用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 08 / 1E 大紅花 園地
樓主: 小樹熊
go

08 / 1E 大紅花 園地

晴晴的媽媽,

噢~ 圖書館收五點.....我頭先仲懶醒咁同 Christy 講 5:10 一定要離開圖書館......,今日佢會留底囉,睇吓佢自己 O 唔 OK 先!

啟思果個佢琴晚都開始做埋,佢唔想停O架,不過我定咗睇 PC 時間唔可以太長,依家比住 40 分鐘佢,要佢完成哂 raz-kids、每日一篇同埋啟思果個,佢問我點解?! 我同佢講一屋圖書、有得摸、又有媽咪同妳講,梗係睇真圖書好D啦,咁佢咪走入房囉~
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

原帖由 小樹熊 於 08-10-9 22:24 發表

onetiger,

唔該哂妳先,我甲硬係部過膠機度扯返條膠條出嚟喇!!!

都入去玩過了,就連囝囝 Brian 都坐定定係度齊齊聽,不過佢地一路睇,我就心驚驚,因為佢地用緊我部電腦,佢房部 PC 仲未攪掂,因為要買多個 "路遊戲" 我諗如果 ...

小樹熊及onetiger,

聽到christy又俾人整親,真係好心痛!其實我聽grace講班裡某幾個男同學真係好唔乖!我本人就會同囡囡分析事件,等佢知道如何去辨是非黑白,我覺得唔係教佢唔出聲,而是點樣在安全的情況下出聲,grace是最怕死的,佢心口沒有勇字,但不代表佢不出聲,而且要有老師在場時,話俾老師聽,或是找多一、兩個同伴,在遠些少的位置講,因為話哂都係女仔,真係唔夠男仔禁好力,而且為此而受傷更不值得!
你立即告知班主任是明智的做法,點明也沒有所謂,因為真是這位男同學做錯了!要讓他及他的父母知道才可改正他不對的行為啊!

晴晴的媽媽

原帖由 小樹熊 於 08-10-10 09:54 發表
晴晴的媽媽,

噢~ 圖書館收五點.....我頭先仲懶醒咁同 Christy 講 5:10 一定要離開圖書館......,今日佢會留底囉,睇吓佢自己 O 唔 OK 先!

啟思果個佢琴晚都開始做埋,佢唔想停O架,不過我定咗睇 PC 時間唔可以太長,依家比住 ...

小樹熊,
christy應該無問題既!俾d信心佢!

真係要定開電腦的時間,我通常是30分鐘,先做raz-kids, 再做每日一篇及啟思,之後再有時間,就俾佢玩一個網上遊戲,就會熄機,如果看電腦太多,會好容易近視的!

晴晴的媽媽

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-10-10 09:59 發表

聽到christy又俾人整親,真係好心痛!其實我聽grace講班裡某幾個男同學真係好唔乖!我本人就會同囡囡分析事件,等佢知道如何去辨是非黑白,我覺得唔係教佢唔出聲,而是點樣在安全的情況下出聲,grace是最怕死 ...

晴晴的媽媽,

please check pm~
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

原帖由 晴晴的媽媽 於 08-10-10 09:59 發表

聽到christy又俾人整親,真係好心痛!其實我聽grace講班裡某幾個男同學真係好唔乖!我本人就會同囡囡分析事件,等佢知道如何去辨是非黑白,我覺得唔係教佢唔出聲,而是點樣在安全的情況下出聲,grace是最怕死 ...

Grace 沒有大外嗎?又發生了什麽事?

啟思光碟

啟思光碟

原帖由 onetiger 於 08-10-10 10:55 發表
有無人想買一份啟思光碟大家Sharing??

都好,妳預埋我啦~

原帖由 小樹熊 於 08-10-10 11:28 發表

都好,妳預埋我啦~

收倒,預埋妳。

原帖由 onetiger 於 08-10-10 10:48 發表

Grace 沒有大外嗎?又發生了什麽事?

onetiger,

唔係grace 呀!係christy,佢昨天俾一位姓黃的同學整傷了!

另外,啟思隻cd好大可能是有牌權呀!如有牌權,就唔可以私下copy的。

晴晴的媽媽

原帖由 onetiger 於 08-10-10 10:55 發表
有無人想買一份啟思光碟大家Sharing??

我呀女讀1B班,可唔可以預埋我一份?

onetiger,

有件事好唐突,想請妳幫過忙,請問可唔可以幫我問吓 Rachel 係轉堂時 Christy 做咗D乜野令到佢被擇名呢???

事沿係咁,頭先渣緊車時 Christy 佢突然間喊起上嚟話好唔開心,公公問佢點解佢就話日日都比 Miss Mok 罰話佢唔聽話,咁 Christy 問老師點解 Miss Mok 話日日都見擇咗佢行號,意思係o係轉堂時唔乖,我咁問佢係咪掛住同同學傾計定係週身郁坐唔定,佢話初時果幾日可能有,但係呢個星期因為怕 Miss Mok 唔獎佢印仔 (Reward record) 所以轉堂時都冇講野只係會拎吓書包攞定書上下一堂或者刨鉛筆咁話,佢話都唔知自己錯咗乜,已經唔敢出聲,怕 Miss Mok 又罰佢,每一次都話:又係妳,妳又次唔聽話被擇名,我講過好多次..... (下刪一大堆字) ,妳唔乖我唔會獎妳o架,遲D再係咁會掉妳位"

Christy 一路講一路喊,我都有分釋及開解佢,公公婆婆都o係旁邊同佢傾,但係頭先熄燈瞓覺轉頭我入房諗住睇睇佢倆姐弟時發現佢偷偷地係度喊都唾哂氣唔敢出聲,唉~ 我抱住佢被佢喊咗好耐呀,佢一直都話唔知自己錯咗係邊,佢仲話好怕 Miss Mok tim....

我想請妳可唔可以幫我問吓 Rachel Christy係多數因乜野 (例如動作呀、坐姿呀....) 而被擇名,常言道知錯能改善莫大宜,但係如果 Christy 真係唔知自己錯緊乜,而 Miss Mok 一直都係單靠擇名紀錄而捉佢出去哦,但係一直唔講因為乜野事而要教訓佢或懲罰佢,咁解決唔到事喎??!~

不知自己錯在何處又點能夠改正呢?? 麻煩妳可唔可以幫我探聽吓究竟多數因乜野而被擇名呢?? 都係要知源頭先至可以幫 Christy 解決呢件事。

拜託、拜託~

原帖由 小樹熊 於 08-10-11 02:51 發表
onetiger,

有件事好唐突,想請妳幫過忙,請問可唔可以幫我問吓 Rachel 係轉堂時 Christy 做咗D乜野令到佢被擇名呢???

事沿係咁,頭先渣緊車時 Christy 佢突然間喊起上嚟話好唔開心,公公問佢點解佢就話日日都比 Miss Mok  ...

Christy Mammy

Rachel 話上幾次擇名是因為Christy在轉堂時離開座位和其他同學走來走去。而昨天就因為轉堂時就是把擦膠碎掃在地上。我己經和 Rachel 講,有時要小心處理這種事情。

因為一個只有六歲的小朋友在這些環境有時會做出錯誤的判斷。希望你和Christy解釋一下。

原帖由 onetiger 於 08-10-11 08:01 發表

Christy Mammy

Rachel 話上幾次擇名是因為Christy在轉堂時離開座位和其他同學走來走去。而昨天就因為轉堂時就是把擦膠碎掃在地上。我己經和 Rachel 講,有時要小心處理這種事情。

因為一個只有六歲的小朋友在這些 ...

onetiger,

唔該哂妳啊~ 知道係乜事都可以再同佢傾傾,等佢自己反思一吓自己做咗又唔為意o既事,如果都真係好曳而被擇名當然低罰,但依家最怕o既係佢話佢好驚 Miss Mok......,希望唔會影响佢上 Maths 堂啦~

Anyway 唔該哂妳咁快答咗我啊~

各位媽媽,

妳地同小朋友買咗冬季校服未呀?? 因為茶會果日我冇帶 Christy 去所以星期六果日佢學完琴之後就去配啦。

我自已對天水圍的乜苑、乜苑一直攪唔清楚,好多地方識去但唔會記得個名,咁果日同 Christy 去學完琴就渣車過去另一個商場 "諗住"  係去維多利亞的,點知去到先知自己去錯咗 "沁儀" 咁諗住都冇所謂啦佢都有和富o既校服,但係拖住兩個入到去開口問想買和富校服,入面個兩位冇野做緊o既太太明明見到我喎,但係佢地照樣繼續傾計,咁我再問多次啦,有一位都係要等佢地完成哂要講o既野先至問我要乜......

咁我講多次話想睇睇和富o既校服,咁果位太太就話:"掛哂出嚟o架喇! 妳自己出去睇啦" ,咁 OK~ 我咪又拖住兩個又行返出去望咗一輪都只係見到夏季校服務冬大衣,我又再拖返兩個小朋友入過去話佢知冇版睇喎??! 點知那一位太太答得我好妙:"老老實實~ 妳係買O既我先至攞比妳,如果要睇版咁妳返學校都應該有得睇,妳睇完先至再嚟過啦!~

我見佢咁高檔,我就即刻叫兩個小朋友走~ 出去再打多次 1083 問維多利亞電話去 check 地址,然後再打多次 IDD 比老公問清楚上次點去O既,卒之原來都係响囡囡學琴果個商場另一邊,咁我原全冇諗就帶返小朋友渣架車去返果邊買

去到維多利亞 (如果去過O既媽咪應該知佢門面可企入去O既地方幾細),我企係門外開口問想買和富 P1 校服,背住我 check 緊貨果位女仕轉過頭嚟應我,佢就係之前去學校賣校服果位,佢一問知我要 p1 校服,望吓 Christy 就叫我等等,轉頭就拎住d校服出嚟叫囡囡試吓,佢仲有幫埋手同佢著,試到仲會提吓衫啱唔啱,條運動蛼好似短咗少少,冬大衣要買大少少令願摺少少袖,至少可以著耐D,最後重要唔啱 size 果D 佢又入去拎過出嚟比 Christy 再試多次,到比錢時另一位收銀的仲續樣同我對齊數量,而且仲會提我訂咗個件衛衣會大概幾時有,有又會電話通知,如果遲咗幾耐記得要打去問佢地......

我想講o既係兩間都係賣校服,兩間都係開係商場度啫??! 點解服務同態度可以差咁遠?? 我當時令願比多次 carpark fee ,比埋 IDD 都決定唔會係沁儀買,因為果句:"老老實實係買O既先至
攞比妳" 真係好想知道我拖住兩個入嚟話問係想買校服,咁都唔係想買唔通想晨早樓樓運吉咩?? 雖然最後我係運咗吉,但買校服係咁易都用咗七佰幾,唔知係果位太太見得太多大客唔願做我生意,定係我個樣唔係嚟幫趁??

點都好呢間鋪已被我列入永不光顧列,我完全可以係我個 memory delete 佢 呻完~

原帖由 小樹熊 於 08-10-13 10:27 發表
各位媽媽,

妳地同小朋友買咗冬季校服未呀?? 因為茶會果日我冇帶 Christy 去所以星期六果日佢學完琴之後就去配啦。

我自已對天水圍的乜苑、乜苑一直攪唔清楚,好多地方識去但唔會記得個名,咁果日同 Christy 去學完琴就 ...

唔好供嬲啦! 傷身呀!
夏季嗰套我幫襯咗羅莎,諗住冬季嗰套試下第二間(沁儀),宜家見你咁講,都係去維多利亞好啲.
tks!

各位媽媽,

我自已對天水圍的乜苑、乜苑一直攪唔清楚,好多地方識去但唔會記得個名,咁果日同 Christy 去學完琴就 ...

不要太激氣,這個世界上人有很多種。你剛剛碰倒一個又無睇電視又吾識劉德華。原來天水圉真係有人窮到連電視都無。

沁儀在那裹?要入黑名單。我地就去左銀座買。服務都很滿意。

各位媽媽,

小樹熊,

唔好禁嬲啦!唔駛激氣,係佢地做唔到你生意,係佢地損失!

我開學前都有去心怡度幫GRACE買夏季校服,但PE的質地比起維多利亞差,價錢就係心怡平D,所以我今次問了心怡,他們尚未賣冬季,所以我都即刻去了維多利亞去買,是GRACE爸爸帶佢去買,買完番來發覺PE外套太細了!於是我翌日帶GRACE再去換,佢地就話無大一個碼,叫我勉強要再大一個碼,我即刻叫GRACE著出來,叫佢地睇, 點著呀!佢地先死死地氣,話下次再來換啦!經過幾番商討才肯記下我的電話,有貨才通知我!
一樣米養百樣人,無計!
晴晴的媽媽

原帖由 一仔媽媽 於 08-10-14 01:15 發表

我都係在銀座"心怡"買,ok好好人,即時無貨幫我送去元朗取無問題

我上星期六都係銀座心怡買校服, 店員態度好好喎 !!!
校服同 PE 衫衭都買齊嘞, 淨係欠 PE Jacket 同綿褸
要遲D送去元朗分店再補買

各位媽咪,

今日發覺作小產......依家留係屋企休息,希望平平安安唔好有D乜野意外啦......

另外我講果間唔係銀座果間係响俊宏軒 (冇記錯屋苑名O既話),係地鋪嚟間兩個鋪就係恒生ETC。

Christy 係維多利亞買校服係欠運動外套 (28碼) 要等兩個星期到先至有得拎。