用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48 網- 觀塘,藍田,油塘 小學 2009-10入讀小一 ...
樓主: Chuihokwan
go

48 網- 觀塘,藍田,油塘 小學 2009-10入讀小一 [複製鏈接]

同日,油塘基顯都有!
詳情:http://www.skhykh.edu.hk/p1mission.htm

九龍灣基顯收幾分?
小女得15分,現住46校網的,出年至搬去48校網,機會大嗎?

HI 各位 48網家長

你地有無去藍循上星期六的開放日呀..呢間同油塘基顯都係我首選..不過真係唔知邊間好d..

原帖由 LeeLing 於 08-9-14 01:05 發表
九龍灣基顯收幾分?
小女得15分,現住46校網的,出年至搬去48校網,機會大嗎?

有沒有証明搬去48校網,點解唔報48校網多d 選擇

原帖由 Annie_lyk 於 08-9-16 12:00 發表
HI 各位 48網家長

你地有無去藍循上星期六的開放日呀..呢間同油塘基顯都係我首選..不過真係唔知邊間好d..

我沒有去呀都唔知open day ,但上年20分都入唔到喎,油塘基顯上年約400人申請

原帖由 LOKLOK89 於 08-9-16 14:04 發表

有沒有証明搬去48校網,點解唔報48校網多d 選擇

無證明啊?因為牛頭角上村二期仲未落成,只系揀著樓,未簽租約,無特別想要名校的,只系基顯系正樓下,所以想報佢,如46校網就想報柏德。

原帖由 LeeLing 於 08-9-16 18:43 發表

無證明啊?因為牛頭角上村二期仲未落成,只系揀著樓,未簽租約,無特別想要名校的,只系基顯系正樓下,所以想報佢,如46校網就想報柏德。

統一派位前如未有証明咪當跨區,但牛基之前係bk 見到有一個負面討論

hi hi
我想問下"聖馬太''好d定''李兆強''好d
另平田李兆強同德田李兆強有乜分別

各媽媽爸爸請指教

如果計升英中比率"聖馬太''好d,平田李兆強同德田李兆強有乜分別由上下午分為全日制的好似平田好d

呢三間都又谷又深。我女剛讀小一德田李小強, 是扣門補位入的, 佢地進度好快, 稍一怡慢, 就會落後。

開學十天後已有家長覺得小朋友英文追不上, 要搵補習。而我個人都覺佢英文去得好快, 平時無閱讀英文的會跟得很辛苦。

第二次默書, 一次過讀默  :
What is your name ?
My name is Ben Wong.
How old are you ?
I am xxxx years old.
Hello, Hi, Nice to meet you.
I am fine, thank you.
Good morning, Good afternoon, Good bye ......

第二次默書相信難到好多家長, 苦了很多小朋友。

另外, 數學方面, 今天只開學第十二天, 但係數學題真是難到很多小朋友。數學題好due轉。對於一個六歲多的小朋友不輕易回答。

原帖由 LOKLOK89 於 08-9-17 14:50 發表
如果計升英中比率"聖馬太''好d,平田李兆強同德田李兆強有乜分別由上下午分為全日制的好似平田好d

唔係呀麻~~咁得人驚~~~一年級開學兩星期左右就默E  D 野...

我仲打算幫我女報呢間做首選...唉...慘...

聽講聖馬太係brand one 学校,係唔係?
MAVIS

回覆 # 的文章

這間學校有什麼負面消息呀, 我想知, thanks

我睇舊年的小學精選書係咁寫.

原帖由 mavis2006 於 08-9-18 09:55 發表
聽講聖馬太係brand one 学校,係唔係?
Welcome to visit my blog.
http://yukinhoifamily.blogspot.com/

40網 - 有咩好學校

請問40網 - 有咩好學校 ?

荔天
瑪利諾(神父)

是否好難入 ?

請指教

開始要選定一間啦..我睇來都是選藍循做我首選...大家又如何呀...大家交流下...

原帖由 Sammiy 於 08-9-20 17:01 發表
請問40網 - 有咩好學校 ?

荔天
瑪利諾(神父)

是否好難入 ?

請指教

sORRY 你要40網區看

今天中默仲精景 :

小朋友六歲就要自己背默出來以下 :
(1) 所有字 : 日字部
(2) 所有字 : 人字部
(3) 所有字 : 女字部

挑戰中文默書, 全卷超過 100分。

各位, 要入呢間學校, 真係要有心理準備, 發癲咁谷, 而家老師無話背書, 我都叫個囡背晒佢, 默晒佢。為咗個小朋友將來, 大家要努力。

原來
【出名的學校 = 谷的學校】

原帖由 JoeyJoey 於 08-9-17 23:11 發表
唔係呀麻~~咁得人驚~~~一年級開學兩星期左右就默E  D 野...

我仲打算幫我女報呢間做首選...唉...慘...

星期五就交表,唔知大家決定好未呢??

46網, 大家有咩首選啊 ?
‹ 上一主題|下一主題