用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2008/09 SC Upper (Part 5) - Con't
樓主: BBWarmm
go

2008/09 SC Upper (Part 5) - Con't [複製鏈接]

CCW,

月初張通告話要帶相for學校個portfolio.
上星期張通告係health protection要注意架野.

原帖由 CCW 於 08-9-12 09:54 發表
reb619 : Kylie 老師又幾好喎, 佢D功課多數4個印, 有時5個~~
係呢, 你地去ST.CAT個WEBSITE睇通告有無問題呀? 唔知點解我打左password都入唔到, 上個星期個通告講o羊架? ...

你地就好啦, 成日遇到好老師, 我個囡舊年老師成日病absent最後仲要轉老師, 今年個老師又....令我好煩惱..., 呀囝個老師又超級新(好似未畢業tim), 英文老師又係abc唔係外國人, 總之所有老師同我嘅期望都有分別, 又唔知可以點反映, 好煩!

印仔真係可以係小朋友嘅推動力, 不過上年老師好鬆手, 下下4-5個印, 今年老師只會比max3個印, 呀囡仲未tune倒呀!:;pppp:

原帖由 reb619 於 08-9-12 11:39 發表
babyso,
唔知你講果個Ms Yip 係咪梳馬尾同埋係後生囡,如果係....我估同我阿囡上年個班主任一樣;如果係既話,你有福喇~~~Ms Yip係個好細心同好有耐性既老師嚟架,仲有,有咩問題,佢會有電話跟進,真係very good架,好羡慕 ...

各位,

開學時學校通告02/8/2008有寫今日會比小一入學資料比我地.聽日9:00 - 10:00 am老師在課室有講解.

reb619
等我問下St Cat 有幾多個 Miss Yip先.

唉, "I'm not alone..."  我個囡又係吞吞架 wor, 我嫌自己講"快啲啦"講到自己都煩, 真係怕自已有日會發開口夢叫 "快啲啦"

原帖由 reb619 於 慢08-9-12 11:50 發表
哈哈~我個囡都係慢吞吞架,又多野講喎,每日講"快啲啦,阿囡~" 呢句話起碼過十次,真係攞命

諾琳媽咪,
珩珩話今日係學校玩得好開心, 諾琳個朱古力月餅好受歡迎, 好快比人食晒 wor !

各位, 中秋節快樂

reb619, fyeung : 唔該曬! k3唔止訓練個小朋友獨立, 連家長都要醒少少, 曉自己上網睇通告同睇個weekly plan 執故事書.....
reb619 : 你知唔知依家校車有好多學生要一排坐3個呀? 好似有d危險咁.....

係呀~阿囡都有同我講過;可能九龍城果頭多咗幾個學生,唔夠坐, 迫少少,都好過架校車遲到

原帖由 CCW 於 08-9-12 15:14 發表
reb619, fyeung : 唔該曬! k3唔止訓練個小朋友獨立, 連家長都要醒少少, 曉自己上網睇通告同睇個weekly plan 執故事書.....
reb619 : 你知唔知依家校車有好多學生要一排坐3個呀? 好似有d危險咁..... ...

原帖由 mermaidmom 於 08-9-12 13:03 發表
你地就好啦, 成日遇到好老師, 我個囡舊年老師成日病absent最後仲要轉老師, 今年個老師又....令我好煩惱..., 呀囝個老師又超級新(好似未畢業tim), 英文老師又係abc唔係外國人, 總之所有老師同我嘅期望都有分別, 又唔 ...

mermaidmom,

咪係lor!舊年果班主任成日病,中途仲轉左另一人,
今年個班主任.....!!!!阿囝第3日已經唔開心,
話聽唔到佢講野,做錯了,結果比佢話,
而個英文老師又....!
所以囝囝好唔開心,唔想返學,
佢仲話要請埋下星期tim!
我本來打算星期四去同班主任傾,
點知我又感冒同發燒,
下星期又隨時要生bb喇,
我諗唯有在電話度講啦!
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

原帖由 meowross 於 08-9-12 12:15 發表
係吖! 每日做10張底面既數, 一week去一次center係miss 監控下又做一次, 就係咁啫, 好多家長都唔鍾意, 覺得淨係不停咁做無意思....

但我好鍾意吖! 之前有同個囡試enopi maths, 個囡就唔鍾意, 因每堂個老師會教少少新 ...

我囝囝已經讀了一年公民數,
初時佢好唔鍾意,日日係咁數數同連線,
d野重複又重複,成個月先轉新田野,
好操練式,仲話唔肯讀,
於是daddy同佢報了kwik maths,
佢個個星期都有新野,仲要日日用隻手指計成粒鐘數,
計到佢隻手都抽晒筋,
後來我睇番章程,原來是適合小一的學生,
見佢咁辛苦~,我立即同佢quit,不過就浪費了成2千大元,
有比較之下,佢依家日日做10頁公民數都不過是10-15分鐘,佢好似合上眼都識計,無mug難度,
只耍佢肯讀就算喇, 因st. cat d 數學簡單喇!
不要為失去的而埋怨!

今星期小一申請終於休戰了 (女子組) ...可以休息了...

中文字真係難了很多,再睇落去仲難,有小學程度,什麼"護士""愛護""售貨員"真係要在k3要寫了.反而有些較淺的字如"推""拉""開""父母"都未教,會唔會有D step skip 左?

Hi babyso,

It's nice to be with the same class of 珩珩 this year.  She didnt tell me many thing in school.  For the mooncake, when i showed the mooncake to her, she said she wanted to keep it herself for tea time Dim Sum.( not sharing wor...:evil: )

原帖由 babyso 於 08-9-12 14:28 發表
諾琳媽咪,
珩珩話今日係學校玩得好開心, 諾琳個朱古力月餅好受歡迎, 好快比人食晒 wor !

各位, 中秋節快樂

Dear mums,

I received the school notice and knew we have a presentation talk from SC on 4/10/2008.
Can anyone exchange the school talk ticket from 9:15-10:45 to 11:00-12:30???

Pls PM to me

昨日收到notice,
話囝囝原本個班主任miss Y.P LEE會調去 下午班教,
新老師是Miss J.L Siu,
突然換班主任真奇怪!
不過我先前去接囝囝果日時聽聞,
有班家長對miss lee 的發音感到不滿,
怕影響子女學習,話要同主任反映,
可能是咁所以有此結果。
不要為失去的而埋怨!

各位 SC K3 Daddy, Mami & 同學仔,

中秋節, 暫時放下考小一的壓力,
放鬆心情過節.

中秋節快樂.

各位,

祝大家
中秋節快樂!
家好月圓!
不要為失去的而埋怨!

All,

中秋節快樂!

mmak,
煩替update資料, Charlotte (07/2003),Upper 7,
Miss Yip and Miss Rose.

reb619,
我諗係你講的Miss Yip, 有一次我揾佢, 佢 lunch就覆我, 態度很好!

果日係德望小一面試日,d 時間撞晒,去唔到喇!

原帖由 mariobie 於 08-9-13 00:48 發表
Dear mums,

I received the school notice and knew we have a presentation talk from SC on 4/10/2008.
Can anyone exchange the school talk ticket from 9:15-10:45 to 11:00-12:30???

Pls PM to me
穎晴媽咪

me too,我星期六個日同老師講左,要當日個talk架筆記.

原帖由 穎晴媽咪 於 08-9-16 08:51 發表
果日係德望小一面試日,d 時間撞晒,去唔到喇!

老公去talk得唔得? 定係要2公婆一齊去interview?

原帖由 fyeung 於 08-9-16 12:52 發表
me too,我星期六個日同老師講左,要當日個talk架筆記.

係呀~已証實U7個Miss Yip就係上年阿囡個班主任,佢好好架~恭喜你,RitaWW

原帖由 RitaWW 於 08-9-14 14:58 發表
.reb619,
我諗係你講的Miss Yip, 有一次我揾佢, 佢 lunch就覆我, 態度很好!

...
‹ 上一主題|下一主題