用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 培幼直升培小要放棄大抽獎?
go

培幼直升培小要放棄大抽獎?

請問培幼選擇直升培小是否一定要放棄大抽獎呢?

不是要放棄大抽獎,你可以抽,不過 if they know, they will assume the student will not study in the pui ching primary school and no seat will be reserved for him/her. You will ask how can they know?

I'm not sure exactly but it seems a report from EB will be sent to the relevant schools, I guess.

我都聽聞過選擇直升培小就要放棄大抽獎
好似話如果你要取大抽獎張form(要through 學校), 就要簽承諾書放棄培小學位咁.... 有錯請指正
所以無諗過要大抽獎
不過我諗你自己出去試過interview 其他直資私立就應該無問題

原帖由 BC 於 08-9-4 23:36 發表
不是要放棄大抽獎,你可以抽,不過 if they know, they will assume the student will not study in the pui ching primary school and no seat will be reserved for him/her. You will ask how can they know?

I'm no ...

Seems incorrect. The form is available at District Office. See this:

http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_1511/poa-lfte.pdf

原帖由 pamelaywy 於 08-9-5 10:23 AM 發表
我都聽聞過選擇直升培小就要放棄大抽獎
好似話如果你要取大抽獎張form(要through 學校), 就要簽承諾書放棄培小學位咁.... 有錯請指正
所以無諗過要大抽獎
不過我諗你自己出去試過interview 其他直資私立就應該無問題 ...

其實我個係培幼"大女", 感我係咪可以K2時自已在出面拿form, 不填寫讀緊培幼去博一博大抽獎,抽到好好咪跳升 (k2-->P1)。如果抽唔好理想咪唔去註冊,  留下升K3, 感培幼會唔會知呢? 就算佢地check埋K2的學生, 我估佢唔會唔比我升K3, 而到K3下一年我才跟他的遊戲規則"唔抽", 感又唔知得唔得?

原帖由 BC 於 08-9-5 13:59 發表
Seems incorrect. The form is available at District Office. See this:

http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_1511/poa-lfte.pdf

Are you sure your daughter is capable of studying P1 without attending K3? I think your daughter has repeated K1 in Pui Ching, right?

Not sure whether your proposal works or not. Unless you know the mechanism of Pui Ching's "通報", I advise you not taking the risk.

Maybe you can ask the expert "彥媽". You may search her postings in other discussion threads.

原帖由 fatkk 於 08-9-5 02:24 PM 發表
其實我個係培幼"大女", 感我係咪可以K2時自已在出面拿form, 不填寫讀緊培幼去博一博大抽獎,抽到好好咪跳升 (k2-->1)。如果抽唔好理想咪唔去註冊,  留下升K3, 感培幼會唔會知呢? 就算佢地check埋K2的學生, 我估佢唔 ...

Pui Ching is also one of my dream school. But sometimes, when I think about 12-year free education sponsor from government, I will think about "why not try 大抽獎?". If my daughter is successfully accepted by a primary which is as good as PC, then....Just dreaming, as you said, it may be too risky!
原帖由 BC 於 08-9-5 18:10 發表
Are you sure your daughter is capable of studying P1 without attending K3? I think your daughter has repeated K1 in Pui Ching, right?

Not sure whether your proposal works or not. Unless you know the  ...

fatkk

我的想法和你一樣, 相信亦是很多家長的想法。不過, 真的要攪清楚個機制, 如果ok,  出年K2可以試下去其他學校interview.  

原帖由 fatkk 於 08-9-6 06:52 發表
Pui Ching is also one of my dream school. But sometimes, when I think about 12-year free education sponsor from government, I will think about "why not try 大抽獎?". If my daughter is successfully acc ...

You may only try the first round of "自行分配". 彥媽 did so before.

But better not to join the second round of 大抽獎. Too risky!!

自行分配 for the 2nd child seems no much chance!:(
原帖由 boringggggggg 於 08-9-11 09:34 發表
You may only try the first round of "自行分配". 彥媽 did so before.

But better not to join the second round of 大抽獎. Too risky!!

六合彩都有人中, who knows?

自行分配是否指計分的第一round呢?

原帖由 boringggggggg 於 08-9-11 09:45 發表
六合彩都有人中, who knows?

100% agree fatkk & Nokin!!

12 yrs free education v/s HK$2XXX per month!! Really a headache question!!!

原帖由 Nokin 於 08-9-6 10:29 發表
fatkk

我的想法和你一樣, 相信亦是很多家長的想法。不過, 真的要攪清楚個機制, 如果ok,  出年K2可以試下去其他學校interview.  

培幼會知你去抽架, 因為每個學生都有一個學生編號去抽, 好似如果你K2去抽, 佢唔會留K3個位比你架, 你可以問下幼稚園老師。

WHY 12年? 培小只係6年要交學費之嘛!

原帖由 laurat 於 09-5-29 09:03 發表
100% agree fatkk & Nokin!!

12 yrs free education v/s HK$2XXX per month!! Really a headache question!!!

回覆 15# siulili 的文章

見到有人提起我個名, 本來都想隱世埋名架喇...不過岩岩又收到個 PM 又係 ask me the same question, 我最唔抵得頸....好...又再講多次 here (真係講左好多次 )

Round 1 => 自行派位
1) 一般係響來年入小一既前一年既 Dec 左右開始, 有興趣既家長可以去培幼攞 form (佢地校務處有的, 佢亦唔會認住你, 放心, 真係都怕既, 自己去民政事務處都會有, 大把, 唔駛搶), then 就填....

2) 呢 round 係按小朋友既分數去收生, i.e. 兄姊就必收, 父母係舊生就 10 分....之類, 因此 "六合彩都有人中" 呢個道理唔完全 applicable here, 因為係先收高分, 再收次一級 etc...大家鬥分數而已, 除非收完 25 分仲有 10 個位淨, 而當中有 20 分既又超過 10 個人, 咁就會係呢堆 20 分既抽, luck 只係少數 here, "關係"先係 key.

3) 自行派位結果好快就知 (normally 1-2 weeks) , form 係直接交予心儀既學校, 收你之後, 你又決定去讀既先去注冊, 咁注左冊資料就會送交教育局, 咁遲d 培正就會知.  但呢個唔係問題丫, 因為你注得冊就 = 會去讀, 知都冇問題丫

4) 只係, 若成功左但你又決定唔去既, 咁只要唔注冊就 no problem, then 教育局就會將所有未獲派位 (including those 自己唔要派到個位個d) 都會自動撥入 second round.

Second Round ==> 統一派位 (即係大抽獎)
1) 所有有參加過 1st round 而未獲派位既都會係 around Jan 收到教育局既信, 通知你一月份某個 Sat/Sun 要去你所住地區既一間指定學校樹交統一派位 form, 當中會有埋你所屬校網既資料, 同填好左既 form sample to help you 正式個日去到 centre 樹快手搞掂, 呢張抽獎 form 唔會係培正有, 係要當日去到個 centre 樹先派比你, 即填即交的.  你有既只係個 sample.

2) 填好之後, 一般黎講派位結果會響 around Jun 先公佈

3) 培正一般會響 around Jan/Feb 咁上下就會派通告話 : "為方便統計學生人數" 就會叫家長申報係唔係會留響樹直升小一, 係既話就簽名 + pay 留位費.  你 pay 得學校就會留個位比你.

4) 教育局會響公佈派位成績之前既幾日 (normally in June) 就會將所有獲阿公派位既學生既名單交俾佢所屬既幼稚園, 即係培正就會知乜水同乜水會被派左一間學校

5) 你唔好諗住話 : "我只填一間, 一陣派唔到咪算囉"...咁呀...阿公係 "好好人" 的, 你填得統一派位 form 去抽, 佢就一定一定會派一間學校比你, 不過係唔係你心水就唔敢講, 你若只填一間就仲衰, 佢就會見你只填一間, 乜都唔填就 assume 你既心意係 "我只揀一間, 唔得既話就讓阿公話事啦" 咁...到時阿公就會按其他人既意願派哂位之後再有位剩就派俾你 (實有位剩既, 不過係邊就唔敢包喇).

6) 咁 if 培正 then 見到你 "名花有主" , 佢就會自動取消你個留左既小一學位 (冇錯, 係留左都會 cancel 你, 依家係佢話事, 唔係你) , ngai 都冇用, 因為佢大把人 on waiting list , 你咁對佢 (一心二用), 佢一定唔鬼"so" 你, 佢假假地都係間"名校" 嘛...邊會喜歡你 "搖風擺柳" 呢...

7) 培正係只會知道所有參加左統一派位之後既學生所派得既學校, 到時教育局係會連埋上面 1st round 掂左既學生既 list 一同俾幼稚園的, so that means, if 參加 1st round, 但冇 accept offer, or 1st round 唔成功, 而又冇再 proceed further to 2nd round 既都冇問題, 培正唔會知 (因為你唔會獲派位嘛)

8) 最後, 補充媽咪們上面既 discussion, 無論 first round 定 2nd round 都係係 K3 既時候先做, 只係若一心打定主意想抽既, 就要諗定自己個心水校網, 咁既話, 就好係 K2 時就決定搬唔搬之類, 因為 1st round 既時候交表時都要俾埋住址証明的, 2nd round 亦會自動按你 1st round 所申報既住址分你佢所屬校網啦...(雖則可以係 2nd round 時改, 不過到時又要親自去教育局樹搞囉)

我講得夠清楚未...?? :)

培中未轉喎, 而且就算轉, 都影響唔到而家讀緊的小朋友架。

原帖由 Bcat 於 09-5-29 23:09 發表
培中轉埋直資,咁咪12年o羅