用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 培幼直升培小要放棄大抽獎?
樓主: poohzzz
go

培幼直升培小要放棄大抽獎? [複製鏈接]

Pls see the news quoted by other Pui Ching parent.  According to the news, only the 2010 K1 students will be affected.

培正小學多輸出尖子
(星島)2009年5月22日 星期五 06:30

(綜合報道)
([url=]星島日報
[/url]報道)培正中學是傳統中中名校,與培正小學具直屬關係,兩校近期面對「結龍」問題,培正小學校長李仕沅昨日接受訪問時稱,該校現時第一組別學生佔畢業生逾半,當中大部分升讀培正中學,並指小學正採取多項措施提升教學質素;對於結龍問題,他表示本年底將招收一○學年入讀幼稚園的學生,他們升讀小一時將受結龍問題影響,認為學校宜就結龍問題早作決定,讓家長報名時自行選擇。
  李仕沅表示,「近年升讀培中的畢業生約一百二十人,估計當中大部分屬第一組別學生,另每年有約二十名第一組別學生獲男拔、女拔、英華、[url=]聖保羅
[/url]男女中學等英中名校取錄。」加上學校近年不斷改善教學策略,反映學校教學質素有保證。
  他又舉例指,培中過往十多年會考獲得六優以上的尖子中,有八成是培小畢業生,包括該校○五年出產的首名十優狀元吳偉洭,證明小學教育為他們打下良好基礎,再加上中學教師及學生的努力,令學生在公開試中屢獲佳績。
  至於早前有指,培正中、小學因班級結構問題難以結龍,李仕沅表示,早年曾研究多個方案,但礙於培小不能轉為津貼或直資學校,故結龍一事需要中學改變辦學模式配合才能成事。
  他續稱,「雖然教育局要求學校至二○一二年五月底前表態是否結龍,一三年升讀小一的學生才受影響,但培正設有三年制的幼稚園,即是今年十一月開始收生,一○學年入讀的培幼學生將受影響。」李仕沅表示,去年學校接獲多達二千七百多份幼稚園入學申請,由於該校現時與中學屬直屬關係,認為校方有責任在今年底收生前,讓家長得知決定,並視乎有關決定選擇報讀與否。
  李仕沅透露,現時小學正逐步縮減每班人數至三十人,預計至二○一二年,將全面落實,「日後每級最多有二百四十名學生,若扣除自然流失、學生留班、到其他學校升學的人數,相信中學應有能力取錄所有升讀培中的小六畢業生。」
  他又指,若校董會最終決定中學轉型直資以便結龍,相信中、小學可互相協調,解決收生人數這技術性問題。

rats:

感如果是K2大女(9至12月出世)而出去抽到小學獲派位, 感教局會唔會通知PC kinder, 而PC kinder又會唔會唔比呢批學生升K3 or 隔一年唔比升 PCPS???

==> 問題既重點不在於大女定細女, 而係, 按 EB 規定, 所有小朋友一世人只可參加一次阿公既小一派位, 唔會有第二次, 若你小朋友都係 K2 了, 咁你之前 K1 個時有冇玩個呢個 game ar (唔理 1st round 定 2nd round) 有既話就冇竹再玩, 冇既話你可以係 K2 先玩, 但玩親就都會按照之前我講既野, 2nd round 派得一間學校比你, 培正就會知, 就係咁.  仲有, 冇得話 K2 派得唔好, K3 再去玩多次, so you got to decide 你係想去就邊年去, 同埋, 一句講哂, 唔理幾時, 你玩得 2nd round 培正就會知.

呀, 補充, 升 K3 就梗係一定俾喇...不過你派得到學校既話, 培正小一就唔會預你...你可以 "ngai" , 不過受唔受就學校 control, not you.

回覆 22# 彥彥媽咪 的文章

彥彥媽,

Sorry, 再想問清楚多小小。
1)        如參加了round 1, 但最後吾接受或得吾到個派位, 培正是不知道的。對嗎?
2)        如參加了round 1, 是否一定會自動去round 2? 可否選擇只參加round 1?
3)        如參加了round 2, 培正一定會知的。對嗎?

Many thanks!

Nokin and all...

我開始真係懷疑自己既表達能力有問題了... 定係....講野以後最好只係用一個起兩個字 ( or 唔係) 咁就會簡單得多呢...~ :cry:

Sorry,
再想問清楚多小小。
1)  
如參加了round 1, 但最後吾接受或得吾到個派位, 培正是不知道的。對嗎?
==>

2)  
如參加了round 1, 是否一定會自動去round 2? 可否選擇只參加round 1?
==>係, 所有參加左 round 1 而又不獲派位既都會自動被撥入 round 2 , 即係 EB 到時到候就會叫你去攞表填, 不過, 你最後填唔填, 交唔交就係你自己既 decision.

3) 如參加了round 2, 培正一定會知的。對嗎?
==> 係

咁簡潔係咪會更岩大家口味?

彥媽:

如果咁講,係唔係如果K2玩咗2nd round,抽唔到理想的學校,都唔駛旨意讀埋個K3之後上培小,佢最多就係比你讀埋個K3架咋?

issac ma

如果咁講,係唔係如果K2玩咗2nd round,抽唔到理想的學校,都唔駛旨意讀埋個K3之後上培小,佢最多就係比你讀埋個K3架咋?

==> 呢點我唔敢百分百肯定, 因為依家決定權係響學校, 佢知道左你有學校收之後會點係佢決定, 若呢樣野係 K3 發生就 for sure 唔預你升小一 (in fact 佢根本係係 K3 頭就會要家長簽張 memo 會直升, 唔參加派位, 不過當然...呢張野係冇乜約束力既, 你真係交埋留位費之後走去抽佢都冇你乎, 不過唔會有人咁做, 因為明知抽得就返唔到轉頭既話又何必浪費個 $660 呢)

至於 K2 之後, 你若唔滿意而唔去派左個間學校, 佢俾唔俾你直升就唔敢講了, 可以再 reconfirm 學校既, 因為甚少人會咁做 (at K2), 呢個係 grey area, but I would say, 除非好特別 case (好關係, 超叻之類), otherwise 佢都未必啋你 (個人意見)

再者, 若讀得培正又想兩者兼得是否有點兒心多呢..? 學校都就係唔想家長咁走黎走去先出呢招 (取消小一位) je, somehow 我覺得都合理丫 (in my eyes)

回覆 24# 彥彥媽咪 的文章

彥彥媽,
thanks for your reply.  真係吾好意思, 要你講so many times.  但係, 真係好彩有你, 我地先會對件事清楚d.  
不過, 聽你所講, 我會諗為左保住培正個位, 最後就吾好參加所有派位啦, 除非好好彩俾自己心儀間學校收左, 否則, 就兩頭吾到岸了.

彥彥媽咪,

多謝晒!!

原帖由 彥彥媽咪 於 09-6-4 08:59 發表
issac ma

==> 呢點我唔敢百分百肯定, 因為依家決定權係響學校, 佢知道左你有學校收之後會點係佢決定, ...
‹ 上一主題|下一主題