用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 子女第一天哭著上學怎麼辦?
樓主: bkeditor
go

子女第一天哭著上學怎麼辦? [複製鏈接]

唔...唔理她哦...

路過,以前幼稚園有位同學,k1 哭左半年,k2 & k3哭左一個月,最慘返小一都一樣哭。

好common的事情, 一般老師可以處理好好, 唔需要擔心.
Nathn

其實真係要看老師,我個女本來喊到好慘,但係老師不知同她說了什麼,之後就停咗啦!

個囡連校服都唔肯換...返到課室門口走番出學校大門口...>.< (開頭一星期係無問題架,呢兩日先開始),都唔知點算....

don't be too worry...my daughter only cried on the 1st day when she get on the school bus for the n.1 class. she likes to go to school through the 1st day of her experience in school, and she did not cry on the 2nd day of n.1. so no problem in k1, k2 & k3, even p.1 & p.2.

原帖由 pangpangkar 於 09-9-7 10:36 發表
個囡連校服都唔肯換...返到課室門口走番出學校大門口...>.< (開頭一星期係無問題架,呢兩日先開始),都唔知點算....

我都有問題想尋求一吓解決方法....

我個仔 K1 唔喊 但 今年升咗 K2 就日日 喊.
今日 , 返到學校門口仲轉身走.

我有問過佢 , 佢答我唔想返學原因係 :
1) 唔鍾意 今年 嘅老師
2) d 小朋友唔同佢玩
3) 掛住去街  ( 因為 , 暑期爺爺 , 痳痳日日都帶佢去街)
4) 掛住 我哋

我都唔明點解會係噤 ?
我擔心佢日日噤喊 , 個班住任會討厭佢.
到時 , 佢更加唔想返學.

原帖由 vic6 於 09-9-7 15:08 發表
don't be too worry...my daughter only cried on the 1st day when she get on the school bus for the n.1 class. she likes to go to school through the 1st day of her experience in school, and she did not  ...

我個女第一個星期無哭,但到第二個星期放學搭校巴放學就開始哭又唔肯自己搭車,所以呢兩日我都要陪佢搭校車.呢個星期放假就話可以之後都唔知點?

回覆 4# pangpangkar 的文章

我個囡開始OK啦 ^^,琴日重喊緊,今日就無喊LU...
人人都教我千其唔好心軟,唔換校服就帶校服返學校先換,比佢知道就算喊+唔著校服都要返學...當然放學之後要解釋番比佢聽,同最重要係讚佢叻+叻+叻...

初初返學實會有少少喊,因為吾習慣要同父母分離既感覺,我第一日湊小朋友返學,我都想喊呢!

給小朋友一點時間,也給老師一點時間。相信小朋友的能力,也相信老師的專業(切記因為孩子哭而拉拉扯扯,依依不捨),各位家長不用太擔心呢!

我相信我的個案算係幾經典:

仔仔3歲半入讀K1全日制,開學前有十多日適應班,放學時間慢慢由上午11時半到中午,直到開學後延長到午睡後。但仔仔同我根本分離唔倒,唔好話起學校,起屋企都唔得,我連落街10分鐘買野都唔得:佢知我將會落街會Lock住大門,定時看看我是否在家,有時什致企起門邊封住門口,工人同其他屋企人都唔跟。所有幼兒活動我必在場,連睡覺也要在他旁才可睡着,結果連工都返唔倒。

返學早上打大戰,幫佢穿校服佢除走,出門大叫大哭不返校,到校門前像樹熊夾住我,要2~3個老師拉走他才可分離。抬佢搭的士原的士抬返屋企,學校校長都怕咗佢比我多2星期陪佢返校至中午,及後又准返半日,適應了2~3個月才分離。當中用盡一切方法鼓勵,包括安排老師比贈券佢(自制贈卷),可去麥當勞吃雪糕,去冒險樂園。

總之千方百計,從中嘗試找出他喜愛的東西,在接放學獎給他。希望帮到你

同老師傾傾, 可否搵機會讚讚佢, 等佢同老師建立信心, 愛護.

我個女又比我想像中好好多, 佢無喊bor~~

我在禮賢會WEBSITE找到份有用資料, 好似都有D幾好的建議.

您DOWNLOAD來睇下啦. 係那份入學需知有寫的.
http://krs.school.hk/~kindergarten/

原帖由 JassChow 於 7-10-2009 12:22 發表
我個女又比我想像中好好多, 佢無喊bor~~
做父母好要不斷學習, 感覺極像要從新開始讀幼稚園一次--> 小學--> 中學........真是學海無涯.

千祈唔好心軟,比佢知你心痛會喊多D架!同部當然係同老師保持聯絡,我覺得讚會有效!

I think it is quite normal.  Try to read some book that related this issue.  He may understand from time to time.  and promise them you will pick him up when he finish the class and let him see you waiting outside the classroom.   Make sure you don't be late to pick him up.  Otherwise, he may think you lie to him and he will cry even more.

我想問吓, 你地話返學會喊好奈的小朋友平時係咪會比較易喊架 ? 我個囝平時好少喊的, 跌到扭計都係喊一陣(唔會多過五六聲, 當然我要叫佢收聲話比我知唔開心乜事), 但都有擔心佢返學會勁喊我會頂唔順.

醒目開學勳章

You have to make up your decision not thinking and worrying too much. It is a part of journey the kid need to be go through. They cried, but they will learn it quickly that he/she is just away their parents a while and will see them again after school.

原帖由 irenepyy 於 09-10-30 23:54 發表
我想問吓, 你地話返學會喊好奈的小朋友平時係咪會比較易喊架 ? 我個囝平時好少喊的, 跌到扭計都係喊一陣(唔會多過五六聲, 當然我要叫佢收聲話比我知唔開心乜事), 但都有擔心佢返學會勁喊我會頂唔順. ...
‹ 上一主題|下一主題