用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 你地覺得循道學校點呢?
go

你地覺得循道學校點呢? [複製鏈接]

諗緊小一考慮報呢間, 但想知入讀呢間學校的家長門,你地可否分享一下你地覺得闁學校好嗎...又想問你地係點想入到呢,?如果係用分入, 你地幾多分先入到呢?
   1    0    0    0

回覆 # 的文章

小女今年讀小一下午班,選循道是因為我們希望選擇一間好的基督教男女小學,最好有直屬中學,循道就係good choice。其實我唔係好認識循道但我hubby話佢既年代循中係好勁,而家或許冇咁叨及校園細,但話晒都係band1英中,校網又好!

亞女返左3日學,暫時都仲好開心,學校support比我想象好,而2年後有新校舍都是大家很期待的事!

我係20分自行分配入下午班的!

sandy 媽
thx你回應, 但請問點介係下午?係你自己選嗎?

原帖由 Sandy媽 於 08-9-4 16:13 發表
小女今年讀小一下午班,選循道是因為我們希望選擇一間好的基督教男女小學,最好有直屬中學,循道就係good choice。其實我唔係好認識循道但我hubby話佢既年代循中係好勁,而家或許冇咁叨及校園細,但話晒都係band1英中,校網又好!
...

回覆 # 的文章

入下午校係自己選擇:大部份人會選上午校,相對下午較易入;我住青衣,如返上午(7:40am上課)太早,因我地要上班會夜收工夜飯,而亞女要早sleep (9pm),很難跟功課;反正2年後有新校轉全日,現在讀上下午班都冇乜所謂!

而家夜晚可以陪她耐些,遲d訓都OK,每日都夠訓夠精神又食完飯先返學我地都好放心!

Sandy媽:

我家住荃灣, 你囡囡在青衣幾多點上校車呢?

回覆 # 的文章

11:35am 上車
6:35pm 落車 (有遲冇早)

不過都再要睇你係頭站or尾站,我算係早上遲落比較花時間。

各位循道家長:

有以下問題想請教:
1. 如果小朋友專注力唔夠, 同埋比老師話就會好唔開心, 係咪唔應該選循道?
2. 係咪2010先有新校舍? 同埋新校舍係邊?
3. 我有20分, 上午校係咪真係好微?
4. 聽聞好多功課, 考試時都有功課, 係咪真的?
5. 校長係咪很快會退休?
6. 如果學校每學期係兩測一考, 係咪差不多每個假期都要温書?  我唔想無佐family day.

我都唔知自己係咪唸得太多, 請多多指教.

原帖由 Yonniewong 於 08-9-7 06:50 發表
各位循道家長:

有以下問題想請教:
1. 如果小朋友專注力唔夠, 同埋比老師話就會好唔開心, 係咪唔應該選循道?
2. 係咪2010先有新校舍? 同埋新校舍係邊?
3. 我有20分, 上午校係咪真係好微?
4. 聽聞好多功課, 考試時都 ...

Yonniewong,
1) 讀任何學校都一樣的。循小的老師不會很兇,但亦不會像照顧幼稚園生般呵護你。
2) 是。可上學校網頁看。
3) 很難說,要看你的運氣了。
4) 是。
5) 校長希望在搬校後才退休。
6) 上學期測驗在11月,期中考在1月初聖誕假後。下學期測驗在4月復活節前,大考在6月初。全年兩測兩考。

君媽:

唔該晒你.

Yonnie

君媽,各位循道mama

1) 睇完份小學概覽,原來循道每日只上5堂,但每堂45mins,請問小朋友會唔會好辛苦﹖中/英文果d會唔會有double lesson﹖咁咪個半鐘﹖

2) 2010轉左全日後,係咪會改返5 day 上學﹖

3) 知唔知泳池大概幾時起,幾時可以啟用﹖

4) 唔記得有冇人問過,請問循道中文係用廣/普教﹖英文科方面,學校又有冇net老師呢﹖讀循道既小朋友,兩文三語方面,多唔多需要出外補習呢﹖

5) 聽聞循道數學好深,會有好似iq題既數學題,真的嗎﹖

原帖由 Xenc 於 08-9-18 14:38 發表
君媽,各位循道mama,

1) 睇完份小學概覽,原來循道每日只上5堂,但每堂45mins,請問小朋友會唔會好辛苦﹖中/英文果d會唔會有double lesson﹖咁咪個半鐘﹖

2) 2010轉左全日後,係咪會改返5 day 上學﹖

3) 知唔知泳池大概幾時起,幾時 ...

1) 我的小朋友沒有投訴過上課時間的問題,其他人不知道了。中文有連堂的,用來作文。
2) 學校沒有說是否在轉全日制後便改返5天學,但我認為應該是。
3) 泳池暫時仍是要在待搬進新校舍後再建。
4) 小一至小三的中文科用普通話教,默書都是用普通話,聆聽和口試可用廣東話。
5) 我亦認為循小的數學較深,小朋友須要思考一下才答題。另外,那些不是IQ題,是奧數。

原帖由 君媽 於 08-9-18 15:40 發表

1) 我的小朋友沒有投訴過上課時間的問題,其他人不知道了。中文有連堂的,用來作文。
2) 學校沒有說是否在轉全日制後便改返5天學,但我認為應該是。
3) 泳池暫時仍是要在待搬進新校舍後再建。
4) 小一至小三的中文科用普 ...

唔該君媽,好清楚

君媽,
唔好意思, 又係我!
我想問小朋友係循道開心嗎? 因為我好擔心好多功課, 會否因為小朋友應付唔到而好挫敗.
我其實睇佐你地係bk既分享好耐, 但又睇唔晒, 依家已經要揀學校. 而你地既對話中, 最令我擔心是考試時都有成幾張worksheet要做, 小朋友做完都攰晒, 點有精神再温書. 我知有家長向學校反映過, 請問情況是否有改善?

原帖由 Yonniewong 於 08-9-24 22:07 發表
君媽,
唔好意思, 又係我!
我想問小朋友係循道開心嗎? 因為我好擔心好多功課, 會否因為小朋友應付唔到而好挫敗.
我其實睇佐你地係bk既分享好耐, 但又睇唔晒, 依家已經要揀學校. 而你地既對話中, 最令我擔心是考試時都 ...

我囡囡現在是小四,她仍說很喜歡循道(當然亦有些不喜歡的地方),最好笑是她在8月中已經等9月開學了。

有關功課問題,平時的功課量我認為適中(囡囡約用2小時完成)。她沒有應付不到,每天我還加練習給她呢!

最煩是考試測驗前仍有功課,我已經年年投訴,不是不想做,只是希望老師早點安排做,每年都有打風黑雨或老師缺席,為何總要在最後幾天才完成那些一早已知要做的功課呢!無奈年年老師都話是按schedule做的,可是我和其他班check時,又不是這樣,所以不知是不是我囡囡那班不好彩了。

由於有了經驗,我總會提早幫囡囡溫習的,所以基本上她沒問題。啊!還有,考試前一天是沒功課的。另考試是在星期三至五,隔了星期六日,星期一再考,所以可以分開溫。

君媽:

唔該晒你! 清楚晒!
我明天就去循道交表了.希望囝囝入到啦!

你會報上午定下午呢? 我得15分, 都唔知點好!
原帖由 Yonniewong 於 08-9-25 22:00 發表
君媽:

唔該晒你! 清楚晒!
我明天就去循道交表了.希望囝囝入到啦!

我報佐上午. 希望得啦!

各位循道媽咪好, 我是此站新丁, 請多多指教.
我囡現在崇真幼稚園K2, 我開始認識小學, 對循道有點興趣, 以下有些問題:
1)請問他們是津貼嗎?
2)此校的強弱是什麼?
3)我們現住青衣, 學校在深水埗, 是基督徒, 她是獨女, 請問入循道會是多少分?
4)校長退休, 會否影響教學方針?
5)循道中學好嗎? 有機會直升嗎?
不好意思, 那麼多問題, 謝謝.

原帖由 Anissawan 於 09-2-28 00:21 發表
各位循道媽咪好, 我是此站新丁, 請多多指教.
我囡現在崇真幼稚園K2, 我開始認識小學, 對循道有點興趣, 以下有些問題:
1)請問他們是津貼嗎?
2)此校的強弱是什麼?
3)我們現住青衣, 學校在深水埗, 是基督徒, 她是獨女,  ...

1)是津貼學校。
2)數學最強,體育最弱。(是我自己覺得)
3)應該是25分:適齡10分+大女10分+宗教5分。
4)每一個人都有自己的一套;每一個校長,都希望自己的學校好。
5)循中是BAND 1英中,雖然不是最TOP,不過O.K.啦! 一般在循小考100名內的學生都可入到循中的。

原帖由 君媽 於 09-3-1 11:18 發表

1)是津貼學校。
2)數學最強,體育最弱。(是我自己覺得)
3)應該是25分:適齡10分+大女10分+宗教5分。
4)每一個人都有自己的一套;每一個校長,都希望自己的學校好。
5)循中是BAND 1英中,雖然不是最TOP,不過O.K.啦! 一般在循 ...

君媽:

大女應是計5分,總分則是只有20分.
‹ 上一主題|下一主題