用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2008/09 SC Upper (Part 5) - Con't
樓主: BBWarmm
go

2008/09 SC Upper (Part 5) - Con't [複製鏈接]

各位,

CKY有form download啦!

不過有d唔明指教大家: 係咪只可交2pages extra information, 仲一定要係recommendation letter???

mug你地d reading record會俾老師收左架o羊? kylie o個本成日都o向書包架~~

belle,
我仔k2時的 reading record, 英文老師好多時係寫差唔多野, e.g. group discussion/keywords/
有時會寫得長少少, e.g. Grant read the story well.
其實我都好懷疑小朋友在 reading time時 有冇時間續個讀本書比老師聽.

原帖由 belle 於 08-9-18 18:33 發表
But this year, what I got from his teacher is only this: 6/9 Class reading
              9/9  group reading
             11/9 group reading -- good.

What can I know about my son's reading performance from such comment!!!!

Hi,

我都收到reading record啦。

Belle,

我嗰囡上年的英文老師有時都係咁(她今年已離職), 今年的第一個comment都幾好。

亞囡本reading record d comments 從來都係咁是旦, 最長嗰句都係 group discussion - good practice咁上下! 所以我都唔多係本野度寫野 - 係見派成績表時老師話個囡ok我就算la ~ 咁亞囡不嬲係reading方面又真係ok既, 所以我都唔太担心! 有時覺得自己同個囡溫好過, 仲睇到亞囡d程度吖!

原帖由 belle 於 08-9-20 12:10 發表
Miss Erin is really a good teacher. She wrote a lot of meaningful comment on the record last year.
But this year ... ... too bad.

To : 住係 TKO 既 SC 家長

今日(21/9) 係東港城商場有「2008 西貢區
幼稚園 & 小學概覧」時間係 10 - 5 有興趣去
睇睇丫!
穎晴媽咪

SC的sat課外活動你們會不會參加? 唔知報唔報好.

有冇人考左祟真? 我囡囡考左. 點解考咁少問題? 好奇怪.

pangpuiyee,

我報唔到,因為星期六早上有活動,不過有媽咪話好玩架,若果星期六早上無活動,不妨報下玩下.

原帖由 pangpuiyee 於 08-9-22 00:52 發表
SC的sat課外活動你們會不會參加? 唔知報唔報好.

有冇人考左祟真? 我囡囡考左. 點解考咁少問題? 好奇怪.

mmak,

蒑蒑話今日係學校做左interview啦!
入去課室,答左D問題,比左2張咭,對比有咩唔同,比左4張咭,排次序.

Anybody receive an interview letter from St Paul Co-ed?  I will have an interview this Sat.

I am very surprised as I do not expect to have an interivew so early.

This is the first REAL interview for my daugther.  So nervous!!

Do you guys has any idea about the interivew format?

fyeung,
你就好啦~我阿囡果班未開始,希望快啲啦,最好呢果星期就好囉.........不過我hb問過老師,會唔會俾返result or comment 俾返家長參考,老師話除非有問題,否則唔會有什麼跟進喎!    但KV係呢方面做得比較好,我知道他們的模擬與真正interview一樣,要家長帶齊所需文件及有"賽後檢討";如果SC都係咁就好lu~~~~

原帖由 fyeung 於 08-9-22 13:35 發表
mmak,

蒑蒑話今日係學校做左interview啦!
入去課室,答左D問題,比左2張咭,對比有咩唔同,比左4張咭,排次序.

reb619,

老師同我地講話會比番電話比家長,OK唔OK都會call番,不過我都未有電話,我都唔敢問蒑蒑太多,以免佢覺得有壓力.不過我知佢唔多ok,我要佢答sentence,佢話佢無,因為呢個唔係校長,係老師,所以無答sentence,我成日都驚到時interview一定比平時架大打折扣,果然不出我所料.

原帖由 reb619 於 08-9-22 17:19 發表
fyeung,
你就好啦~我阿囡果班未開始,希望快啲啦,最好呢果星期就好囉.........不過我hb問過老師,會唔會俾返result or comment 俾返家長參考,老師話除非有問題,否則唔會有什麼跟進喎!    但KV係呢方面做得比較好,我知 ...

All,

我今天收到DGJS信, 10/10 Fri interview,我好奇怪點解星期五, 咁我咪要向學請假(因為係上午)。
係唔係所有申請都有得interview?每個收$100, 佢咪好味!

我今日都仲未收到,點解呢?

原帖由 RitaWW 於 08-9-22 23:03 發表
All,

我今天收到DGJS信, 10/10 Fri interview,我好奇怪點解星期五, 咁我咪要向學請假(因為係上午)。
係唔係所有申請都有得interview?每個收$100, 佢咪好味! ...

可能個個老師唔同啦~有call 梗係好啲啦~等我唔使咁騰鷄嘛       

原帖由 fyeung 於 08-9-22 18:03 發表
reb619,

老師同我地講話會比番電話比家長,OK唔OK都會call番,不過我都未有電話,我都唔敢問蒑蒑太多,以免佢覺得有壓力.不過我知佢唔多ok,我要佢答sentence,佢話佢無,因為呢個唔係校長,係老師,所以無答sentence,我成日 ...

原帖由 vhunghk 於 08-9-22 14:23 發表
Anybody receive an interview letter from St Paul Co-ed?  I will have an interview this Sat.

I am very surprised as I do not expect to have an interivew so early.

This is the first REAL interview f ...

charlotte都收到st.paul co-ed interview信, 她係25/9早上.   

呢間學校係top of the top, 又有甘多名門望族報名, 因此無期望亦無壓力.  純粹比她rehearsal下.

原帖由 reb619 於 08-9-22 23:09 發表
我今日都仲未收到,點解呢?

me too

原帖由 fyeung 於 08-9-22 18:03 發表
reb619,

老師同我地講話會比番電話比家長,OK唔OK都會call番,不過我都未有電話,我都唔敢問蒑蒑太多,以免佢覺得有壓力.不過我知佢唔多ok,我要佢答sentence,佢話佢無,因為呢個唔係校長,係老師,所以無答sentence,我成日 ...

妳就好啦, 我地係有問題先call.

in 完唔該報料吖, 亞囡in 23/10 0900, no.7xx...哈, 見到佢都收晒quota lor!

原帖由 RitaWW 於 08-9-22 23:03 發表
All,

係唔係所有申請都有得interview?每個收$100, 佢咪好味! ...
‹ 上一主題|下一主題