用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 09年元朗區選小學的家長入來聊下呀
go

09年元朗區選小學的家長入來聊下呀

唔知你們已經想定選那一間小學呢?你們是那一區的? 73區定74區呀?

你好,

我屬74區,但仍未諗到選那一間,你呢?

回覆 # 的文章

我係73區的....仍在考慮當中..所以想睇下其他家長的意見

回覆 # 的文章

74區...睇下小朋友受唔受到壓力啦....如可以的,榮恩、光明英來、鐘聲等都是不錯的選擇

但如果想輕鬆一點的,聽講是徐澤林

至於真光,好像都是活動教學的,聽講都不錯

我都有諗過73區~商會,我覺得73或74區都無咩分別,
至於小朋友讀書壓力方面,佢而家k3連功課都唔想做(寫生字),所以我都唔知點選擇小學好.

回覆 # 的文章

那麼我想你要選一些活動教學的為好

我都有同老師傾過,佢話活動教學會適合我囝囝,但亦要跟得上傳統學校所學既嘢.

之前聽阿囡幼稚園的校長推介, 天水圍伊小正校口碑不錯, 除了小一至小四是活動教學外, 校長及老師也很nice. 很關心學生, 我個囡都快要選校了! 因她較跳跳紮, 所以太傳統的學校未必適合她. 早前收到幼稚園派的單張, 知道伊小有開放日,  我明天都會去睇下, 視察下老師及環境.

另9月12日有英語併音工作坊, 學校網址: www.qesosaps.edu.hk

開放日資料:
日期: 7/9/08 (日) 及 10/9/08 (三)
時間: 10:00-11:30am
地點: 天水圍天耀邨一期伊利沙伯中學舊生會小學
        (天水圍西鐵站側)
電話: 24480889

我個女今年都係K3,我而家都未諗定幫佢揀邊間,其實我心儀就係光明英來或者鐘聲,因為學校環境好o的,活動室間又多o的,但聽聞2間都好難入﹐而家都唔知點~~

其實我想知道而家d家長會點幫小朋友選擇小學~
名校,活動教學或是因應小朋友的個性去選擇呢.

我會首先睇間學校係乜野教同埋學校活動空間夠唔夠:)

我都係74區, 你地會唔會試下在同一區自行分配, 唔得先再大抽獎呀?

回覆 # 的文章

我係73區...我當然會試下自行分配啦....試左唔得又唔會死的....係呢...你打算選那間小學呀

原帖由 qbmama 於 08-9-9 07:01 發表
我係73區...我當然會試下自行分配啦....試左唔得又唔會死的....係呢...你打算選那間小學呀

我會選徐澤霖, 你呢?

回覆 # 的文章

我會試靈愛

原帖由 qbmama 於 08-9-9 10:43 發表
我會試靈愛

可唔可以講下靈愛有d咩selling point.

請問你有無參觀佢嘅校舍? 我沒有去, 但我聽有去的家長話好細..

原帖由 qbmama 於 08-9-9 10:43 發表
我會試靈愛

回覆 # 的文章

我自己有入過去....相較一些學校的確是細的

原帖由 qbmama 於 9/9/2008 12:13 PM 發表
我自己有入過去....相較一些學校的確是細的

無得加建....

原帖由 sze_327 於 08-9-5 12:55 發表
我都有諗過73區~商會,我覺得73或74區都無咩分別,
至於小朋友讀書壓力方面,佢而家k3連功課都唔想做(寫生字),所以我都唔知點選擇小學好.

唔願意做功課(寫字),咁就唔好諗商會、靈愛、光明la Try校友會、南元官小、梁省德、惠洲啦!