔仔返學吾驚la..又有d幼稚園同學仔一齊...起碼你kei 憂慮已經減少好多la..所以我地不嬲都話吾駛擔心d小朋友向學校kei時間..因為我相信佢地係愉快學習law...每日都係開開心心上學去ka!

至於你問有無同班主任傾小朋友d野...我自己就無咩野都吾會打番學校kei..純粹問其他野就會law..至於同老師傾小朋友kei 野我會趁家長日傾law..始終e 家開學無耐..老師都要時間去觀察d小朋友ka..30幾個學生又點可以一下子清楚晒ar..我就會趁11月kei 家長日問下小朋友kei學校情況如何kei. .而老師每日都好忙kei..不過如果你好想知亞仔向學校如何..你都可以打電話搵班主任了解下..多數校務署會叫你留低電話no..老師稍後會覆你..

希望幫到你la!
原帖由 Johnnylaisma 於 08-9-6 11:42 發表

大家好, 有幸今個學年開始, 阿仔成為了千禧的一分子, 他讀一博班, 開學至今5天了, 每次放學回來問他過得開不開心, 他都說好開心.....我問為什麼, 他說因有校車坐、又有幼稚園的同學同班云云..... 雖不知他在校的真實狀況, 但阿仔一向都好怕陌生環境同好細膽, 如今見他表現自在, 該真的是不太差...

想請問各位高年班的家長, 你們大概多久致電班主任問關於孩子在校的情況呢? 抑或有事 or 有問題才打電話給班主任呢? 除了新生日之外, 家長還有沒有機會再被邀請到子女的學校呢?

新學期剛開始, 31個新生, 我想老師也未必記得我個仔是誰, 所以暫時不想打電話騷擾她, 想知道各位家長與孩子的班主任溝通情況是怎樣, 可否告訴我? 讓我參考一下, 謝謝!

曉la, 曉la, 報到先

原帖由 tszyau2000 於 08-9-12 09:00 發表
可能e 家bk kei 教育王國轉左另一個討論區..所以我地傾開kei 幾個媽咪都未曉lai e到傾...

好開心聽到你仔仔返學吾驚la..又有d幼稚園同學仔一齊...起碼你kei 憂慮已經減少好多la..所以我地不嬲都話吾駛擔心d小朋友向 ...

終於升小學la, 歡迎johnny仔...
我呢..係有問題才打電話給班主任...冇咩特別都冇謂打電話比老師la.. .其他收料方法包括:平時會同亞仔傾計, 同其他同學仔/家長傾, 同埋上學校網睇
除左一年有兩次家長日外, 仲有d活動可以參加, 好似家長講座, 故事家長訓練, 親子運動會, 義工.........咁la, 不過係不定時ga, 一切都要等學校消息同安排...

原帖由 Johnnylaisma 於 08-9-6 11:42 發表
大家好, 有幸今個學年開始, 阿仔成為了千禧的一分子, 他讀一博班, 開學至今5天了, 每次放學回來問他過得開不開心, 他都說好開心.....我問為什麼, 他說因有校車坐、又有幼稚園的同學同班云云..... 雖不知他在校的真實 ...

tszyau2000, bunny,

多謝你們的回覆, 我都有同感, 不想事無大小都煩住班主任, 除非真係有事, 一來我都想阿仔學下自己解決問題, 前幾天阿仔忘記交網上學英語的回條和支票, deadline都已過, 我問他想不想學, 他說想, 我就叫他第日返學記緊交返俾雷老師, 否則就不能學了, 好在他自己都處理到。

又, 前天英文課, 他明知老師派漏了影印紙給他(自己講出來的), 做唔到功課, 他都闊佬懶理, 叫他昨天英文堂時問老師取回, 點知日夜叮囑都忘得一乾二淨(臨上校車前還叫他試講了一次), 他想我打電話同老師講, 我認為學習是他的責任, 要他再將功補過, 昨天罸他沒記性, 不準他吃月餅, 已哭得好淒涼, 冇計, 不然他不上心.....今天回家他就說已同老師討回了, 也沒給老師嘀咕, 見他又成功為自己解決了問題, 即刻切件月餅給他做茶點......

不過阿仔除了有時鳥龍d之外, 一直都話返小學好開心, 我問佢返小學開心d定返幼稚園開心d, 佢即刻話係小學, 仲識了2個新朋友.........如佢在情緒上有異樣, 我就不能叫他自己解決了, 到時就一定要找班主任傾下了, 希望不會吧!

原帖由 bunny 於 08-9-12 12:02 發表
終於升小學la, 歡迎johnny仔...
我呢..係有問題才打電話給班主任...冇咩特別都冇謂打電話比老師la.. .其他收料方法包括:平時會同亞仔傾計, 同其他同學仔/家長傾, 同埋上學校網睇
除左一年有兩次家長日外, 仲有d活動可 ...

你終於識路返lai 搵我地la

仲有joivema同chunma...吾知幾時知頂返lai e 到呢

原帖由 bunny 於 08-9-12 11:42 發表
曉la, 曉la, 報到先

吾駛客氣.,..有咩kei 都可以上lai 傾下ka...

照甘睇亞仔都好叻wor...可以自己處理同解決d 問題..同同學仔相處亦無難度...所以你可以放心la..d小朋友其實d 適應能力好強...係時候比d小朋友自己去面對...
原帖由 Johnnylaisma 於 08-9-12 21:11 發表
tszyau2000, bunny,

多謝你們的回覆, 我都有同感, 不想事無大小都煩住班主任, 除非真係有事, 一來我都想阿仔學下自己解決問題, 前幾天阿仔忘記交網上學英語的回條和支票, deadline都已過, 我問他想不想學, 他說想,  ...

早晨呀! 各位
有個來緊的問題想問下各位前輩的, 話說下星期一阿仔放學後要上跆拳道, 聽說可以隨時改坐回程的校車, 請問我是否當天寫在手冊上通知學校就可以了, 不過唔知阿仔會唔會唔記得左, 到時接唔到就大件事了 , 所以我想再補個電話去學校同書記confirm下, 請問我應該在當日的幾點鐘打電話去好d呢? 太早驚仲未交到校務處, 太遲又驚大家已改好晒了, 請指點一下, 唔該晒~  

原帖由 tszyau2000 於 08-9-17 11:24 發表
吾駛客氣.,..有咩kei 都可以上lai 傾下ka...

照甘睇亞仔都好叻wor...可以自己處理同解決d 問題..同同學仔相處亦無難度...所以你可以放心la..d小朋友其實d 適應能力好強...係時候比d小朋友自己去面對...:fun ...

原帖由 Johnnylaisma 於 08-9-18 10:23 發表
早晨呀! 各位
有個來緊的問題想問下各位前輩的, 話說下星期一阿仔放學後要上跆拳道, 聽說可以隨時改坐回程的校車, 請問我是否當天寫在手冊上通知學校就可以了, 不過唔知阿仔會唔會唔記得左, 到時接唔到就大件事了:sc ...

你預番大約9點到啦,等書記有時間去處理:D

mcyoms2,

多謝你覆我呀! 唔係9點先上堂嗎? 咁阿仔應該幾時通知班主任? 早會之後要成9點要上課室喎, 唔係咩? 我有冇搞錯呢? 請答埋我呢次啦! 唔該~

原帖由 mcyoms2 於 08-9-18 11:24 發表

原帖由 Johnnylaisma 於 08-9-18 14:16 發表
mcyoms2,

多謝你覆我呀! 唔係9點先上堂嗎? 咁阿仔應該幾時通知班主任? 早會之後要成9點要上課室喎, 唔係咩? 我有冇搞錯呢? 請答埋我呢次啦! 唔該~

9點小朋友會上課堂
9點零鐘到小朋友可以同班主任講要轉校車
班主任可能會安排小朋友直接到校務處與書記處理
這時大約會是9:15
如果你9點打電話給學校
小朋友的通知將是confirm的証明
又或者你可以寫通知書時留埋電話
小朋友給書記時叫書記直接聯絡你
也應該無問題的

唔該晒你呀! 咁我明白啦~ 唔怪得阿仔話要小朋友去埋校務處, 原來真有其事, 証明阿仔上堂都幾留心, 哈哈!

thank you~

原帖由 mcyoms2 於 08-9-18 14:46 發表

9點小朋友會上課堂
9點零鐘到小朋友可以同班主任講要轉校車
班主任可能會安排小朋友直接到校務處與書記處理
這時大約會是9:15
如果你9點打電話給學校
小朋友的通知將是confirm的証明
又或者你可以寫通知書時留埋電 ...

hi

你係米以前果個mcyoms lai ka ..但見多左個2 字.. 又係新加入國民...所以好奇的我想知下jet
原帖由 mcyoms2 於 08-9-18 11:24 發表

原帖由 tszyau2000 於 08-9-19 10:20 發表
hi

你係米以前果個mcyoms lai ka ..但見多左個2 字.. 又係新加入國民...所以好奇的我想知下jet

係呀
我忘記了個帳號密碼呢

失踪咁耐ga...好miss 你ar

原帖由 mcyoms2 於 08-9-19 11:41 發表

係呀
我忘記了個帳號密碼呢

佢咁醒, 唔駛担心la...有冇上學校綱頁, 好多小一相, 影唔影到johnny仔呢?

原帖由 Johnnylaisma 於 08-9-18 15:46 發表
唔該晒你呀! 咁我明白啦~ 唔怪得阿仔話要小朋友去埋校務處, 原來真有其事, 証明阿仔上堂都幾留心, 哈哈!

thank you~

唉~ 唔好讚壞佢呀! 佢日日都話返學好開心, 琴日話調左位, 又識到個新朋友(隔離位個男仔), 所以超開心云云, 但係唔知係未開心得滯, high到一日之內唔記得帶野3次:
1.小息唔記得帶食物袋出黎, 冇零食吃
2.電腦課本留左喺電腦室
3.中文書抄完生字後, 留左喺櫃桶
     又要寫紙仔提醒佢攞返黎~

- 有呀!  我成日上學校個網, 見到佢呀! 有一張在一博班房拍的, 阿仔同個女仔座, 個樣好似好開心咁! 另一張是上成長課, 在禮堂, 佢個樣都好似好興奮咁喎~ 佢老豆睇左都好放心, 看來阿仔比我預期中更適應小學生活, 不過希望佢漏帶野的陋習改改就最好嘞~

原帖由 bunny 於 08-9-19 12:30 發表
佢咁醒, 唔駛担心la...有冇上學校綱頁, 好多小一相, 影唔影到johnny仔呢?

我報到啦! 好彩前日靈機一觸, sente-mail比你. 因為我知你知頂番黎. 終於比我估中咗, 幾時都話你叻啦!

Bunny, 你好嗎?

我地又可以繼續傾計啦!

原帖由 tszyau2000 於 08-9-17 11:06 發表
你終於識路返lai 搵我地la

仲有joivema同chunma...吾知幾時知頂返lai e 到呢